Нов скандал в Общинския съвет! Цяла група напусна сесията в знак на протест.

STZAGORA.NET
Нов скандал се разрази на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Стара Загора. След като председателят на местния парламент Тенчо Руканов немотивирано отказа да подложи на гласуване голям брой нови предложения, допълващи програмата за работа на съвета за 2011 година, цялата група на БСП и коалиция напусна заседанието в знак на протест. Водачът на групата на БСП и коалиция доц.Бойчо Биволарски обяви в зала напускането така:

“След направената почивка и след анализа на това, което се случва досега, заявявам, че групата на коалиция “БСП, БСД и Движение за социален хуманизъм” в знак на протест ще напусне заседанието на Общинския съвет. Мотиви: Няма да се примирим и съгласим с полицейщината, некомпетентността и налагането на тоталитарни действия от страна на г-н Руканов. Станахме свидетели на грубо нарушение на правилника, лишаване на общински съветници от правото да правят предложения по дадена точка от дневния ред. Това рефлектира не само върху нашата група.

Ние излизаме от залата не защото не мислим за нашите съграждани, които са ни избрали. Ние излизаме, защото г-н Руканов се подигра на всички останали 50 общински съветници, като ги лиши от правото да предлагат в зала и той да подложи техните предложения на гласуване. Друг е въпросът дали те щяха да се приемат или не. Така че нашата група напуска заседанието в знак на протест.”

Ето какво още каза доц.Биволарски пред наш репортер малко след това:

Бойчо Биволарски

- Получи се нещо нечувано и невиждано през последните 20 години. Председателят на Общинския съвет в Стара Загора наложи цензура, наложи диктат върху общинските съветници. А в нормативната база е казано ясно и точно, че при обсъждане на въпрос, касаещ дневния ред на Общинския съвет, всеки един съветник може да изкаже мнение, може да попита, за да формира своя начин на гласуване. Чашата преля тогава, когато председателят на Общинския съвет си позволи да не подложи на гласуване около 15-20 разумни предложения, които не бяха изпълнени през миналата година, да влязат в проектопрограмата на Общинския съвет за тази година. Въпреки че по правилник е длъжен да подлага на гласуване всяко едно предложение.

Това, забележете, не бяха предложения само от нашата група. Инж. Георги Георгиев предложи към 15 неизпълнени точки. Г-жа Любка Иванова от СДС също имаше чудесни предложения. Г-жа Масленска от ГЕРБ потвърди примерно участието в един семинар за обмяна на опит в Бургас. Предложения имаха и от ВМРО. Значи няколко съветника от различните политически формации, в това число и от ПП ГЕРБ, направиха добри предложения по точката от дневния ред. И ние поискахме програмата да бъде допълнена и с тях, освен това, което е проект от дневния ред. А председателят на ОбС, независимо от реакцията на няколко съветника, си позволи да каже: “Аз предлагам само тези,които са включени в проекта предварително, без да обръщам внимание на другите”. А голяма част от тези предложения, повтарям, са заложени в миналогодишната програма, но не са изпълнени.

Това са 23 от общо 43 за 2010-та година. 15-16 от тях предложи отново инж.Георги Георгиев. Ето например две от тях: за развитие на Минералните бани и за състоянието и развитието на парк “Аязмото”. Няма старозагорец, който да каже, че това не са важни въпроси. Но за Тенчо Руканов се оказа, че нищо не е важно. Според него нямаме право да предлагаме. Затова реагирахме на неговия тоталитарен стил на работа. Ние сме наясно, че когато се предложи нещо от нашата група – на БСП и коалиция, те не го възприемат, колкото и разумно да е. Но днес големият парадокс е, че лишиха и техни, от ГЕРБ съветници, от правото да правят предложения. Това вече е сигнал, че нещо става в Общинския съвет на Стара Загора. Еднолично, един човек, който е пръв сред равни, който получава петкратно по-голямо възнаграждение от всички останали 50 съветника, си позволява да върши своеволия. Ние затова реагираме. И ще продължим да му искаме оставката. Защото той не познава нито правилника за дейността на Общинския съвет, нито Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Потърсихме мнението и на водачката на групата на Демократична Стара Загора в Общинския съвет Любка Иванова. Тя сподели следното:

Любка Иванова

- Категорично не приемам отказа да бъдат направени допълнения в програмата на Общинския съвет за 2011 година. Ние затова влизаме в зала – да вземем становище по дневния ред, да кажем какво е пропуснато, какво може да бъде допълнено, и да гласуваме точките. Бяхме се подготвили няколко човека от различни групи. Затова не приемам факта на недопускането ни да направим допълнения.

Сюжетът в развитие

Старейшините от БСП и коалиция напуснаха първото за годината редовно заседание на Общински съвет Стара Загора

Ябълката на раздора се оказа точката от дневния ред, по която трябваше да се приеме Програма за работата на Общинския съвет за 2011 година. Още в началото на дебатите инж. Георги Георгиев (БСП) заяви, че лично за него това не е програма, а сбор от задължения, правилници и наредби. Нямало нищо конкретно, което правело приемането й в този вид безсмислено. Георгиев припомни програмата от 2010 година, в която голяма част от поетите задължения не са изпълнени.

Затова представителят на БСП направи 8 конкретни предложения и срокове за изпълнението им. Сред тях бяха изграждане на пантеон до костницата на загиналите в Руско-турската война (под стадион “Берое”), изграждането на достъпна среда за хората с увреждания, ликвидиране на незаконното строителство в кв. “Лозенец”, програма за развитието на Старозагорските минерални бани и т.н.

Три предложения бяха направени от Любка Иванова (СДС).

“Сами доказахме, че не сме си свършили както трябва работата и затова част от задачите трябва да се прехвърлят за 2011 г.”, обобщи Румяна Присадашка (ГЕРБ). Тя добави, че е добре да се направи рекапитулация на свършеното изобщо от Общинския съвет за последните три години и подчерта, че програмата за 2011 г. трябва да се детайлизира.

Председателят на местния парламент Тенчо Руканов (ГЕРБ) обаче категорично отказа предложенията да бъдат гласувани и програмата беше приета в първоначалния й вид с 21 гласа “за”, 5 “против” и 12 “въздържал се”. След това БСП поиска почивка и даде извънредна пресконференция.

Според Бойчо Биволарски председателят Течно Руканов злоупотребявал с поста си

“Вие присъствахте на това безумие, и на грубото и полицейско поведение на Тенчо Руканов. Ние работим според Закона за местното самоуправление и местната администрация и съгласно правилника на ОбС, а на практика са оказва, че не можем нито да питаме, нито да правим предложения. Създава се впечатлението, че ГЕРБ иска само да мълчим и да натискаме подходящите копчета при гласуването. Това няма да стане”, коментира пред журналисти Биволарски.

Той съобщи още, че в 16 часа ще внесат жалба до областния управител за провалената извънредна сесия на ОбС, на която 17 старейшини поискаха смяната на Руканов. Часове по-късно сред медиите бяха разпространени и мотивите за жалбата в която се изреждат нарушения на Правилника за организация на работата на Общинския съвет и ЗМСМА и се цитират практики от Бургас и Ямбол.

На пресконференцията Биволарски каза, че областният управител трябва да се произнесе в рамките на един месец, а ако неговото решение не ги удовлетворява, щели да се обърнат към Административния съд. Той допълни, че и групата на “Нова сила” ще се жалва пред губернатора за провалената извънредна сесия.

Веднага след брифинга членовете на БСП и коалиция напуснаха заседанието. Другите точки от дневния ред се разискваха от останалите в залата 32 съветници.

Руканов бил против гласуването на предложенията заради нарушение на правилника и финансовата им необезпеченост

Тенчо Руканов

Според председателя на Общинския съвет Тенчо Руканов конкретните предложения не били подложени на гласуване, тъй като някои от тях фигурирали в програмите на местния парламент от 1990 година. “И какво става, след като не изпълним поетите задължения, както това се случи през 2010 г.?”, попита риторично той. След заседанието Руканов заяви за медията ни, че съгласно Правилника за работата на Общинския съвет, предложенията трябвало да бъдат внесени в писмен вид 15 дни преди заседанието. При това те трябвало да се гледат от всички постоянни комисии. Разбира се, че можело да се внасят и устно, по време на сесията, както постъпили от БСП. “Вероятно заради медиите”, каза Руканов. Нищо лошо, разбира се, но нито едно от предложенията не било обвързано с финансово обезпечаване. На практика бюджетът за 2011-а все още не бил приет и дебатите тепърва предстояли (17 февруари). “Тази програма е отворена и по всяко време може да се допълва, стига да има пари”, коментира Руканов. И допълни, че въпросите не са отнасят само до председателя, а до всички членове на местния парламент.

Емил НИКОЛОВ
-

Документ

Изх. №4/ 27.01.2011 г.
ДО Г-Н ЙОРДАН НИКОЛОВ,
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ
НА ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

Ж А Л Б А

от доц. Бойчо Биволарски,
председател на групата общински съветници от Коалиция „БСП, ПБС и ДСХ”

срещу:
РЕШЕНИЯТА на Общински съвет Стара Загора, приети с ПРОТОКОЛ №50 от заседанието на Общински съвет Стара Загора, проведено на 19.01.2011г.

УВАЖАЕМИ Г-Н ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

Въз основа на Искане от група общински съветници, мандат 2007-2011г. при Общински съвет Стара Загора с вх. № 61-01-950/13.01.2011г., на основание чл.23, ал.4, т.2 от ЗМСМА и чл.53, ал.1, т.2 от Правилника за организация и дейността на Общински съвет Стара Загора бе поискано свикване на извънредно заседание на Общинския съвет Стара Загора на 20.01.2011г. от 09.00 часа в зала “П.Р.Славейков” при следния дневен ред:
1.Освобождаване на председателя на Общински съвет г-н Тенчо Руканов
2.Избор на нов председател на Общински съвет Стара Загора
Към това Искане бе приложена подписка – поименен списък с положени подписи на общинските съветници, желаещи да се свика Общинския съвет на извънредна сесия с предложения дневен ред.
Съгласно изискванията на цитираните нормативни актове – ЗМСМА и Правилника за организация и дейността на Общински съвет Стара Загора, председателят на ОбС Стара Загора свика Общинския съвет на заседание на 19.01.2011г. от 9.00 часа с поискания в Искането дневен ред.
Тъй като заседанието е свикано по искане на група от общински съветници, то се явява извънредно по смисъла на действащия Правилник.
На 19.01.2011г. заседанието на Общински съвет бе открито от председателя г-н Тенчо Руканов, който направи проверка на присъстващите общински съветници, след което предложи да се гласува дневния ред, предложен в Искането на групата общински съветници.
Направено бе предложение Председателят на ОбС да приложи разпоредбата на чл. 24, ал.4 от ЗМСМА, тъй като предстои обсъждане на предложението за освобождаването му от тази длъжност и да се оттегли, като заседанието на съвета се председателства от избран съветник или от заместник-председател, каквито има избрани.
Това предложение не бе прието.
Предложено бе да се гласува дневния ред, но и това предложение не бе прието и заседанието бе закрито, “поради липса на дневен ред”.

Считам, че на извънредно заседание на Общински съвет Стара Загора, свикано на 19.01.2011 г., на основание чл. 23, ал. 5 от ЗМСМА, бяха нарушени основни законови разпоредби произтичащи от ЗМСМА и Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора:
1. Не беше приложена разпоредбата на чл. 24, ал.4 от ЗМСМА заседанието на Общински съвет да се председателства от избран съветник или заместник-председател, когато се обсъжда дейността на председателя и се иска неговата оставка.
Предвид характера на Искането, законодателят в чл.24, ал.4 от ЗМСМА е предвидил едно изключение от общите правила, което се прилага задължително, когато са налице изброените в разпоредбата случаи. В този случай не е налице същинско предложение, което се приема /или не се приеме чрез гласуване от ОбС, а изискване да се приложи задължителната нормативна разпоредба. В конкретния случай заседанието на ОбС е свикано с искане за предсрочно прекратяване на правомощията на председателя, което се съпътства с обсъждане на неговата дейност, поради което и заседанието не следва да се ръководи от Председателя, чиято оставка се иска. Законодателят е предвидил, че председателстващия заседанието може да повлияе при приемане на решение, свързано с неговите правамощия и дейност и включил в ЗМСМА диспозитивната разпоредба на чл.24, ал.4 от ЗМСМА, която следва да се прилага винаги, когато са налице предвидените в нея хипотези “по силата на Закона”.
Като прие обратното в Решението си от 19.01.2011г., прието чрез гласуването му като предложение, бе извършено грубо нарушение на действаща нормативна разпоредба със задължителна сила.

2.Беше нарушена разпоредбата на чл. 54, ал.2 от Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Стара Загора, третираща провеждане на извънредни заседания на съвета по предварително обявен дневен ред, както и чл.7, ал.6 от същия Правилник. Това се потвърждава и от аналогията, която следва да се направи между правомощията на Председателя на Народното събрание в чл.77 от КРБ и чл. 6 от Правилника за дейността и организацията на НС, където възможността за прекратяване на правомощията е уредена по аналогичен начин и обсъждането и гласуването на предложението на народните представители следва непосредствено от направеното искане, без да се подлага предварително на гласуване дневен ред. Предварителното гласуване на дневния ред в този случай препятства упражняването на едно признато от Закона – ЗМСМА и Правилника право.

3. Освен парламентарната практика при подобни случаи, Ви моля да имате предвид и създадената и утвърдена практика на Общинските съвети в други големи градове като Бургас и Ямбол. Общинските съвети в тези градове, при внесено предложение за предсрочно прекратяване правомощията на Председател на ОбС са приели, че дневният ред на заседанието се счита за предварително обявен, без да се гласува в заседателната зала след откриване на заседанието. Тази практика следва логиката на Закона и демократичните традиции, при които нормативните актове следва да се тълкуват винаги в полза на опозиционните и по-малки групи от общински съветници.

Предвид изложеното се обръщам към Вас, с молба съобразно правомощията си на Областен управител на Област Стара Загора, да оспорите приетите решения от Общински съвет Стара Загора с Протокол №50 от 19.01.2011г., с които в противоречие на чл.24, ал.4 от ЗМСМА бе допуснато заседанието да се ръководи от Председателя на Общински съвет, както и не бе приет предложеният дневен ред по Искане от група общински съэветници, мандат 2007-2011г. при Общински съвет Стара Загора с вх. № 61-01-950/13.01.2011г., на основание чл.23, ал.4, т.2 от ЗМСМА за предсрочно прекратяване правомощията на Председателя на Общински съвет Стара Загора и заседанието бе прекратено поради липса на дневен ред.
Прилагам заверени копия от: Искане от група общински съэветници, мандат 2007-2011г. при Общински съвет Стара Загора с вх. № 61-01-950/13.01.2011г., Протокол №50/19.01.2011г. и Покана за свикване на заседание на ОбС. Прилагам за сведение Протокол №39 от 19.10.2010г. на ОбС Бургас за проведено заседание въз основа на аналогично искане на Общински съветници.

27.01.2011 г.
Стара Загора

С уважение:
(Доц. Б. Биволарски)
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн