РЗИ – Стара Загора обяви отново грипна епидемия в старозагорска област

STZAGORA.NET
През последните дни на седмицата 21.02.-27.02.2011 г. бе наблюдаван отново интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания – заболяемост над епидемичните стойности за гр. Стара Загора – 358,77 на 10 хиляди души.
Най-висока заболяемост е регистрирана сред децата до 4 години и в ученическата възраст.

Въз основа на тези данни от 01.03.2011 г. РЗИ – Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област.

Препоръчва се на:

Лечебните заведения за болнична помощ:
- спиране на свижданията
- прекратяване на плановата оперативна дейност.

Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП:
- разкриване на грипни кабинети
- преустановяване на работата на женските и детски консултации
- преустановяване провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

С цел недопускане утежняване на случаите на грип се обръщаме към всички лечебни заведения за спазване на алгоритмите на поведение при всеки съмнителен случай на грип и своевременно започване на лечение с антивирусни препарати.
Антивирусните препарати са осигурени от МЗ безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни със съмнение за грип.

РЗИ препоръчва на населението:
- Ограничаване на социалните контакти (особено за лица с хронични заболявания, бременни жени, деца).
- Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
- Да се търси консултация от лекар.

РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

-

Заедно със Стара Загора повторно е обявена епидемия и н Монтана. Очакванията са за втора вълна в Габрово, Шумен, Ловеч и Варна.

От Здравната инспекция информират, че най-засегнати са децата до 4 години и учениците в началната степен. Засега обаче няма препоръки до Регионалния инспекторат по образование за грипна ваканция, уточни д-р Карабойдева. Тя припомни, че най-важно да се предпазим от болестта е спазването на добра лична хигиена и избягване на контакти с болни хора. В РЗИ има достатъчно антивирусни препарати, които са безплатни за гражданите и са осигурени от МЗ. Всички лекари, които желаят, могат да вземат допълнителни количества от инспекцията.

По време на обявената епидемия се спазват всички противоепидемични мерки. Работа спират детските и женските консултации, забраняват се свижданията и плановите операции в болниците, не се правят имунизации и профилактични прегледи.

Според медици подобна ситуация с две обявени грипни епидемии в една зима е безпрецедентна за Старозагорска област. Първата грипна епидемия бе обявена на 31 януари и продължи до 11 февруари. Ученическа грипна ваканция имаше от 31 януари до 4 февруари. Тогава заболелите от ОРЗ бяха 290 на 10 000, припомнят от вече бившата РИОКОЗ.

През повторната грипна епидемия в Стара Загора болните от вирусен хепатит ще са по-малко. По информация на изпълнителния директор на МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” д-р Николай Колев хоспитализираните с жълтеница вече са само в Инфекциозно отделение. По време на пика на епидемичния взрив шест отделения в болницата бяха преоборудвани, за да се лекуват заразените с хепатит.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн