Асоциация зове пенсионери на митинг

STZAGORA.NET

Иван Чапразов (в средата) инициира за поредна година пенсионерски протести в Стара Загора.

“На социален митинг кани всички хора от третата възраст от Стара Загора “Българска асоциация на пенсионерите – обединени”, обяви вчера в Стара Загора секретарят на националното ръководство Иван Чапразов. Митингът ще се състои на 13 април от 11:00 часа в парк “Александър Стамболийски” (парк Алана).

Седем искания към правителството на РБългария ще отправят на митинга старозагорските пенсионери. Сред тях са възстановяването на отменената преференциална потребителска такса за личните лекари и изпълнение на обещаното преди парламентарните избори увеличение с 5 на сто на вдовишките пенсии. В подкрепа на думите си Иван Чапразов подчерта, че в съседна Македония вдовецът или вдовицата получава до 70 на сто от пенсията на починалия си съпруг.

Друго искане на хората от третата възраст е размразяването на член 100 от Кодекса за социално осигуряване, който касае осъвременяване на пенсиите с растежа на осигурителния доход и с растежа на потребителските цени от 1 януари всяка година. Пенсионерите искат и ползване на парите от “Сребърния фонд”, и то не от 2025 година, а сега. Те настояват и за увеличаване на индивидуалния коефициент на пенсиониралите се преди 2000 година. Според тях той трябвало да достигне 1.5 на сто.

От асоциацията настояват още техни представители да бъдат включени в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, както и в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн