Четири партии осъдиха поругаването на националния символ в с.Габарево

STZAGORA.NET

Училището в Габарево, където откриха напоено в машинно масло парче от флага на ЕС. Снимка bgglobe.net

Областната структура на ГЕРБ в Стара Загора, Областният съвет на БСП и старейшините от листата на партията, Областното ръководство на земеделски съюз “Александър Стамболийски” и Областният и Общински съвет на ДПС в Павел баня вчера разпространиха декларации, с които осъждат поругаването на българския трибагреник в с.Габарево в навечерието на 138-годишнината от обесването на Васил Левски.

Припомняме, че освен върху националното знаме, посегателство беше извършено и върху флага на Европейския съюз. Най-вероятно при опит да бъде свален извършителите са успели да откъснат само част от него. При извършен полицейски оглед на 19 февруари по обяд откъснатото парче беше намерено в местното училище, потопено в отработено машинно масло, с което са изпоцапани и прозорците в школото.

“Посегателството върху националния символ на Република България в навечерието на 138-годишнината от обесването на Васил Левски, е явна провокация и безпрецедентен акт. Деяние, оскверняващо паметта както на Апостола, така и на всички пролели кръвта си за българските светини и свободата на България”, пише в декларацията на ГЕРБ.

“Категорично осъждаме и се противопоставяме на вандалския акт, свързан със свалянето и опетняването на националния трибагреник и знамето на Европейския съюз от центъра на с.Габарево”, декларират и областните ръководства на БСП и ЗС “Александър Стамболийски”.

Като провокация е определено случилото се в декларацията на ДПС. В нея се казва още, че този акт е “насочен срещу съществуващите толерантни отношения между гражданите в общината. Това е посегателство срещу демокрацията.”

ДПС-активистите, както и областните ръководства на останалите три партии, призовават за спешни действия от страна на компетентните органи за разкриване на подбудителите и извършителите на това срамно деяние.

Работата по случая продължава, съобщиха вчера от ОДМВР – Стара Загора. Работи се и по версията за хулиганска проява.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн