“Тролейбусни превози” зове за помощ

STZAGORA.NET

Старозагорският превозвач се оплаква от нелоялна конкуренция

Инж.Димитър Авджиев

В писмо до кмета на община Стара Загора проф. Светлин Танчев и до председателя на Oбщинския съвет Тенчо Руканов управителят на “Тролейбусни превози” ЕООД инж. Димитър Авджиев алармира за намаление на приходите на дружеството вследствие на нелоялна конкуренция. Аритметиката показва, че през януари приходите на ръководеното от него общинско дружество са били 23 091 лева, а през февруари са паднали до 17 234.

Като причина за намалените приходи инж. Авджиев сочи отказа на “Автобусни превози” ООД от 1 февруари да признава абонаментните карти, издадени от “Тролейбусни превози” ЕООД по съвпадащи маршрути на тролеи и автобуси, докато общинското дружество продължава да признава картите на частния превозвач.

Ако нелоялната конкуренция от страна на “Автобусни превози” продължи, загубата на общинското дружество само от продажбата на абонаментни карти ще бъде около 70 000 лв. до края на годината”, съобщава Авджиев.

Като пример за нелоялното според него поведение на конкурента си той посочва, че от 16 февруари “Автобусни превози” ООД е започнало да издава абонаментни карти за две линии – No 13 и No 204. Такива карти не били регламентирани от Общината, но пък били подбрани така, че да припокриват изцяло тролейбусна линия 26. Резултатът от вътрешна проверка пък показвал, че само в един ден по обяд в тролейбус номер 2 пътниците с карти от “Тролейбусни превози” са били 7, 5 са били с билети и 46 – с карти от “Автобусни превози” ООД!

“Ако пък, не дай си Боже, стане злополука с наш тролейбус и пострада пътник с карта, издадена от автопревозвача, рискът застрахователят да не признае направената от нас задължителна застраховка на местата във возилото е напълно реален”, сподели пред наш репортер тролейбусният шеф. Той уточни, че в случай на злополука ръководеното от него дружество ще трябва да обезщети пострадалия, което щяло да доведе до допълнителни и съвършено неоправдани разходи на парични средства.

Всички изброени проблеми щели да се отразят върху финансово-икономическото състояние на дружеството – затруднено плащане на производствените разходи и забавяне на работни заплати, тревога за което вече са изказали и лидерите на двете синдикални организации в дружеството. Инж. Авджиев настоява пред Община Стара Загора за бързи и конкретни мерки в защита на общинското дружество.

“Въпросът трябва да бъде решен с общите усилия на Общинския съвет и Общинската администрация в Стара Загора”, заяви пред “Старозагорски новини” председателят на ОбС Тенчо Руканов. Той уточни, че по негово настояване е създадена експертна група, която в най-скоро време ще излезе с професионално становище по въпроса.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн