“Автобусни превози” плаши с фалит

STZAGORA.NET

Частният превозвач иска от Община Стара Загора увеличение на цената на билетите и разсрочване на инвестициите, поети с приватизационния договор

Управителят на превозваческата фирма “Автобусни превози” ООД плаши с фалит ръководството на Община Стара Загора. В свое писмо, изпратено до кмета на общината проф.Светлин Танчев и изпълнителния директор на Общинската агенция по приватизация Златко Танев, той информира, че към настоящия момент дейността на частното дружество е губеща и не може да изпълнява своите ангажименти поради финансов недоимък.

Като основни причини за влошеното финансово състояние на “Автобусни превози” се сочат повишаване цената на горивото с над 35% от началото на 2009 г., повишаване цените на всички видове застраховки от началото на 2011 г., както и задълбочаваща се според тях финансова криза в страната, довела до намаляване на пътникопотока.

Акцент е поставен и върху социалната програма на дружеството, свързана с преферeнциалните цени на ученическите карти, за което не получавали компенсация от Общината (б.р. – за разлика от пенсионерските, за които през 2010 г. “Автобусни превози” получаваше около 35 000 лв. месечно от общинския бюджет с решение на ОбС – Стара Загора).

В писмото се припомня, че през юни миналата година от “Автобусни превози” поискали “минимално увеличение на билетите”, но получили отказ от Общината, с мотива, че това ще се отрази неблагоприятно върху гражданите. Припомня се още, че през 2009 г. превозвачът е поискал разсрочване на инвестициите, поети с приватизационния договор, което също не е удовлетворено от страна на Общината.

“При положение, че в скоро време не се вземе отношение по съществуващите проблеми, Ви информираме, че няма да имаме възможност да изпълняваме социалните ангажименти на Община Стара Загора… и ще бъдем принудени да започнем процедура по обявяване в несъстоятелност. Очакваме да вземете бързи и категорични мерки, като имате предвид, че въпросът е неотложен, а евентуалното обявяване в несъстоятелност ще се отрази негативно на всички засегнати страни…”, гласи финалът на писмото.

Припомняме, че подобни заплахи към Община Стара Загора бяха отправени и преди конкурса за превозвачи, което стана повод за широка пиар акция от страна на БСП. Сега, преди приемането на Бюджет 2011 г. отново се играе по болезнената за кметската управа тема, завещана й от предходното управление.

Зам.-кметът Белчо Белчев съобщи за медията ни, че по казуса работят две комисии – едната съставена от служители на общинската администрация, а втората – от общински съветници. За ултиматума са уведомени и депутати от ПП ГЕРБ.

Засега не е ясно какво решение ще бъде предложено, но е любопитно да се изясни кои са фирмите, към които “Автобусни превоз” има най-много задължения към настоящия момент. И дали готвеният фалит няма да се окаже ренесанс за собственика на превозваческата фирма.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн