Синдикатите подкрепят протеста на медиците. От РЗИ контрират: Няма причини за напрежение

STZAGORA.NET
Напълно сме съгласни с решението на колегите да протестират в петък заради извънредното общо събрание на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” и ги подкрeпяме”, съобщи д-р Дениза Пенкова, председател на Териториалния координационен съвет (ТКС) на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. “Крайно време е да се спре практиката с назначаването на “парашутисти” на ръководни длъжности. Не е възможно един човек, който не познава спецификата на болницата и не знае нищо за нея, да дойде и да управлява. При сегашното субсидиране и министърът да дойде, също няма да се справи”, категорична е тя.

Според д-р Пенкова атаката срещу директора на здравното заведение д-р Николай Колев е неоснователна, защото проблемът не е в мениджмънта, а в липсата на средства. “Ясно е, че целта е да се смени бордът и да се върви към обединяване на болниците, което е недообмислена крачка. Д-р Колев не пожела да предаде колегите си”, добави тя.

По думите й в МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” работят специалисти, които не отстъпват на тези от Университетска болница, а в много отделения дори ги превъзхождат. При евентуално обединение тези отделения просто ще носят на гърба си другите, смята още синдикалистката.

ТКС ще излезе с официално становище във връзка със ситуацията в болницата, което ще бъде прочетено на протеста.

Таня ИВАНОВА

Бел. ред.: Междувременно прессъобщение разпространи във вторник следобед директорката на РЗИ д-р Златина Нанева. Няма причина за напрежение сред медицински специалисти и пациенти в МБАЛ „Проф.Д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора, се казва в него.

Д-р Златина Нанева

Ето и пълният текст на прессъобщението:

“По повод изразеното намерение на ръководствата на структурите на КНСБ и КТ ”Подкрепа” в МБАЛ „Проф.Д-р Ст. Киркович” АД гр. Стара Загора за предприемане на синдикални действия пред сградата на РЗИ – Стара Загора, се чувстваме задължени да успокоим обществеността, че няма причина за създаването на напрежение сред медицинските специалисти и пациентите.

Промяната в ръководството на болницата се дължи на продължаващата тенденция за декапитализация на дружеството. Тя има за цел да помогне на работата на лечебното заведение и да подобри състоянието му, а не да се правят съкращения сред медицинските специалисти. Създаването на напрежение в лечебното заведение в момента не е от полза нито за лекарите, нито за пациентите в него.

За повече информация по темата на 15 април каним всички желаещи медии на пресконференция в сградата на РЗИ. Тя ще започне след приключване на Общото събрание на МБАЛ „Проф.Д-р Ст. Киркович”, на което ще се разгледат промените в ръководството на лечебното заведение.”
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн