Тревожна тенденция в бракониерството

STZAGORA.NET
Тревожна тенденция на увеличаване на бракониерските прояви отчитат в Спасителния център на “Зелени Балкани” – Стара Загора, съобщи оттам ветеринарният лекар Христина Клисурова. Само за три месеца от началото на годината при тях са постъпили простреляни 4 обикновени мишелова (Buteo buteo), малък ястреб (Accipiter nisus) и сива врана (Corvus cornix).

Касае се само за случаи на категорично доказани сачми в тялото, видни на рентгеновите снимки. Много често не е възможно диагнозата да бъде толкова категорична, защото сачмите преминават през тялото на жертвата и излизат. Раните и състоянието на пациента обаче недвусмислено показват, че са причинени от бракониерска стрелба.

Отделно за същия период в Центъра са приютени 18 зеленоглави патици (Anas platyrhynchos) и 2 големи белочели гъски (Anser albifrons), конфискувани в момент на използването им за живи примамки по време на лов.

Още от основаването си Спасителният център приютява бедстващи животни, жертва на човешката жестокост. Сред най-фрапантните случаи са следните: обикновен мишелов с повече от 70 сачми в тялото, орел рибар с 18 сачми, едната от които заседнала на върха на сърцето, орел змияр с над 20 сачми. В списъка са още морски орел, царски орел, къдроглав пеликан, ням лебед, мишелови, горски ушати сови и други. Самият розов пеликан Груйо, станал „лице” на Центъра, е жертва на бракониери, заради което е с ампутирано крило.

В Спасителния център са подготвили различни образователни материали и разяснителни табели по темата бракониерство в рамките на проект „Зелени идеи за зелени дейности – популяризиранe, създаване и развитие на емблематичен модел за устойчиво ползване на природните ресурси”, финансиран от Програмата за малки проекти (ПМП) на Глобалния екологичен фонд (ГЕФ).  Ще ги поставят на видно място в Центъра, с което се надяват да спечеляг на страната на природозащитата повечето от 3000-те деца, които ежегодно посещават Спасителния център.
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн