Шипка отново ни събра на Трети март

STZAGORA.NET

Хиляди българи се качиха днес на историческия връх Шипка, където преди 133 години бе зачената свободата на България. Нито снегът и мъглата, нито студът и преспите спряха народната признателност. Дълги колони от пешеходци, спрели на километри от върха, се извиха нагоре по заснеженото шосе. Мнозинството бяха млади хора, студенти и ученици, млади семейства с невръстни деца. За всички крайната цел бе една – обвитият в сняг и лед Паметник на свободата

От управляващите на Шипка дойде и държа патриотична реч министър Томислав Дончев. На върха се качиха и депутати и кметове от Старозагорска и Габровска област. Заупокойна молитва отслужи митрополит Григорий от Велико Търново. Бяха положени венци от областните управители в Стара Загора и Габрово, както и от посолствата на Русия и страните, участвали в Освободителната война като нейни съюзници.

За атмосферата на върха най-добре говорят снимките, които донесохме оттам:

-

По пътя към върха.

-

-

На вечна стража: стоманената батарея.

-

-

Венец от Областния управител на Стара Загора.

-

Венец от посолството на Русия у нас.

-

-

-


-

Честването на Трети март в Стара Загора

Точно в 10,00 ч. на площада пред Община Стара Загора с церемониал бе издигнато  националното знаме на Република България.

„На  3 март 1878  година на географската карта на света  България получи своите граници, а свободният и горд дух, който винаги ни е отличавал от останалите, стана символ на новата държава. Трети март е ден на спомняне, ден на преклонение, но и празник на живота!

Ние в Стара Загора винаги сме го отбелязвали така – като ден в прослава на живота, на свободата, на независимостта! Трети март е ден, в който прекланяме глава пред героите, дали живота си за вярата и освобождението на Отечеството.  Ден, даден ни за спомен и вяра. Спомен за изпепелената от петвековни пожарища българска земя и за нейните героични чада. Вяра, че земята ни е населена от народ, който през всички столетия на това жестоко робство запази непокварено свеж, изумително млад и активен своя народностен характер, своята православна вяра, своя борчески съзидателен дух” – каза в словото си кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев.

В 10,30 ч. цветя  бяха положени пред паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолея-костница “19 юлий 1877″, Паметника на Защитниците на Стара Загора, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите войни в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци.

В 11,30 ч. бе началото на тържествения ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс “Бранителите на Стара Загора”. Навсякъде имаше много ученици и млади хора, семейства с деца, дошли да почетат празника.

В 19 часа днес на площада пред Общината ще има тържествена заря-проверка. Преди това в 18,00 ч. започва празничен концерт на Ансамбъл „Загоре”. За поредна година Младежки общински съвет-Стара Загора организира факелно шествие от паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Алана” до площада пред Общината. Тази година към факелното шествие ще се присъединят и младежите от СНЦ “Вярност-България”.

Уляна Кьосева,

Пресцентър на Община Стара Загораvvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн