Вземат проби от магистрала “Тракия”

STZAGORA.NET
Заместник-министърът на регионалното развитие Георги Прегьов, председателят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” инж. Сергей Михалев и експерти от ДНСК, заедно с представители на независима лаборатория, ще вземат във вторник проби от автомагистрала “Тракия”, съобщи пресцентърът на МРРБ.

Минaлата седмица министър Росен Плевнелиев обяви намеренията да се направи анализ от независима лаборатория. По думите му становището на всички експерти е единодушно – магистрала “Тракия” е в срок, в график и отговаря на всички стандарти и техническата спецификация.

“ДНСК се обърна към независими лаборатории и за следващата седмица се планира, заедно с медиите и депутати от опозиционните партии, където посочат медиите, за нас няма значение – 116 км в момента се строят – където ни кажете – отиваме, спираме, взимаме проби, дават се на независими лаборатории и три седмици чакаме резултатите”, заяви тогава министърът.

Заради големия обществен интерес към изграждането на магистралата, от МРРБ канят представители на медии и политически сили да посетят строителния участък и да посочат местата, откъдето експертите от независимата лаборатория да вземат проби за анализ.

Скандалът за качеството на влаганите материали избухна в началото на март. Тогава лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че некачественият материал, от който се изгражда основата на Лот 2 от автомагистрала “Тракия”, се състои от отпадъчна сгуропепелина, съхранявана на депо повече от 35 години. В подкрепа на твърдението си социалистите предоставиха резултати от изследване, направено от лабораторията на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в столицата. Според левицата до употреба на този материал се стигнало в резултат на натиска за намаляване на цените, които правителството оказало върху фирмите изпълнителки на проекта.

Няколко дни по-късно старозагорските депутати от ГЕРБ показаха писмо на ректора на УАСГ доц. Добрин Денев до председателя на УС на агенция “Пътна инфраструктура” Сергей Михалев, в което се казва, че това е опит университетът да бъде въвлечен в политическа интрига. От писмото става ясно, че не е известно откъде точно е взета пробата, че в заявката, направена от частно лице, се е изисквало УАСГ да анализира дали изпратеният материал е годен за пътно строителство с цел бъдещо използване. И че изводът, че изследваният материал (според БСП – пепелина от табаните на закрития рудник “Миньор” край село Радиево) е негоден за използване в строителството на магистралата, е направен от възложителя, а не от университета.

Народният представител Недялко Недялков дори показа пред журналисти проба от материала, който се влага при строителството, взета от самосвалите на обекта, и увери, че има разлика между нея и показаната от Станишев в Шоуто на Слави Трифонов.

Таня ИВАНОВА
-

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Вземат проби от магистрала “Тракия””

  • иван wrote on 19 април, 2011, 9:45

    Не знам къде карат и за какво използуват тази пепел, но е факт,че изкуственото възвишение до село Радиево е доста намаляло за една година


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн