Общински администpатори набедиха лидер на ГЕРБ в незаконно строителство

Дралчо Донев (вляво) с адвоката си Георги Георгиев.

*
Общинският лидер на ГЕРБ в Гълъбово Дралчо Донев стана поредната жетва на администратори от местната община, набедили го в незаконно строителство.

Специална комисия от общината, назначена от главния архитект на града Веселина Костова, е намерила, че Донев е изградил в имота си кантар за товарни автомобили без да има надлежното разрешение. Това стана ясно вчера на пресконференция, която дадоха адвокатът на Донев – Георги Георгиев, и самият собственик на имота. Комисията в състав инж. Станимира Желева – главен експерт “Незаконно строителство”, инж. Диана Баракова – главен експерт “Кадастър подземен”, и инж. Севдалин Сидеров – директор на дирекция “ТСУ и ИРУ”, установила на 10.09.2010 година, че Донев е излял бетонен фундамент с височина 0.40 м и дължина 15 м, като върху него била монтирана конструкция от метални греди и ламарини. Според комисията това е обект “кантар за товарни автомобили”, който е изграден без строителни книжа и разрешение за строеж от община Гълъбово.

Самият Донев заяви на пресконференцията, че въпросният фундамент е основа на автомивка, изградена по-рано, преди закупуването на имота от него. Той обжалвал констативния протокол на общината пред РДНСК – Стара Загора, от където на 14.10.2010 година установили, че няма причина извършеното да се смята за строеж по смисъла на параграф 5, точка 38 от допълнителните разпоредби на Закона за устройство на територията (ЗУТ). Експертите на РДНСК смятат също, че и дума не може да става за кантар, тъй като нямало монтирано замервателно устройство и въпросният фундамент можел да се ползва и като вход за влизане в имота.

Неизвестно защо обаче на 21.02.2011 година в новосъздадената структура РДНСК – Югоизточен район със седалище Бургас, е образувана преписка във връзка със строеж “Кантар за товарни автомобили” и началникът на контролния орган Георги Георгиев нарежда строежът да бъде премахнат. Донев е озадачен, защото старозагорските експерти са категорични, че няма никакъв строеж, камо ли незаконен, а изведнъж високото бургаско началство му нарежда да го премахне.

В момента делото е в ръцете на Административния съд. Според адвокат Георгиев разпореждането на РДНСК в Бургас категорично ще бъде отхвърлено от магистратите. Самият Донев пък довери, че бил поставил от двете страни на спорния фундамент само два листа ламарина, която по неговите думи трябвало да послужи за по-лесно преминаване на леки и товарни автомобили през него.

Запитан за мнение по въпроса, изпълняващият длъжността кмет на Гълъбово инж. Пламен Бараков заяви, че общината не е страна по делото на общинския лидер на ГЕРБ и не може да го коментира.

Тихомир ЕТЪРСКИ

Б.Р. Скандалният случай в Гълъбово не е първият, за който информира медията ни. Миналата година там беше съборена почивна станция, набедена за новопостроена, въпреки че тя е съществувала преди 30 години и на нея са почивали поколения служители на бившия Автокомбинат.
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн