В понеделник – второ заседание по делото срещу Лечков

STZAGORA.NET

Йордан Лечков

За 9.30 часа в понеделник е насрочено второто заседание на Окръжния съд в Стара Загора по делото срещу кмета на Сливен Йордан Лечков. Първото се проведе на 4 февруари и продължи повече от 9 часа с няколко прекъсвания. Делото се гледа в Стара Загора по решение на Върховния касационен съд, тъй като магистратите от Сливен си направиха отвод.

Делото срещу известния футболист и втори мандат кмет на Сливен Йордан Лечков e образувано по тъжба на сливенския бизнесмен Илия Георгиев с прякор Манастира. Става въпрос за дарение от 5000 лева, направено през 2005 г. на общинския футболен клуб “Сливен 2000″ от Георгиев.

Преди да бъде даден ход на делото съдът не допусна като обвинител и.д. окръжния прокурор на Сливен Пламен Стефанов с аргумента, че е командирован по делото от апелативния прокурор на Бургас, а не от Върховна касационна прокуратура, както е по закон. Това наложи смяна на обвинителя с окръжния прокурор на Стара Загора Константин Тачев, който прочете обвинителния акт.

Обвиненията срещу Лечков са по чл.204, ал.1 и чл.304, ал.1 от НК за търговия с влияние и измама. В обвинителния акт се посочва, че Георгиев е потърсил съдействие от кмета да бъдат извадени 150 кв.м от Националния горски фонд за изграждане на каптаж за водоснабдяване на вилната зона “Кироолу”, където притежателите на вили нямали питейна вода, въпреки наличието на изграден водопровод. Самият Георгиев има изградено бистро с 48 места, което не може да въведе в експлоатация заради липсата на вода.

Според обвинението Лечков, който е и президент на ФК “Сливен 2000″, поискал от Георгиев дарение от 5000 лв. за футболния клуб, за да съдейства пред Изпълнителната агенция по горите. Георгиев събрал част от парите от живеещите във вилната зона и на 31 март 2005 г. превел сумата по сметката на футболния клуб като дарение, за което получил и документ, но проблемът с каптажа не бил решен. Пет години по-късно той твърди, че Лечков го е измамил и затова внесъл и граждански иск за нанесени му имуществени вреди на стойност 5000 лв. Искът му обаче беше отхвърлен в рамките на наказателното дело, писа вестник “Старозагорски новини”.

За съдебното заседание са призовани общи 12 свидетели, разпитът на които е днес.

В съдебната зала на 4 февруари Лечков не се призна за виновен и заяви, че не е в съдействие, каквото му е вменено. Пред медиите той коментира, че случващото се е мач с предизвестен край и че тормозът срещу него ще продължи до изборите. И още – че се гордее с това, което е направил и ще направи до края на мандата.

Таня ИВАНОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн