Областният управител със становище за обявяването на Крън за град

STZAGORA.NET

Йордан Николов

Налице са изискваните от Закона предпоставки за обявяването на с. Крън за град – се казва в становище на областния управител Йордан Николов, изпратено до министър-председателя Бойко Борисов. Становището е във връзка с образувана преписка относно провеждане на процедура по обявяване на с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора за град.

В становището Николов припомня, че по реда и условията за обявяване на село за град, регламентирани в Закона за административно – териториалното устройство на Република България (ЗАТУРБ), Крън отговаря на условията да има изградена социална и техническа инфраструктура и население не по-малко от 3500 души.

Областният управител се позовава и на Решение на  Общински съвет Казанлък от 25.01.2011 г., с което старейшините дават съгласие за обявяване на с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора за град. Решението е прието по доклад на кмета на Крън Теменужка Люцканова и приложена подписка със 783 подписа на жителите на селото в подкрепа на предложението.

По данни на Дирекция ГРАО община Казанлък към 15.12.2010 г. в с. Крън, община Казанлък, област Стара Загора живеят 3 576 жители.

Селото е най-голямото по население в цялата област Стара Загора, а на територията му работят два големи завода: „Завод за пружини” АД и „Суперабразив” ЕООД, в които работят не само местни хора, но и жители на Казанлък и с. Енина. Още над тридесет частни фирми осигуряват поминък жителите от селото.

Осигурен е градски транспорт до Казанлък и околните населени места, тук се извършват всички видове административни услуги, а от 3 години в населеното място се събират целогодишно местните данъци и такси. В Крън се намира най-голямото училище в община Казанлък, има читалище и пенсионерски клуб.

Окончателното решение относно промяната ще бъде взето от Министерски съвет.

Областна администрация – ПРЕСЦЕНТЪР
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн