Започва големият ремонт на Ески джамия

STZAGORA.NET

Откриването на Музея на религиите ще е през ноември 2011 г.

“Започва мащабна работа по възстановяване на старозагорската Ески джамия и превръщането й в единствения в България музей на религиите.” Това съобщи за “Старозагорски новини” Ангел Ангелов от Дирекция “Планиране и проектиране” на Министерството на културата.

На търга за изпълнител на строително-монтажните и консервационно-реставрационни дейности са се явили пет фирми. Конкурса печели старозагорският консорциум “Ески Зара” с управител Стоян Михайлов. По думите му, пет фирми са се обединили специално за случая, за да изпълнят тази особено специална поръчка за града и за България.

Огромният обем работа “Ески Зара” следва да изпълни за 135 календарни дни.

Очаква се до няколко дни да се уточни и фирмата за строителен надзор и да се започнат дейностите.

На 12 ноември 2009 г. Министерството на културата подписа във финансовото министерство договор за изпълнение на най-големия и скъп проект “Реконструкция и консервация на Ески джамия в Стара Загора и превръщането й в Музей на религиите”. Проектът е на стойност 2 360 000 лв. и трябва да се изпълни за 24 месеца с всички работни фази, в т.ч. и реклама.

“Предстои да се извърши ремонт на ВиК- и ел.инсталациите, художествено осветление, реставрация на стенописната украса, консервация и експониране на архитектурните находки, на дървени елементи и детайли”, уточни г-н Ангелов.

По проект раннохристиянската църква (11-13 в.), която се намира в молитвения салон, ще бъде частично укрепена, тъй като северната й страна е застрашена. Ще се изгради подход към църквата и площадка, от която ще има видимост към християнския и античния обект, който е светилище от античната епоха.

Основна част от средствата ще бъдат използвани за спасяване на стенописите. Голяма част от тях в най-долния им край са рухнали през последните години поради проникващата влага. Те ще бъдат само фиксирани към основата, така че да се предотвратят последващи загуби. Запазените стенописи ще бъдат освежени. Много от тях са скрити от по-късни замазвания с вар, което може лесно да бъде отстранено и да се покаже оригиналната украса на паметника. Реставраторите споделиха, че има много интересни изображения по стените на джамията и си струва да бъдат експонирани както трябва. Цветовете им не са загубили своя колорит, просто не са почистени през вековете.

Ще бъдат възстановени и каменните решетки на прозорците, които ще бъдат затворени.

Тъй като Ески джамия се превръща в музей, ще има и богата експозиция от артефакти във витрини, самостоятелно стоящи каменни детайли, най-вече надгробни паметници, които показват мултирелигиозния характер на града през вековете, различни култове, религии и практики.

Теоретично ще има възможност за провеждане на камерни концерти, срещи, дискусии и пр.

След ремонта джамията ще се превърне в музей на религиите, което не бива да се смесва с място за упражняване на религиозна дейност. Проектът има за цел да насърчи културно-историческия туризъм в региона.

Единствената сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора по време на Руско-турската война през 1877 година, е Ески джамия. Според запазен надпис строежът е бил завършен преди 1409 година. При разкопки в молитвения салон през 2001 г. археолозите откриват основите на християнска църква от втората половина на ХI и началото на ХII век. Под нея възкръсват останките на тракийски некропол. Така на това място са битували последователно четири различни епохи – тракийска, раннохристиянска, средновековна и османска. Според специалистите християнската църква вече не е съществувала по време на изграждане на джамията, но планът на джамията следва нейните основи.

Ески джамия в Стара Загора е със статут на художествен и архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение.

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн