Задържани са двама старозагорци, “кръщавали” електромери из страната

STZAGORA.NET

Баничарката “Ситроен Берлинго”, използвана от двамата сръчни старозагорци.

На 22.03.2011 г. при специализирана полицейска операция на сектор “Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР – Стара Загора са задържани Г.Д. (32) и С.М. (33) от Стара Загора, които са извършвали неправомерни въздействия върху уреди за търговско измерване, с цел невярно отчитане и избягване на плащането на действително потребената ел. енергия от абонати на електроразпределителните дружества. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 234в от НК.

Инструментите

В хода на разследването е установено, че в продължителен период от време двамата задържани са намирали “клиенти” – частни лица, хотели, игрални зали и др. търговски обекти на територията на цялата страна и са извършвали различни технически въздействия, с които са снижавали отчитането на потребената от тях ел. енергия с близо 70-80%. Техническите операции са изпълнявани основно от Г.П., който е осъществявал интервенции върху всички видове уреди за отчитане на ел.енергията – механични, електронни и такива с дистанционно отчитане. По първоначални данни, ежедневно лицата са манипулирали по няколко електромера. За извършване на интервенция на един електромер на частен абонат са получавали около 400 лв., а за преправяне на уреди на промишлени и търговски обекти сумите са договаряни в зависимост от консумираната енергия, като са достигали до 5000 лв. В ползваните от лицата лек автомобил “Ситроен Берлинго” и “Ауди А8” са намерени и иззети инструменти, уреди и електронни елементи, използвани при осъществяване на престъпната им дейност.

Предстои извършването на огледи на установените манипулирани електромери, съвместно с представители на електроразпределителното дружество и установяването на други абонати, възползвали се от “услугите” на двете задържани лица. Съгласно Общите условия на договорите за пренос на ел. енергия през електроразпределителната мрежа на ЕVN, при констатиране на неправомерно въздействие върху средствата е за търговско измервани, EVN –Eлектроразпределение ще преизчисли количеството на консумираната ел. енергия за 90 дни назад от датата на констатираната грешка в измерването.

Г.Д. и С.М. са задържани за срок до 24 часа. Работата по документиране на цялостната им престъпна дейност продължава. (Снимки)

Разкрито престъпление

На 22.03.2011 г. в 21.30 ч на ул.”Б.Бонев” до стадион “Берое”, служители на сектор СОД при ОДМВР – Стара Загора са спрели за проверка лек автомобил “БМВ”, с водач – Д.В. (20) от с. Виница, обл.Пловдив и пътници К.Р. (21), П.Д. (21) И и.т. (18) ОТ Първомай. На задната седалка на автомобила е открита пакетче с 5,5 грама бяло прахообразно вещество, което при направения полеви наркотест е реагирало на амфетамин. Лицата са задържани за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Второ РУ “Полиция” – Стара Загора.

Грабеж

На 22.03.2011 г. в Първо РУ “Полиция” – Стара Загора е получено съобщение от 59-годишна жена, че около 18.15 ч на същата дата зад жилищен блок на бул. “Руски” две непознати за нея лица я блъснали и й отнели дамска чанта с лични документи, около 510 лв., цифров фотоапарат , връзка ключове и др. вещи. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Първо РУ “Полиция” – Стара Загора.

Кражби

На 22.03.2011 г. в 15.30 ч в РУ “Полиция” – Чирпан е получено съобщение, че за времето от 01.03. до 22.03.2011г. неизвестно лице, чрез взломяване катинар на входна врата, проникнало в общински склад на ул. “Братя Даскалови” и извършило кражба на 10 лоста, 10 тесли, 8 кофи, 10 брадви, 9 кирки, 18 прави лопати, 10 чука, 6 длета и 5 секача. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Чирпан.

На 22.03.2011 г. във Второ РУ “Полиция” – Стара Загора е получено съобщение, че неизвестно лице е разбило монетен автомат на асансьор в кв.”Казански” и извършило кражба на неустановено количество монети. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Стара Загора.

На 21.03.2011г. във Второ РУ “Полиция” – Стара Загора е получено съобщение, че около 13.00 ч на 19.03.2011 г. е установена липсата на ключове и портмоне с лични документи, 150 паунда и 230 лв. Вещите са били оставени върху тавана на лек автомобил, паркиран на ул. “Св. Княз Борис І”. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Второ РУ “Полиция” – Стара Загора.

Пътно-транспортно произшествие

На 22.03.2011 г. около 13.30 ч в Стара Загора по ул. “Бр.Жекови” в посока изток се е движел лек автомобил “Пежо 206”, управляван от 32-годишната М.И. от Стара Загора. На кръстовището с ул. “Д.Стаев” не спрял на пътен знак Б-2, отнел предимството и се сблъскал с движещия се по ул. “Д.Стаев” лек автомобил “Шкода”, управляван от П.В. (34) от Стара Загора. В резултат на удара М.И. е получила фрактура на таза и е настанена за лечение в МБАЛ – Стара Загора, без опасност за живота. При извършената проверка не е установено наличие на алкохол в кръвта на П.В. И двамата са използвали обезопасителни колани. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава сектор “Пътна полиция” – Стара Загора.

Полицейски операции

За времето от 21.00 ч на 22.03. до 5.00 ч на 23.03.2011 г. територията, обслужвана от РУ “Полиция” – Чирпан е проведена специализирана полицейска операция, при която са проверени 21 МПС и 28 лица. Съставени са 1 акт за установено административно нарушение на закона за българските лични документи, 1окт – по Кодекса за застраховането, 1 акт и 2 фиша – за нарушения на Закона за движението по пътищата.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева
-vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн