Старозагорци отиват с 3 автобуса и много коли на съботния митинг на БСП против обедняването

STZAGORA.NET

БСП и Парламентарната група на Коалиция за България организират утре (събота, 26 март)  на площад Батенберг в София от 11.30 часа масов протест срещу политиката на правителството в областта на доходите и на икономиката. От Стара Загора ще заминат 3 автобуса и двайсетина коли. Автобусите тръгват в 7.00 часа пред Строителния техникум и ще пристигнат към 10.30 часа, съобщи председателят на Общинския съвет на БСП доц.Бойчо Биволарски. От цялата Старозагорска област автобусите ще бъдат общо 10, плюс няколко десетки коли.

В разпространена днес декларация на ПГКБ левицата заявява следното:

“Имаме всички основания да кажем, че се върнаха мрачните времена на борбата за оцеляване за огромната част от българските граждани. За огромната част от тях реалното ежедневие се оказаха мизерията и обедняването.

Според последните проучвания на Галъп 62% от хората отговарят, че материалното им положение е по-зле, отколкото предишната година. И това е най-високият дял на хората за последните няколко години.

Цените се увеличават на фона на замразени или трайно намаляващи доходи. По данни на НСИ през последното тримесечие на 2010 година средният месечен доход на член на домакинство е бил 308 лв., при необходими близо 600 лв. Около 60% или над 180 лева от разполагаемия доход отива основно за стоки и услуги, от които зависи оцеляването на всеки един: храна, поддръжка на жилище, ел-енергия, отопление, данъци, заплащане в сферата на здравеопазването.

Още по-драматично е положението при най-бедните българи, а те са над 60 % от населението – пенсионери, безработни, работещи на минимална заплата, всъщност хората с доходи до 240 лева на месец, при които жизнено необходимите разходи надхвърлят 80% от доходите. За всичко останало, което им предлага и поднася ежедневието, хората разполагат с до 40 лева на месец!

Изчисленията показват намаляване на доходите за миналата година общо с около 4%.  А от друга страна, при препускащи  нагоре цени, общото поскъпване е 4,4 %  на годишна база, като при някои храни и хранителни продукти поскъпването е между 20 и 40% само за няколко месеца. Само за един месец от настоящата година се отбелязва ръст на негативните очаквания в хората с 10 пункта. Всъщност над 41% от хората вече очакват влошаване на тяхното материално положение.”

-

социални мрежи

1 коментар on “Старозагорци отиват с 3 автобуса и много коли на съботния митинг на БСП против обедняването”

  • Гешев wrote on 25 март, 2011, 18:30

    Да бяхте по активни когато бяхте на власт.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн