Сергей Станишев: Няма пари за заплати и пенсии заради покровителството на контрабандата

STZAGORA.NET

Драгомир Стойнев към ГЕРБ: Вие сте първото правителство, което забрави, че има хора в България

Сергей Станишев

Кой вярва на всички статистики, които изнася министърът на финансите? Никой не му вярва. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев при обсъждането на вота на доверие към правителството на ГЕРБ, цитиран от Пресцентъра на БСП.

Станишев напомни, че когато ГЕРБ дойдоха на власт, Симеон Дянков лично обеща, че ще се съберат с 2 млрд.лв. повече приходи в сравнение с „крадливата” тройна коалиция. За 2010 г. обаче правителството събра с 2 млрд.лв. по-малко приходи, отколкото през 2009 г. Финансовият министър заяви, че са платени 1,5 млрд.лв. необезпечени „митични” договори на предишното правителство.

Според отчета на правителството обаче, до края на ноември за 2010 г. са платени общо 821 млн.лв. капиталови разходи, което е двойно по- малко от заявеното от Симеон Дянков. „Искате да кажете, че не сте платили нито един договор, сключен от вас?”, обърна се Станишев към финансовия министър. Лидерът на БСП напомни, че през 2008 г. БВП на България беше 69 млрд.лв. и се събираха 27 млрд.лв. приходи. За тази година, когато правителството и мнозинството в парламента планират БВП да бъде 77 млрд.лв., планират да съберат с 2,7 млрд.лв. по-малко приходи, отколкото през 2008г. „Това се дължи на растежа на сивата икономика, на покровителството на контрабанда, на неплащане на акцизи”, изтъкна Станишев. Той обясни, че затова няма пари нито за пенсии, нито за увеличаване на заплати.

„Не очаквах, че ГЕРБ ще открие дискусията по вота с този кинопреглед от началото на 70-те години. Ние не сме попаднали на семинар за детски учителки”, заяви Петър Курумбашев в отговор на ораторските възможности на депутата от ГЕРБ Снежана Дукова. Курумбашев обясни на депутатката, че става дума за това, че шефът на митниците обвинява вътрешния министър, че прикрива контрабанда, а вътрешният министър няма време около месец вече да каже дали това е истина или не. От друга страна премиерът казва, че се е обадил по нареждане или по молба на президента. „В същото време слушаме госпожа Дукова, която ни казва какво е светлото бъдеще с едни партийни реплики от типа „ти вярна си, дори когато съгрешиш”. Имайте уважение към този дебат”, призова Курумбашев мнозинството.

„На всички е ясно от какво е продиктуван този вот на доверие. Основната цел е да се прикрие контрабандата в България и дa се защити лобизма”, заяви Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. „Събрали сте се днес тук, а когато се гласуват важни закони, вас ви няма”, обърна се депутатът към управляващите. „Какво направихте за отделния човек? Абсолютно нищо!”, възмути се Стойнев. Той напомни, че предишното правителство за две години увеличи средната заплата с 30%, увеличи детските добавки с 50%, а безработицата намаля двойно като бяха разкрити близо 300 000 нови работни места.

„Вие сте първото правителство, което забрави, че има хора в България. Вие сте първото правителство от началото на прехода, което не води конкретна политика за увеличаване на доходите. Говорите единствено за замразяване на доходи, на пенсии и на детски добавки”, обърна се депутатът към управляващите.

Стойнев се възмути от липсата на политика на ГЕРБ в подкрепа за младите семейства. „Направихте така, че майките да получават по-малко пари”, добави депутатът от Коалиция за България. Стойнев изтъкна, че ГЕРБ не изпълни двете си обещания към пенсионерите. „Излъгахте ги, че ще им дадете добавки за старост. Излъгахте ги, че ще увеличите вдовишките добавки”, опресни паметта на управляващите Стойнев. По думите му антинародната и антисоциалната пенсионна реформа ГЕРБ обрича на мизерия бъдещите пенсионери.

Депутатът отбеляза, че за година и половина безработицата е нараснала със 100 000 души, а заетостта е намаляла с над 200 000 човека. „Защо не говорите за покупателната способност на българите”, обърна се Стойнев към социалния министър. Депутатът изтъкна, че през 2009 г. с детски добавки можеше да се купи 20 литра мляко, а сега наполовина; с една минимална пенсия можеше да се купи 29кг. сирене, а сега наполовина; с минимална работна заплата можеше да се купи 230 литра бензин, а сега наполовина.

„Как ще обясните на хората увеличението на парното с над 30% за месец декември? Как ще подпомогнете тези домакинства?”, попита Стойнев, но не получи отговор от управляващите. Депутатът изтъкна, че правителството така и не можа да напише антикризисна програма, а извика синдикатите и работодателите да им напишат домашното. „Имахте две национални цели. И в двете се провалихте”, добави Стойнев по повод ERM 2 и Шенген.

„За какъв Шенген говорите? Вие едни болни биволи не може да спрете на турско-българската граница, а за Шенген кандидатствате!”, добави депутатът от левицата. „Върнете парите от контрабандата! Тези пари не са ваши, те не са за купуване на избори. Това са парите на българския народ.”, обърна се Стойнев към управляващите. По думите му правителството продължава да създава хаос и с отпуските. Драгомир Стойнев влезе в пререкание с премиера и го призова да обясни с кое решение на Министерски съвет сегашното правителство е вдигало пенсиите. Такова няма!

Михаил Миков се обяви против начина на водене на заседанието от Цецка Цачева. „С ограниченията, които налагате в изказването на опозицията, по такъв начин да подценявате, че кабинетът може да защити политиката си, е обидно и за кабинета”, заяви зам.-председателят на ПГКБ. „Вие сте пристрастен председател, който се е хвърлил да брани кабинета, защото той не може сам да се защити”, добави Миков.

ИЗКАЗВАНЕ на Сергей Станишев при обсъждането на вота на доверие към правителството на ГЕРБ

След като изслушахме отчети и статистики от министрите и своеобразна ода на радостта на правителството за това, което прави, е време да се започне същинският дебат. Каква е ситуацията в страната? Според последните проучвания 55% от българите смятат, че има криза в управлението. 54% от хората смятат, че действията на управляващите са непредсказуеми и не водят до резултати. Днешният повод е доказателство и за едното, и за другото. Досега повечето българи бяха склонни да прощават на ГЕРБ, специално на премиера – и некомпетентността, и хаоса, и дори скандалите.

Кое обаче е новото през последните дни? Прословутите записи. Защо се създава такава ситуация в страната? Защото разкрива начина, по който се управлява България, технологията на днешната власт, нейната система, пълното разминаване между думи за прозрачност, почтеност, ред и това, което се върши зад кулисите. Затова се създаде криза на доверието в почтеността на ГЕРБ, на правителството, лично на министър-председателя. Трябва наистина да си гьонсурат да искаш доверие точно за такъв тип водене на политика.

Вече няма никакво значение кой и как е направил тези записи. Въпреки че вчера стана ясно след две седмици необяснимо мълчание, че е имало досъдебно производство по отношение на Ваньо Танов. А прокуратурата също вчера много услужливо излезе с едни мъгляви заключения за записите. Потоци от думи се изляха напоследък, но липсва отговорът на един прост въпрос – водени ли са тези разговори. Това ли е темата? Никой досега от управляващите, които са замесени, не е отрекъл, че са водени. Това се прави много лесно, за една минута. Някои от участниците потвърдиха вече за съдържанието на разговорите. Другите все още увъртат. И един интересен момент – постоянният герой в тези разговори Ваньо Танов изчезна от публичното пространство. Някой да знае къде е?

Какво се прави в Европа в такива ситуации? Замесените в подобен скандал подават оставка. Премиерът избра друг път – вот на доверие. Вече се чуха услужливи коментари колко мъдро е това, изпреварващо, как ще потопи скандала, как ще даде дисциплина на мнозинството. Сигурно целта е да се осигури комфорт на управляващите за известно време, ако може – до президентските и до местните избори. Да има потулване и замитане на нещата под килима.

Но министър председателят трябва да знае едно нещо – искайки вот на доверие, той поема лична отговорност за всичко, което е станало за последните 18 месеца и за това, което ще става оттук нататък. Бойко Борисов застава зад скандалното поведение на вътрешния министър и изнасянето на СРС-та пред парламента в нарушение на закона по случая в Горна Оряховица; застава зад имотите на министъра на вътрешните работи и на Андрей Иванов; застава зад тоталната намеса на специалните служби и на МВР в живота на гражданите; застава зад лобистките закони, прокарани от депутати от ГЕРБ и зад фалшификациите на Държавния вестник; застава зад Бирата, Милионера, Пианиста, Литератора и прочие. Защото в мотивите на Министерски съвет няма нито една думичка самокритичност. Всичко е безпогрешно, всичко е честно, така е трябвало да бъде. Тази отговорност е огромна. Оттук нататък няма бушони, няма лоши министри и добрия цар министър-председател.

От кого министър-председателят иска вот на доверие? От парламента, за който не крие, че го презира, защото нарече вас, народните представители безделници. Ясно е, че не иска вот на доверие от опозицията, защото няма да го получи. Господин Борисов иска доверие от ГЕРБ. За какво? Тези народни представители прави всичко, което поиска премиерът, по команда. Значи иска вот на доверие от самия себе си и още – от Волен Сидеров. Очевидно той ще подкрепи премиера. Но правейки това, господин Борисов трябва да е наясно, че и във вътрешен план, и във външен план по този начин той се поставя в ясна зависимост, в заложник на партия Атака.

Искате доверие за цялостна политика. Кажете коя е тя! Няма да правя анализ на предизборните и следизборните обещания и заклинания на ГЕРБ, защото ще бъде смешно и тъжно. Коя е тази политика, където по три-четири пъти не правихте остри завои, не се отрекохте от обещания, които поемахте – за сваляне на данъци, за вдигане на данъци, за сваляне на ДДС, за вдигане на ДДС, за едно друго и трето. Няма никаква последователност и никаква цялостна политика. Като изключим 20 000 СРС-та и 100 милиона за подслушване, докато за култура – 94 милиона. Докато за БАН предишното правителство даваше 95млн., сегашното – 59млн. и планира ликвидацията на БАН. Къде е последователната политика?

Имаме няколко ясни и конкретни резултата. Първо – обедняване на хората. Защото замразяването на заплати и пенсии в условията на покачваща се инфлация означава реално обедняване. За основните храни и стоки инфлацията е почти 20%. Хлябът, олиото, сиренето и други продукти нараснаха много повече от средната инфлация. И вторият ясен резултат – срив на приходите в бюджета – с 2 млрд.лв. по- малко отколкото за 2009г., когато беше острата фаза на кризата. Три-четири пъти вече господин Дянков обяви, че тя е приключила. Защо тогава приходите са с 2 млрд. лв. по- малко? Заради сивата икономика, заради контрабандата, заради неплащането на ДДС и на акцизи и заради покровителството от политическо ниво на тези урудливи явления. Кой плаща сметката? Хората, бедните.

Обяснението на министър-председателя е ясно – има тъмни сили, заговори, провокации, агенти на ДС. Да, имало е, има и сигурно ще има в България сенчести центрове, сили, които се опитват да влияят и да подкопават, за да прокарват свои интереси. Но да припомня, че тези методи за правене на политика за дискредитиране на опоненти чрез компромати, СРС-та, лъжи – кой ги внедри? Внедриха ги днешните управляващи. Кой извади тапата от тази бутилка, кой отвори тази Пандора със зли духове? Вие. Кой беше герой на скандалите през 2008г.? Същият този Ваньо Танов. Тогава казахте, че той е достоен български офицер, генерал и т.н. И Синята коалиция пригласяше. Сега плачете за държавността, че страдала. Смешен става този плач.

Аз винаги съм бил за открита политика, ясна и прозрачна, с аргументи. Бил съм и жертва на задкулисни машинации, което с късна дата призна министър-председателят. Не съм използвал и няма да използвам такива методи. И няма нужда да отправяте към мен, господин Борисов, този призив. Защото подобни сценарии никога не са излизали от мен и от БСП.

Искате доверие, но вотът ще помогне ли? Ще спре ли скандалите, които се произвеждат от самите управляващи от арогантност. Ще спре ли обедняването на българите, ще върне ли цената на хляба, на сиренето, на олиото? Ще спре ли разпадането на общинското здравеопазване? Ще направи ли кабинета по- сговорчив? Един екип от хора, които не се мразят. Ще премахне ли страха от подслушване? И най сетне, господин министър-председател, ще възстанови ли международния авторитет на България? Миналата седмица имахме дебати по Шенген. Оказа, се че по думите на господин Цветанов сме усвоили 100% от средствата. Резултатът е нула или по- скоро отрицателен. Защото очевидно ни отлагат. И стана ясно, че технически България е по- изостанала от Румъния. Сега трябва да се молим да не ни разделят с Румъния, въпреки направеното и от господин Петков като министър на вътрешните работи, и от господин Миков.

Господин министър-председател, не си правете илюзии, че с този вот може да захлупите недоволството от вашата политика и да възстановите доверието на хората. Слагате в момента похлупак на едно врящо гърне, което рано или късно ще гръмне. Защото вие, вашето правителство подклажда огъня под него всеки ден. По- рано, в предишния мандат, протестиращите бяха справедливи по думите на днес управляващите. Днес са провокатори. Кой провокатор може да накара 6000 тютюнопроизводители да излязат на пътищата и да ги блокират? Само отчаянието. Ако отчаянието е този провокатор, как ще се справите с него?

По-добрият и по-нормален изход от тази криза на доверието е оставка на правителството и извънредни избори. Защо? Защото можете да потушите един протест, може да потулите един скандал, може да натиснете една медия или журналист, може да смачкате един човек, да го дискредитирате, може да заблудите и част от хората за известно време. Но не можете дълго да заблуждавате и да лъжете всички. Има разбира се и друг изход от тази ситуация. От улицата. Но не го пожелавам нито на вас, още по-малко на страната.
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн