Част от фермерите – на протест, но без добитъка

STZAGORA.NET

Танчо Колев

“Във вторник от 12:00 часа излизаме на протест в София пред Министерския съвет, тъй като до този момент преговорите по нашите искания с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Финансовото министерство (МФ) не доведоха до никъде.”

Това съобщи вчера за “Старозагорски новини” членът на Управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите Танчо Колев. Старозагорският животновъд изказа огорчението си от разразилата се шапна епидемия в югоизточните райони на страната, която не им позволявала да изкарат животните си “на жълтите павета”.

Исканията на протестиращите са за промяна на данъчното облагане, както и отмяна на акциза върху горивата, които ползват. Те искат и оземляване от Държавния поземлен фонд, тъй като много от тях нямали собствена земя и не могат да се ползват субсидии от директните плащания на площ, както и от националните доплащания.

Председателят на УС на асоциацията Бойко Синапов бе категоричен, че и това правителство не е направило нужното, за да се решат проблемите в българското животновъдство.

Според него въпреки настоятелните искания на фермерите МЗХ да изработи национална стратегия за развитие на животновъдството, до този момент никой не се е нагърбил с това.

Динко Господинов: Протестът преследва политически цели

Динко Господинов

“Браншовият съюз на животновъдите няма да участва в националния протест, организиран във вторник от Националната асоциация”, съобщи пред медията ни председателят на УС на съюза Динко Господинов. Той изрази мнение, че протестът преследва политически цели и бе категоричен, че той бил насочен срещу правителството на ГЕРБ. В подкрепа на думите си Господинов съобщи, че протестът получил подкрепа от централата на БСП.

“Защо Танчо Колев и останалите от Националната асоциация на млекопроизводителите не протестираха през есента, нима проблемите и тогава не бяха същите”, зададе риторичен въпрос Господинов. По негова информация, точно по това време Танчо Колев е подписал договор с ДФ “Земеделие” за около 650 хил. лева по нитратната директива, а биволовъдката Мария Степанчева – за около 850 хил. лева.

“Моите уважения и към напуканите ръце на Бойко Синапов, но не може човек с основно образование да бъде член на комисията по разглеждане на проекти в същия фонд”, обобщи Динко Господинов.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн