“Автобусни превози” не изпълнява договорите си с Община Стара Загора, но я поставя в патова ситуация

STZAGORA.NET
Ръководството на Община Стара Загора е сериозно разтревожено от последния ултиматум, поставен му от превозвача “Автобусни превози” – или вдигате цената на билетите и разсрочвате милионните инвестиции от приватизационния договор, или оставате без транспорт. Това е акцентът в последното писмо, изпратено до Общината, в което за пореден път се тръби за “тежкото финансово състояние” на частното дружество. Този път гарнирано със заплаха за фалит.

“Докато “Автобусни превози” беше общинска фирма, никога Общината не ни е давала такива компенсации, колкото сега получава от местния бюджет” – заявиха пред медията ни двамата бивши директори – Тихомир Томов и Валентин Вълчев. Единият оглавяваше “Автобусни превози” от 1997 до 2002 г., а другият – от 2002 до 2004 г.

“Община Стара Загора толерира частния превозвач”, коментира пред медията ни Тихомир Томов. Той е категоричен, че докато е бил директор на общинската фирма, компенсациите, които са получавани от общината за пенсионерите, били в размер на 70 000 лв. годишно. Нещо повече – въпреки гласувана от съветниците инвестиционна програма за “Автобусни превози” в размер на 141 000 лв, дружеството не получило нито една стотинка. Валентин Вълчев също е категоричен, че докато е бил директор, получените от общината пари са били с пъти по-малко отколкото е настоящата компенсация, давана от общината на приватизираната фирма “Автобусни превози” – над 400 000 лв за 2010 г.

Припоняме, че общинското дружество беше продадено на ДЗЗД “Евробус-Стара Загора” /с адресна регистрация гр. Гълъбово, ул.”Република” 125″/ на 14 април 2007 г. от администрацията на тогавашния кмет д-р Евгений Желев. Шест месеца по-късно бяха местните избори и тази приватизационна сделка, заедно с имот до Автогарата, бяха повод за нескончаеми хвалби по време на местния вот. А тогавашният Общински съвет дори определи критериите за избор на превозвач в общината, предвещаващи, че приватизаторът “Автобусни превози” ще бъде фаворит в предстоящия конкурс, който до изборите обаче не беше реализиран.

След изборите новото местно управление първоначално се изрепчи за конкурса, но впоследствие стартира процедурата /в момента обект на нескончаеми съдебни спорове/ и “Автобусни превози” беше класирана на първо място.

Договорът за превозваческите услуги с общината беше сключен на 6 февруари 2009 г., но само два месеца по-късно “Автобусни превози” се освободи от губещите линии.

През м. декември същата година “Автобусни превози” спря намаленията на песионерските билети и карти, което принуди Общината да гласува компенсации за превозвача – с пъти по-големи, докато дружеството е било общинско. И въпреки жеста, от 1 февруари 2011 г. “Автобусни превози” отказа да вози граждани, ползващи тролейбусни карти в идентично направление, въпреки че това му е вменено в чл. 10 от въпросния договор.

Нещо повече – съгласно чл.15., т.5 и чл.18, т.8 от същия договор “Автобусни превози”е трябвало да монтира за своя сметка бордови устройства на всички автобуси, даващи възможност за наблюдение и контрол от GPS система. И точно чрез тези устройства общината да извършва реален контрол на пътникопотока пенсионери, чийто компенсации плаща от собствения си бюджет. Това обаче не е сторено.

Как общината е реализирала упоменатия в договора контрол не е ясно. Ясно е само, че за миналата година от местния бюджет са дадени 400 000 лв. пари на данъкоплатците за пенсионерските компенсации, без аритметика колко пенсионери са ползвали градски или междуселски транспорт и толкова са заложени и за 2011 г. Просто ей така, на доверие.

Доверие, явно много доверие са демонстрирали към приватизаторите отговорни общински фактори. Твърдението ни се потвърждава и с приватизационния договор с “Автобусни превози” от 2007 г., в който точно и ясно са регламентирани задълженията на частната фирма за закупуването на нови автобуси основно в периода 2007-2009 г. в размер на над 6 млн.лв. След дълго протакане,наскоро ОбС Стара Загора взе решение да се предприемат съответните законови стъпки за неизпълнените задължения от страна на “Автобусни превози”,но съдебно искане до този момент не е направено.

На фона на неизпълнените договорни задължения от превозвача,въпреки демонстриранаа от страната на общината толерантност,сега са на ход поредните заплахи,че Общината ще остане без обществен транспорт,ако не се увеличи цената на билетите и не се разсрочат във времето инвестиционните задължения на частника.

Във връзка със създадената патова ситуация,бившият директор на “Автобусни превози” и бивш зам.-кмет Тихомир Томов инициира кръгла маса. Той предлага тя да се състои на 24 февруари /четвъртък/ от 11 часа в зала 2 на Община Стара Загора. И на нея да присъстват всички представители на бившата и настояща общинска администрация и общински съветници, свързани де юре и да факто както с приватизационния договор, така и с договора за превозвачески услуги. Явно е дошло време да се кажат всички истини около дългогодишните казуси с “Автобусни превози”. И колкото по-бързо и по-открито, толкова по-добре.

Йовка ВЕЛИКОВА
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн