Депутат упрекна БСП и НДСВ в антибългарско поведение

STZAGORA.NET

Живко Тодоров

“При встъпването в длъжност всеки член на Европейския парламент дава клетва, че ще защитава интересите на страната, която го е избрала да я представлява в тази върховна европейска институция. В контекста на тази клетва смятам, че поведението на либералите от НДСВ и социалистите от БСП е меко казано антибългарско.”

Това заяви вчера пред “Старозагорски новини” народният представител от ГЕРБ и ръководител на българската делегация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Живко Тодоров във връзка с предизвиканата от евродепутатите от БСП и НДСВ дискусия в ЕП за незаконното според тях използване на специални разузнавателни средства (СРС).

“Стар български обичай е сами да хвърляме кал върху държавата ни”, бе категоричен Тодоров. Според него действията на НДСВ и БСП в Европарламента били опит да се блокират усилията на правителството в борбата срещу корупцията и престъпността и оттам – да се провали влизането на България в Шенгенската зона.

На специално заседание ЕП обстойно разгледа поставения от групата на либералите и на Партията на европейските социалисти (ПЕС) проблем относно законността на използваните СРС-та. Според комисаря по развитието Адрис Пиебалгс българското законодателство отговаря на европейските изисквания за тяхното използване. Общото мнение на евродепутатите, изразено от евродепутата от Европейската народна партия Ернст Щрасер, бе, че този проблем не бивало да се разглежда в Европарламента, защото бил само български. Според него дискусията била срам за ЕП. Щрасер допълни, че ако трябва нещо да се разглежда, то трябва да се основава на факти, а ако има такива, те трябвало да отидат в Комисията по граждански права. Според него дискусията била инициирана от ПЕС и от някои либерали, за да повлияе на политическия климат в България.

Мнението на Европейската комисия в момента е, че няма нарушаване на закона, когато се използват СРС.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн