Разглеждат смяната на болничния борд на сесията в четвъртък

Николай Шопов

STZAGORA.NET
“Като председател на ПК по здравеопазване съм длъжен да настоявам предложението на д-р Стоименов и УС на РК на Лекарския съюз по конфликтния въпрос със смяната на Борда на директорите на МБАЛ “Проф. д-р Киркович” да влезе в дневния ред на днешната сесия.” Това заяви Николай Шопов пред “Старозагорски новини”.

Според него едва ли ще има съветници, без значение от партийната принадлежност, които да не защитят местното здравеопазване и очевидните задкулисни намерения на МЗ за принудителна смяна на директорския борд на най-голямото здравно заведeние в Старозагорска област.

“След държавата, която е с 51 на сто акции, Oбщина Стара Загора е вторият акционер с 22 на сто собственост и е длъжна да не допуска смяната на сегашния Борд с друг, удобен на МЗ, който да проведе т.нар. “преструктуриране” се казва в декларацията на УС на РК на БЛС, изпратена до председателя на Общинския съвет инж. Тенчо Руканов, която днес трябва да бъде прочетена и разгледана от местните “старейшини”.

В нея от името на съсловната организация на лекарите д-р Стоименов описва компетентните мотиви на гилдията защо не трябва да се обединяват двете болници в Стара Загора и да бъде спуснат за изпълнителен директор първомайският доктор Петър Атанасов.

“Липсват логични и икономически мотивирани стъпки за подобна промяна. В 130-годишната история на най-старата болница в града и в страната винаги е била управлявана от лекар-професионалист, излязъл от средите на болницата”, подчертава в декларацията д-р Светослав Стоименов, председател на РК на БЛС.

Б.Р. Да бъдем старозагорци!

Готвеният от здравния министър Стефан Константинов сценарий явно обрича Стара Загора и областта на една обществена болница, вместо съществуващите досега две – окръжната МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” и Университетска болница (б.р. – в случая не броим частните болници, които също обслужват успешно гражданите, и полемиката ни не е свързана с тях). Целта му е прозаична – ще спести средства от издръжката и ще отчете, че е направил реформа.

С настоящото ръководство на МБАЛ “Киркович” това обаче няма как да се случи. То отби атаките за натрапеното обединение при предходния здравен министър от ГЕРБ проф.Анна Борисова. Не че при нейното управление не се действаше по метода на административно-партийния подход, но тя поне пипаше с по-фини ръкавици. А сега, след като вече е известно, че настоящият здравен министър Константинов е работил пет години в Тунис, заедно със спрягания за поста изп.директор на МБАЛ “Киркович” д-р Петър Атанасов от Първомай (с нито един ден стаж в старозагорски болници), грубостта е очевадна.

Въпросният доктор явно ще бъде ракетоносител на т.нар. реформа, зад чийто параван здравният министър ще обедини двете болници в Стара Загора, последствията от което ще са освобождаването на десетки лекари практици и неясно бъдеще за пациентите не само от областта, но и на съседните. На всички български граждани отдавна е ясно, че за да има реални реформи в здравеопазването, трябва да бъде разрушен монополът на Здравната каса. И докато това не се случи, всички други опити в сектора са ялови.

(СН)
-

spodelime.com

1 коментар on “Разглеждат смяната на болничния борд на сесията в четвъртък”

  • Иван Кирков wrote on 2 април, 2011, 0:59

    Йове, здравей!
    Искам да попитам: Колко човека в общинската администрация и съветниците са от Стара Загора?! Колко години областен управител беше едно момиче от някякво Ямболско село??? С извинение – всички, които са управлявали и владеят Стара Загора са от… в най-добрия случай от Гълъбовско или Радневско?! Та тези хора не знаят къде са градските тоалетни и колко броя са!!!
    На темата за болницата: Кога тази болница в близките години е управлявана от човек, който разбира поне малко от бизнес и медицина, взети заедно? Сегашният директор не е ли от Казанлъшко или като минава за *** на оня дърт изкуфялник псевдо хирург *** е станал старозагорец???
    В тази болница има супер лекари – наследници на своите родители, също лекари и отговорни, и знаещи какво да правят. От селски амбициозни тарикатки или тарикати никога тези достойни хора не са нахалствали да бъдат в управлението на болниците! От времето на д-р Димов и след това на д-р Ненов не е имало нормален управник на болницата!
    Тъй като аз съм човек, който много добре разбира от бизнес, обща култура в здравеопазването и знам да се храня с нож и вилица, отсега ти казвам: ТЕЗИ НЕ СТАВАТ и за прости селски доктори, не за ЛЕКАРИ СПЕЦИАЛИСТИ ИЛИ СТОПАНИ!!!
    Знаеш сред какви лекари съм израснал и кои са майка ми, баща ми и брат ми, както и приятелите ми – истински ЛЕКАРИ в нашия скромен градец. Ако държиш мога до един да ти изброя кои са реални лекари от поколения в този град!

    С уважение: твой истински приятел Иван Кирков


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн