Взривиха джип, свързан със зам.-кмета Велизар Балабанов

На 22.03.2011 г. в 0.31 ч в Стара Загора неизвестно лице е задействало самоделно взривно устройство, поставено под лек автомобил “Хюндай Санта Фе”, паркиран на ул. ”Константин Ирeчек”. При експлозията няма пострадали хора. Нанесени са материални щети по автомобила и са счупени стъкла на прозорците на съседни сгради.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.333 вр. чл.330 от НК. В момента на мястото на инцидента се провеждат процесуално-следствени и оперативно-издирвателни мероприятия. Работата по случая продължава сектор “Борба с организираната престъпност” – Стара Загора.

Говорител на ОД МВР: Й. Георгиева

Бел. ред.: В Стара Загора активно се говори, че взривеният “Хюндай” е джип, свързан с Велизар Балабанов. Той е бил паркиран пред дома му на ул. “Иречек”.  Ако излезе вярно, това ще е третият атентат срещу имущество, свързано със зам.-кмета. През юли 2008 г. самоделно взривно устройство гръмна до павилион за парфюмерия, свързван с Балабанов, без да му причини щети. 7 месеца по-късно, през февруари 2009 г., същият павилион бе запален.

* * *

Репортерската проверка на “Старозагорски новини”, извършена на място, установи, че най-засегната от взрива е къщата на ул.”Константин Иречек” No 7, пред която е бил паркиран джипът. Натрошени са стъклата на четири двойни прозорци, а една от стаите приличаше на зрелище от американски екшъни с откъртена мазилка на тавана и под, посипан с купчини стъкла.

Неизвестните извършители на бомбения атентат ясно са проучили навиците на живущите наоколо, тъй като ако във въпросната стая е спял човек, той едва ли е щял да остане жив. Взривната вълна е изпочупила прозорците и на съседната масивна къща, в която е живял поручик Стефчо Канев, командир на тежка картечна рота, загинал през Отечествената война.

Изпотрошени са и стъклата на Църквата на адвентистите от 7-мия ден, фризьорски салон “Равени”, сервизна работилница и кооперацията, в която живее Балабанов.

В 11 часа събраните от “Нелсен Чистота” стъкла и откъртени мазилки напълниха каросерията на един камион.

Това е третото посегателство срещу собственост на Велизар Балабанов, откакто е зам.-кмет на Община Стара Загора.

Припомняме, че през юли 2008 г. избухна бомба между два магазина на бул. “Цар Симеон Велики” и ул. “Иван Асен II”. Единият от тях – търговски обект с магазин “За човека” и наливна парфюмерия “Рефан”, се управлява от съпругата на Балабанов, след като той зае зам.-кметския пост. Половин година по-късно – през февруари 2009 г., бе запалена парфюмерията.

До ден-днешен извършителите не са разкрити.

Бомбената саморазправа явно става запазена марка в Стара Загора. По време на предходното управление на бившия кмет Евгений Желев самоделно взривно устройство избухна пред апартамента му, а в последната година от мандата беше взривена и служебната му кола.Йовка ВЕЛИКОВА
-


*

Двама мъже са задържани при опит за сделка с културно-исторически ценности в Шипка

При акция на ГДБОП и сектор “Борба с организираната престъпност” – Стара Загора, около 14.30 ч вчера в гр. Шипка е задържан 52-годишният П.К., който е предлагал за продажба културно исторически ценности. Впоследствие, в дома на П.К. в гр.Шипка е задържан и съучастникът му – П.Б. (38) от Трявна. При проведените процесуално-следствени действия П.К. е предал доброволно 11 старинни монети с различни размери – с изображения и надписи на латински и гръцки език; четири предмета от жълт метал, наподобяваши гривна и обици; тъмна плочка и металотърсач. Четири монети и старинна бронзова лампа и част от накит е предал доброволно на антимофиотите и 38-годишният тревненец. Двете лица са задържани за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 321, вр. чл.277а, чл.278 и чл.278а от НК. Работата по случая продължава. (Снимки)

Разкрито престъпление

На 17.03.2011 г. в Стара Загора неизвестно лице, чрез разбиване на входна врата, проникнало в котелно парно помещение намиращо се на бул. “Цар Симеон Велики” и извършило кражба на 11 метални радиатори, 3 метални тръби и механичен редуктор. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които полицейски екип на Второ РУ “Полиция” е издирил и задържал извършителите на деянието Б.А. (29), К.А. (19) и 17-годишен младеж – и тримата от Стара Загора. По случая е образувано бързо производство. Работата по изясняване престъпната дейност на лицата продължава Второ РУ “Полиция” – Стара Загора.

Кражби

На 21.03.2011 г. в 9.00 ч в РУ “Полиция” – Чирпан е получено съобщение от кмета на с. Яворово, че неизвестни лица са откраднали 250 м медни ел.проводници от две междустълбия в селото. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Чирпан.

На 17.03.2011 г. в кметство с.Бъдеще, общ. Стара Загора е получено съобщение, че неизвестно лице, че за времето от 23.00 ч на 03.03. до 6.00 ч на 04.03.2011 г. неизвестно лице, чрез взломяване катинарите на вратите, проникнало в работилници намиращи се в стопанския двор на кооперацията и извършило кражба на голям трифазен електрожен с кабели към него, сто метра черни гумирани трифазни кабели, контакти за удължители и голям трифазен електромотор. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава Първо РУ “Полиция” – Стара Загора.

На 21.03.2011 г. в 22.30 ч в РУ “Полиция” – Казанлък е получено съобщение, че неизвестно лице, чрез използване на техническо средство е отворило предния капак на лек автомобил “Фолксваген Голф” и извършило кражба на акумулатор. При извършения оглед е установено, че е откраднат акумулатор на паркиран в съседство друг лек автомобил “Фолксваген Голф”. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ “Полиция” – Казанлък.

ОДМВР – Стара Загора и Община Павел баня обсъдиха съвместни мерки за повишаване сигурността в курортния град и малките населени места

Взаимодействието на полицията и местната власт за противодействие на битовата престъпност, опазване на реколтата и подобряване организацията и безопасността на движението, бяха сред основните теми, обсъдени на проведената вчера работна среща в Община Павел баня.

Пред ръководствата на Областната дирекция и РУ “Полиция” – Казанлък, кметът на Павел баня Станимир Радевски и кметовете на 13-те населени места от общината поставиха редица проблеми свързани със зачестилите кражби от необитавани къщи в селата, снижаването на възрастовата граница на извършителите, контролът върху търговията с цветни и черни метали, преминаването на тежкотоварни автомобили през населените места и др. Кметовете заявиха, че винаги при подаден сигнал са получавали незабавно и адекватно съдействие от полицията, но отбелязаха факта, че полицейските и младши полицейските инспектори са натоварени с дежурства и преписки, обслужват по няколко населени места и това ги затруднява при реализиране на превантивната им функция. Те аргументираха необходимостта от повече полицейско присъствие в селата и осигуряване на служителите със средства за комуникция, транспорт и горива. Участниците в срещата обсъдиха и нуждата от повишаване активността на населението за своевременно сигнализиране и оказване съдействие на полицията. Отчетен бе добрият превантивен ефект от присъствието на екипи на жандармерията по време на прибиране на реколтата през 2010 г., както и от провежданите в предходни периоди масирани акции на пътна полиция.

Директорът на ОДМВР – Стара Загора комисар Алекси Алексиев уведоми представителите на местната власт, че през последните няколко седмици ръководството на Областната дирекция е провело поредица срещи в населените места от общината. Въз основа обратните връзки от гражданите е направен анализ на обстановката и са набелязани конкретни действия за подобряване работата на обслужващият района полицейски участък. “И нашето впечатление е, че наред със социално-икономическите фактори, един от сериозните проблеми е недостатъчното превантивно полицейско присъствие в селата. Причини за това има много, но ние трябва да се съсредоточим не върху търсенето на оправдания, а върху търсенето на решения – заяви комисар Алексиев – Наясно сме с нашите слабости и ще направим всичко възможно да ги отстраним. Опитваме се да осигурим допълнителен лимит и МПС и най-вече да направим промени в организацията на работа, за да бъдат полицейските служители там и тогава, където и когато се случват престъпленията и нарушенията”. Той представи новият ВНД началник на участък “Полиция” – Павел баня Атанас Пехливански и призова кметовете и кметските наместници да го подкрепят със своите знания, опит и обратни връзки, както и съвместно да търсят възможности за повишаване ангажираността на населението в борбата с правонарушенията. “За да гарантираме реда и сигурността в района са ни нужни от една страна да имаме активна полиция, от друга – активно гражданско общество” – подчерта Алексиев. (Снимки)

Полицейските инспектори от областта се отчитат пред обществеността

По традиция през месец март полицейските инспектори в областта представят резултатите от своята работа пред обществеността от обслужваните райони. Чрез тези срещи се търси открит диалог с гражданите по наболелите проблеми на обществения ред в квартала или населеното място. Това е една възможност гражданите да споделят своята оценки за качеството на полицейските услуги, да направят своите препоръки и предложения за гарантиране спокойствието и сигурност в населеното място и квартала.

Полицейските и младши полицейските инспектори са част от униформения състав на Охранителна полиция. Те са пълномощни представители на МВР в кварталите и селата. Отговорни са за изпълнението на широк спектър от полицейски дейности – участват в разследването на престъпления, контролират дейностите с общоопасни средства, спазването на общинските наредби, на Закона за движение по пътищата и Закона за българските лични документи … имат правомощия дори по Закона за лова и дивеча. Полицейските инспектори извършват проверки по прокурорски преписки, оказват съдействие на институции и фирми за организация на охраната им, осъществяват издирвателна дейност, охраняват масови мероприятия.

Но най-важното задължение на полицейския инспектор е непосредствения контакт с гражданите от квартала. Той приема техните жалби и сигнали, грижи се за безопасността им. Стреми се да гарантира спокойствието, реда и сигурността в района, да предотвратява нарушения и престъпления. Хората могат да търсят своя полицейски инспектор, когато са станали жертва на престъпление; ако искат да сигнализират за хулигански прояви или нарушения на обществения ред; да подадат информация за обстоятелства, застрашаващи здравето, живота и имуществото на самите тях или на околните.

График за срещите периода 21-25.03.2011 г.

• 21.03.2011 г. от 10.00 ч. в читалището на с. Хан Аспарухово, общ. Стара Загора ще се проведе среща с полицейски инспектор Кирил Георгиев и мл. полицейски инспектор Станимир Стоянов;
• 21.03.2011 г. от 13.00 ч. в читалището на с. Пшеничево, общ. Стара Загора ще се проведе среща с полицейски инспектор Кирил Георгиев и мл. полицейски инспектор Цветомир Цонев;
• 22.03.2011 г. от 10.00 ч. в с. Искрица, общ. Гълъбово ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Делян Делчев;
• 22.03.2011 г. от 10.00 ч. в с. Мирово, общ. Братя Даскалови ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Милчо Петков;
• 22.03.2011 г. от 11.00 ч. в с. Знаменосец, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Динко Господинов;
• 22.03.2011 г. от 12.00 ч. в читалището на с. Стрелец, общ. Опан ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Вътко Вътков;
• 22.03.2011 г. от 14.00 ч. в залата на Община Опан ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Станислав Петров;
• 22.03.2011 г. от 17.00 ч. в ОУ “Самара” – кв. “Самара 2” в Стара Загора ще се проведе среща полицейски инспектор Живко Каракашев и мл. полицейски инспектор Димитър Димитров;
• 22.03.2011 г. от 17.00 ч. в клуб на пенсионера в с. Розово, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Павлин Коцев;
• 22.03.2011 г. от 17.30 ч. в кметството в с. Долно изворово, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Людмил Янев;
• 23.03.2011 г. от 10.00 ч. в Кметството в с. Богомилово ще се проведе среща с полицейски инспектор Грозьо Маринов;
• 23.03.2011 г. от 10.00 ч. в с. Еленино ще се проведе среща с полицейски инспектор Иван Димитров;
• 23.03.2011 г. от 10.00 ч. в с. Найденово, общ. Братя Даскалови ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Пеньо Васлев;
• 23.03.2011 г. от 11.00 ч. в пенсионерски клуб в с. Тулово, общ. Мъглиж ще се проведе среща с полицейски инспектор В.Христов и мл. полицейски инспектор Ст. Желязков;
• 22.03.2011 г. от 11.00 ч. в с. Землен, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Кирил Желязков;
• 23.03.2011 г. от 12.00 ч. в с. Кирилово ще се проведе среща с полицейски инспектор Грозьо Маринов;
• 23.03.2011 г. от 12.00 ч. в с. Християново ще се проведе среща с полицейски инспектор Иван Димитров;
• 23.03.2011 г. от 14.00 ч. в клуб на пенсионера в с.Бял Извор, общ. Опан ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Павел Тенев;
• 23.03.2011 г. от 12.00 ч. в кметството на с. Ястребово, общ. Опан ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Красимир Господинов;
• 23.03.2011 г. от 17.00 ч. в клуб на пенсионера в с. Ръжена, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Павлин Коцев;
• 23.03.2011 г. от 17.30 ч. в клуб на пенсионера в с. Енина, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Людмил Янев;
• 24.03.2011 г. от 11.00 ч. в с. Мъдрец, общ. Гълъбово ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Делян Делчев;
• 24.03.2011 г. от 12.00 ч. в читалището на с. Васил Левски, общ. Опан ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Стефан Момчев;
• 24.03.2011 г. от 13.00 ч. в с Оручище, общ. Гълъбово ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Стефан Драгиев;
• 24.03.2011 г. от 13.00 ч. в с. Черна гора, общ. Братя Даскалови ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Видко Дончев;
• 24.03.2011 г. от 13.00 ч. в с. Трънково, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Кирил Желязков;
• 24.03.2011 г. от 17.00 ч. в клуб на пенсионера в с. Кънчево, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Павлин Коцев;
• 24.03.2011г. от 17.00 ч. в Клуб на пенсионера на ул. “Граф Игнатиев” 41 в Стара Загора ще се проведе среща с полицейските инспектори Стефан Гр. Тодоров, Мартин Ангелов и Красимир Христов и мл. полицейските инспектори Ганчо Господинов, Николай Минчев и Янко Янков;
• 24.03.2011 г. от 17.00 ч. в Клуб на пенсионера на ул. “Хан Аспарух” 17 в Стара Загора ще се проведе среща с полицейски инспектор Илия Илиев и мл. полицейски инспектор Таня Господинова;
• 24.03.2011 г. от 17.30 ч. в кметството в с. Горно изворово, общ. Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Людмил Янев;
• 24.03.2011 г. от 18.00 ч. в СОУ “Максим Горки” 5 в Стара Загора ще се проведе среща с полицейски инспектор Антоанета Иванова;
• 25.03.2011 г. от 11.00 ч. в с. Тополяне, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Динко Господинов;
• 25.03.2011 г. от 11.00 ч. в с. Даскал Атанасово, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Спас Тенев;
• 25.03.2011 г. от 14.00 ч. в с. Бели бряг, общ. Раднево ще се проведе среща с мл. полицейски инспектор Йовчо Тенев;
• 25.03.2011 г. от 16.00 ч. в НЧ “Д. Благоев” в гр. Мъглиж ще се проведе среща с полицейски инспектор В.Христов и мл. полицейски инспектор Ст. Желязков;
• 25.03.2011 г. от 17.00 ч. в клуб “Петко Войвода” в Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Христо Христов;
• 25.03.2011 г. от 18.30 ч. в клуб “Тракия” в Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Живко Желязков;
• 25.03.2011 г. от 18.00 ч. в ПГ ЛПТ в Казанлък ще се проведе среща с полицейски инспектор Атанас Пехливански.

-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн