Полигон “Змейово” взе сертификат ISO 14001:2004 по опазване на околната среда

STZAGORA.NET

В церемонията по връчването на сертификата участваха (отляво надясно) началникът на полигон “Змейово” полк.Сергей Марков, представителят на Щаба по осигуряването и поддръжката (ЩОП) бриг.ген.Крум Александров, зам.-министърът на отбраната Валентин Радев и управителят на Старозагорска област Йордан Николов.

*
Министерството на отбраната изпълни последната от касаещите го три важни препоръки за прозрачност на изпитанията на полигон “Змейово”, направена още през 2005 г. в доклада на специалната парламентарна комисия на проф.Дамгов, като сертифицира управлението на околната среда на полигона по стандарта ISO 14001:2004.

Връчването на сертификата.

Сертификатът бе връчен днес официално в Областната администрация от зам.-министъра на отбраната Валентин Радев на началника на полигона полк.Сергей Марков. Сертифицирането извърши спечелилата конкурса фирма “GCS-България”, която ще одитира точното прилагане на програмата за управление на околната среда на “Змейово” през следващите 3 години, за какъвто период е предплатен договорът. На церемонията тя бе представена от ръководителя на органа по сертификацията Георги Шияков.

Така “Змейово” стана първият и засега единствен военен полигон у нас, притежаващ екосертификат.

“5 години никой не направи нищо за сертифицирането на “Змейово”. Но дойдохме ние и свършихме работата само за 1 година, като започнахме през януари 2010-та. Готови сме на същото и за други полигони, например за зенитния “Шабла”, ако обществеността поиска това”, отбеляза Валентин Радев. На свой ред областният управител Йордан Николов благодари на правителството на ГЕРБ за това, че е направило очакваното от старозагорци.

Значимите за полигона аспекти от Програмата за управление на околната среда като шум и състояние на почвата, водите и отпадъци ще бъдат оповестявани публично. “Целта ни е за обществеността да е максимално прозрачно всичко, което се извършва на “Змейово”, каза зам.-министър Радев.

“За всяко едно изпитвано изделие сключваме отделен договор с фирмите, с които работим. За момента имаме сключени малко над 50 договора. От началото на годината броят на фирмите не се е променил”, съобщи началникът на полигона полк.Сергей Марков.

Валентин Радев уточни, че според последния изготвен списък на излишното на имущество, което включва и стоки с двойна употреба, в момента в армията има 11 500 тона боеприпаси за утилизация. Тя се извършва в специални заводи в страната, но не и на “Змейово”, за пореден път потвърди зам.-министърът. Преди утилизация стоките ще бъдат изнесени на публични търгове, организирани от дружество “Снабдяване и търговия – МО”. За продажба са приготвени 12 вертолета МИ-17 и МИ-24. Миналата година били продадени дори реактивни системи за залпов огън “Град”. Търговете постигали цени двойно и тройно над първоначално обявените.
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн