Селски кметове отиват на обмяна на опит в Гърция

STZAGORA.NET

Николина Горова

Изнесен в Северна Гърция ден на кмета планират в началото на лятото в община Стара Загора, съобщи вчера за “Старозагорски новини” секретарят на общината Николина Горова.Пътните разноски ще бъдат поети от общинския бюджет, а хотелските разходи ще бъдат платени от самите селски първенци. Целта на инициативата ще бъде запознаване с начина на работа на селските кметове в южната ни съседка и обмяна на опит при решаването на проблемите, които са общи за всяка селищна система.

“40 села от общината са подали през 2008 година проекти по програма ПУДООС към екоминистерството и два от тях са били одобрени”, заяви Горова на вчерашния ден на кмета. Тя уточни, че селските кметове през тази година ще могат отново да кандидатстват с проекти по тази програма, която включва рехабилитация на градинки, зелени площи и тротоари. До 18 февруари те трябва да представят своите документи за кандидатстване, а одобрените ще станат ясни след месец. Реализацията е в рамките на осем месеца. Максималните средства, за които може да се кандидатства, са 10 000 лева и са безвъзмездни. Апликационната форма е изключително улеснена, подчерта секретарят на общината.

Основен предмет на дейност на ПУДООС е реализация на екологични проекти и дейности за изпълнение на национални и общински стратегии и програми в областта на околната среда. В изпълнение на своята дейност ПУДООС предоставя финансови средства под формата на безвъзмездни помощи и безлихвени или нисколихвени заеми.

Кметовете на 27 села, които се обслужват от Второ РПУ – Стара Загора, посетиха вчера новата сграда на управлението. Призив за по-добро сътрудничество отправи към тях началникът му – главен инспектор Диян Петров. Той подчерта, че по селата вече е организирано полицейско присъствие в тъмната част на денонощието, както и през почивните дни.

Тихомир ЕТЪРСКИ
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн