Съветът по туризъм подкрепи идеята “Стара Загора – център на Вселената”

STZAGORA.NET
Съветът за развитие на туризма при община Стара Загора подкрепи идеята за обявяване на Стара Загора като център на Вселената на свое заседание на 19 януари 2011 г.

Пламен Русев

Идеята на тази интересна закачка, на която да се хванат туристите, е на двамата старозагорски бизнесмени Пламен Русев и Николай Далаков от 2003 г. Още тогава те я правят достояние на общинската администрация, но развитие не настъпва. През 2008 г. отново припомнят за предложението си на кметския екип на д-р Евгений Желев, но и този път не получават никакъв отговор. Към края на миналата година двамата неуморими ентусиасти сезират градоначалника проф. Светлин Танчев, който веднага официално им отговаря:

Николай Далаков

“Предвид значимостта на заявения проект, както и на мястото за разполагането му (в недействащия шадраван на общинския площад б.а.) би било целесъобразно да бъде изработено обемно-пространствено проучване, което би визуализирало по подходящ начин заявената идея за изграждане на монумент “Център на Вселената”. Така предложеният проект ще бъде разгледан във Ваше присъствие на заседание на Обществения съвет по устройствени и естетически проблеми на градската среда в срок, зависещ от представянето на проекта. След произнасяне на Обществения съвет относно целесъобразността и ефекта от поставянето му, проектът ще бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет на Община Стара Загора за окончателно произнасяне.”

На заседанието на Съвета по туризъм Пламен Русев презентира два идейни проекта. И двата са разположени в сегашното т.н. водно огледало, като в средата му има поставено пластично тяло – едното изпълнено от стъкло, другото- от метал. Русев представи някои от практиките в това отношение по света – “Края на света” в Аржентина, “Средата на света” – в Еквадор, паметник на флейтиста в Китай, на вратовръзката, на иглата, на невидимия човек и др., и икономическите ползи от подобни реализирани идеи.

Благодарение само на билбордовете, поставени на двата входа на областния град от Русев и Далаков, на бирената реклама на “Загорка” и на фейсбук, Стара Загора придоби славата на център на Вселената. Съветът по туризъм с председател зам.-кмета Велизар Балабанов единодушно реши, че е готов с целия си ресурс да работи за реализиране на вече патентованата идея. Следва да се извървят стъпките за внасяне на проекта за обсъждане от Съвета по естетизация на околната среда и в малкия парламент.

Росица РАНЧЕВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн