Търсят изчезнал национален флаг в с.Габарево

STZAGORA.NET

Габарево – снимка bgglobe.net

Жителите от павелбанското село Габарево и полицията търсят изчезналото от пилона пред местното кметство национално знаме на България.

Липсата на българския трибагреник и парче от знамето на ЕС е открита в събота сутринта, в деня за честване на 138-годишнината от гибелта на Васил Левски.

Габарево ревниво пази паметта на Апостола, тъй като там през 1869 година в къщата на будния българин Васил Джананов е основан таен революционен комитет.

Според някои информации знамената са запалени в двора на училището, а според други – знамето на ЕС е осквернено с машинно масло, а българският трибагреник все още не е открит.

Училището в Габарево. Снимка bgglobe.net

В официалния бюлетин на ОДМВР – Стара Загора за инцидента се съобщава, че при извършената проверка на място е установено, че са в сградата на местното училище са изпочупени пластмасови решетки на отдушници, отворени са два прозореца, а в един от кабинетите е открито парче от флага на Европейския съюз, потопено в отработено машинно масло. Най-вероятно това е липсващото парче на европейското знаме от пилона пред кметството. Сигналът е бил подаден от директора на училището на 19 февруари преди обяд.

Заради случилото се общински съветници от БСП, ГЕРБ и ДПС настояват за спешно заседание на ОбС – Павел баня, на което да се приеме декларация, осъждаща този вандалски акт. Това съобщи за медията старейшината от БСП Атанас Пъдев.

Общинският съветник от ДПС Метин Сайди припомни, че подобен вандализъм е имало през 2009 година в съседното на Габарево село Александрово, когато също беше изчезнал националният ни флаг, а на негово място се появил червен флаг с полумесец.

Деляна БОБЕВА
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн