Ще строят нови къщи за децата с увреждания

STZAGORA.NET
“Община Стара Загора започва проектиране на три нови къщи за центрове за деинституционализация на детските социални заведения в старозагорските села Петрово и Сладък кладенец, съобщи за “Старозагорски новини” зам.-кметът проф. Димитър Динев.- Те ще бъдат разположени на три места в града. Според изискването на Европейския съюз абсолютно задължително е да бъде ново строителство. Сега се търсят свободни общински парцели, върху които да бъдат разположени тези сгради. Ако има съществуващи общински жилища в лошо състояние, сме склонни да съборим някои от тях, което ще стане част от проектите, за да направим съвсем нови и образцови заведения за деца. До 20 януари трябва да има пълна яснота къде ще бъдат разположени “.

Докато защитените жилища могат да бъдат устройвани и в реконструирани сгради, за тези центрове за настаняване от семеен тип изискванията са за ново строителство. Има и специални нормативи, според които всяко дете настанено в тях трябва да разполага с 9 кв.м в спалнята, по 6 кв.м в хола, в кухнята и пр. Предвиждат се специални битови условия за потребностите на децата със специфични нужди. Внимание е отделено на възпитателите и медицинските лица, които денонощно ще присъстват там.

В трите къщи ще бъдат настанени между 36 и 40 деца. В една къща е допустимо да живеят до 12 деца плюс 2 резерви. Целта е многото деца, които сега живеят в домовете, да бъдат изкарани от там и да бъдат настанени в подобни жилища. Понастоящем в тези домове има повече ползватели отколкото е капацитетът на трите къщи. Тук обаче има деца от цялата страна. Политиката на държавата е всяка община да “прибере” своите деца от този контингент. Във връзка с това е направено проучване от Агенцията за закрила на детето. Установено е, че този капацитет е достатъчен за старозагорските деца. Такива домове ще се строят в Казанлък, Чирпан и др. С подобна позиция са 44 общини в страната. Срокът за реализация е 2-годишен, но настояването на правителството е той да бъде съкратен. До м. юни 2011 г. трябва да има готови проекти, уточнени терени, решение на Общинския съвет и веднага след това да се пристъпи към избор на фирми изпълнителки.

По този повод в проектобюджета на общината се предвиждат 50 000 лева, за да се възложи проектирането, но хонорарът става част от проекта и ще се възстанови. До юни месец трябва да има издадени строителните разрешения.

Парите за тази дейност – проектиране, строителство, обзавеждане и пр., са изцяло от Европейския съюз.

Изискванията към парцелите са изключително високи – на 15 минути пеша от мястото на къщата да няма бар, дискотека и други подобни места, които да привличат децата, и в същото време да не са в крайградски райони. На заседание в Министерския съвет представителите на общините са възразили, че това е невъзможно. В този смисъл тези изисквания са станали препоръчителни.

Росица РАНЧЕВА
-vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн