ОПИТЪТ НА СЪСЕДИТЕ – Зам.-кметът на Разлог Иван Гюров: Хората от село Баня се поуспокоиха за безопасността на депото

STZAGORA.NET
28 февруари, Агенция “Фокус”
Във връзка с посещението на представители на Община Разлог и на село Баня в Созопол за запознаване с начина на функциониране на депото за битови отпадъци, Агенция „Фокус” разговаря със зам.-кмета на Разлог и ръководител на проекта за регионалното депо Иван Гюров. Посещението е реализирано в рамките на двудневен семинар, свързан с реализирането на проекта „Подготовка на инвестиционен проект за Регионално депо – Разлог и предприятие за предварително третиране на отпадъци”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд.

Фокус: Г-н Гюров, какви са вашите впечатления от това, което видяхте като съоръжение за третиране на битовите отпадъци в град Созопол?
Иван Гюров: Целта на посещението в Созопол беше жителите на Разлог и най-вече на село Баня, на чиято територия ще се изгражда регионалното депо, да видят едно работещо съоръжение. Депото на Созопол е изградено по програма ИСПА и целта беше хората да се преборят със страховете, защото те все още не приемат, че едно регионално депо може да бъде различно от сметище, т.е. от това, което са свикнали да виждат. На място в община Созопол им беше представен целият проект от ръководителя на съоръжението, представиха им всички аспекти на дейността и те видяха, че това, което работи, в момента, е нещо коренно различно от сметищата, които сме свикнали да виждаме. По този начин те се поуспокоиха.Целта е те да споделят това, което видях, с останалите жители на селото.
Фокус: Припомнете от какво беше породено недоволството на жителите на село Баня и сега поуталожиха ли се притесненията?
Иван Гюров: Считам, че страховете на хората се преодоляха. Напрежението се създаде след започване на работата по проекта малко изкуствено в селото. Бяха им представени нещата тогава по коренно различен начин от това, което ще бъде в действителност. Считам, че след като видяха едно работещо съоръжение, това нещо ще свали напрежението, а хората ще мислят в посоката, че едно ново депо ще подобри изцяло екологичната обстановка в цялата община, а не само в село Баня.

Бележка на STZAGORA.NET: Препечатваме публикацията за информация на заинтересованите, тъй като хвърля допълнителна светлина върху това, какво може да се очаква от депото край старозагорското село Ракитница.

-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн