Сергей Станишев: В страната се създават предпоставки за политическа криза

БСП трябва да има готовност за вот на недоверие

В страната се създават предпоставки за политическа криза. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на партията, цитиран от Пресцентъра на БСП.

Лидерът на БСП  изтъкна, че във всяка нормална държава при подобни скандали, като тези от последните месеци, правителството си отива. Станишев отбеляза, че досега никога не е правено публично обвинение чрез разговори към премиера на държавата. По думите на лидера на БСП след последните събития в страната възниква въпросът кой контролира Бойко Борисов.

Станишев изрази тревогата на БСП, че скандалите подкопават доверието на хората в държавата и ще имат външнополитически последици за реализацията на национални приоритети като Шенген.

Лидерът на БСП беше категоричен, че БСП трябва да има готовност и за вот на недоверие. Станишев предупреди, че се задълбочават социално-икономическите проблеми в страната.

* * *

Ето и текста на цялото изказване на  Сергей Станишев пред НС на БСП днес:

Уважаеми другарки и другари, преди всичко позволете ми да ви поздравя с Новата година, да пожелая много здраве, щастие в личен план, спокойствие за вашите семейства, за вашите близки и, разбира се, тази година да е по-добра за България и БСП да постигне своите политически цели, които бяха формулирани на последното заседание на конгреса!

Няма съмнение, че годината ще бъде много динамична в политически план, много трудна в политически план и че ще се води една много тежка борба на изборите за всяко населено място и също така естествено на президентските избори. Нямаме илюзии, че нашите опоненти от управляващата партия ГЕРБ ще направят всичко възможно да овладеят и президентската власт, и местните институции. Затова на тези избори залогът е твърде голям, той не е само за това каква ще бъде позицията на БСП в институциите. Залогът е в това дали България ще продължи да бъде управлявана по този начин, по който е управлявана в последните 18 месеца, дали обществото ни, българите, ще допуснат този характер на управление да се окопае и да се затвърди задълго. И това е много голяма опасност, смея да твърдя, не само за политическия модел, това е опасност за бъдещето на страната като цяло. Защото засяга всички институции, държавността като цяло. Засяга и принципите на демокрацията, разрушава ги ежедневно, а оттам идват и конкретните провали и щети за всеки един човек в България.

Между предишното заседание на Националния съвет на БСП и днешното заседание се случиха изключително много събития. Събития, които много ясно очертаха и направиха публичен начина, по който държавата се управлява. Ние нееднократно сме говорили, че този характер на режима на ГЕРБ – едноличен, централизиран, полицейски, със злоупотреба с власт, е вреден за страната. Че той не може да доведе до добри резултати във всяко едно отношение. Виждаме вече година и половина една целенасочена политика на разрушаване на доверие във всички институции, на обезсмисляне, изпразване на институциите от авторитет и от съдържание.

Най-нагледен пример е положението на Народното събрание. Вижте докъде са докарали българския парламент – на осемнайсетия месец той има доверие на обществото, съпоставимо с един парламент в края на неговия мандат. В една парламентарна република. Където в Народното събрание се водят истинските, смислените дискусии за политика, за бюджет, контролира се правителството. Не това е разбирането на ГЕРБ за властта и за управлението. Тяхното разбиране е да има един-единствен център на властта, който не е контролиран от никого. И това много ясно пролича в премахването по същество на независими институции, защото всички подред независими контролиращи институции – работата на правителството – и КФН, и КЗК, и Сметната палата, и другите институции бяха политически овладяни от ГЕРБ чрез промени в закона и чрез промени на състава на тези институции. И това е опасно, защото всяка една грешка или порок в управлението и в правителството когато няма контролиращи органи, които да коригират, да спрат тези пороци, се мултиплицира, тя се възвежда на квадрат, на куб и т.н. И в крайна сметка води действително до лоши конкретни резултати и за хората.

Това, което говорихме дълго време, не се чуваше от обществото, не се възприемаше. Хората бяха зажаднели за твърда ръка, един човек да въвежда ред. Това, разбира се, е министър-председателят. Но възниква логичният въпрос: а кой контролира контролиращия? Защото без съмнение премиерът има най-висок рейтинг в страната и сред управляващите. Той заяви наскоро към министрите, обръщайки се и всъщност говорейки на цялото общество чрез медиите: „Да, ще бъдат подслушвани, трябва да бъдат подслушвани. Те не трябва да се обичат. Трябва едва ли не да се мразят, за да не се сдушват.” Но при този характер на управлението последните развития показват, че възниква именно този въпрос – а него кой го контролира?

Ние видяхме, че отговорът на ГЕРБ на задълбочаващите се социални и икономически проблеми е много прост: повече полицейщина, повече контрол над всички и над всеки, злоупотреба с инструментите на властта. Скандален беше случаят когато министърът на вътрешните работи в парламента, грубо нарушавайки закона, изчете СРС. Там набързо, по нощите ги декласифицираха, за да бъде легално, но всъщност наруши други закони – за използване на СРС-та. И в една нормална среда прокуратурата отдавна да е повдигнала обвинение срещу него. И аз не мога да си обясня защо е това бездействие на прокуратурата в нашата страна по този въпрос.

Освен всичко останало се оказа, че това беше и не само злоупотреба, ами и лъжа. Но този характер на управление друго решение на проблемите не може да даде. А проблемите действително стават много тежки и сериозни. Ако погледнете в икономически и в социален план, 2 милиарда лева по-малко приходи за 2010 г., отколкото през 2009 г. Кризата уж свърши, четири пъти свършваше. И единственото обяснение за това защо приходите са толкова по-малко, толкова паднали е сивата икономика и политическият чадър над нея, покровителство на сивата икономика, на контрабандата, на източването на ДДС, неплащането на акциз, неплащането на данъци. И последните скандали са ярки потвърждение на правотата на тази наша теза, защото няма как толкова да се свият приходите без политическо покровителство.

Ако погледнем в социален план, върви ускорен процес на обедняване на българите. Обедняване заради некадърността на управляващите и заради срастване с икономически интереси и покровителстване на икономически интереси. Няма пари и за пенсии, няма пари за увеличаване на заплати, за коледна пенсия. Но има пари за оскъпяване на автомагистрала “Тракия” със 120 милиона лева. Има пари, както се планира в бюджета за тази година, със 128 милиона лева повече за централна администрация. А при инфлацията, която се случваше и се случва в страната това води до реално и бързо обедняване.

Вече хората са безкрайно притеснени и за цените на хляба. А хлябът за всеки българин винаги е бил нещо свято, основен продукт, основно, с което се хранят особено бедните българи. Какво прави правителството? – Показни мероприятия. Министър Найденов, си спомняте, се опитваше да регулира цената на бананите. Хайде, сега да регулира цената на хляба, ако може. Но няма и компенсиращи мерки.

Във всяка една сфера – здравеопазване, образование, виждаме натрупване на неразрешени проблеми и решения, които се предлагат от правителството, водещи към разпадане на системите, последователен поход срещу българската наука. Мачкане на основния държавен ВУЗ – Софийският университет. Болниците продължават да са в изключително тежко състояние. И всичко това се гарнира с, както вече казах, засилена полицейщина и с PR-акции.

Това, което се случи през последната седмица, в т.ч. през последния ден, много ясно разголи задкулисието на това управление, разминаването между думите и реалните действия, между заявяването, че ГЕРБ са прозрачни, почтени, което е основен, беше по-скоро, основна марка на ГЕРБ и заради което прощаваха и некомпетентност, и управленски грешки, и гафове. Казваха: “Да, учат се, неопитни са, но поне са различни от всички останали.” Е, какво видяхме? – Точно обратното – Възпроизвеждане на най-порочните практики, които са омразни за българите на най-високи етажи на управлението.

Разговорите на шефа на “Митниците” Ваньо Танов с министъра на финансите, с неговия заместник, с Искра Фидосова, с шефа на Бюджетната комисия, с министър-председателя – са много показателни, те показват истинската същност и начина, по който се управлява държавата. И това е буквално страшно.

Сега, разбира се, ще започне един дълъг процес на обясняване дали записите са манипулирани или неманипулирани, дали е имало намеса, вкарани думички. Спомняте си, имало е такива прецеденти в българската демократична история преди. Но очевидно е, че разговори са водени и темите на разговорите са такива, каквито звучат. Защо някой от вас не може да бъде включен в нещо, в което приключва името Мишо Бирата? А други могат очевидно. И това, което се случи вчера е действително безкрайно обезпокоително за българската държава. И тук БСП не може да стои встрани или да неглижира този проблем, защото няма съмнение, че това допълнително ще подкопае доверието в държавата, цялата тази поредица от скандали.

Няма съмнение, казвам го с искрено съжаление, че това ще има външнополитически последици за реализацията на български национални приоритети, в т.ч. Шенген. Какъв Шенген, какъв март 2011 г. при това, което се случи? То вече, е за съжаление в голяма част от европейските медии и няма да бъде подминато незабелязано и от европейските институции. Каквото и да се прави тук, в кризисен пиар или от гледна точка на действие на правителството и на мнозинството. Затова трябва днес да обсъдим и да изработим една последователна позиция и поведение на БСП през следващите седмици. Защото могат да се направят няколко извода.

Първо, видяхме през последните месеци много нагледно една злоупотреба с държавните институции, една злоупотреба с използване на специални разузнавателни средства от страна на управляващите, един ясен поход към милиционерска държава и държава, контролираща всеки и всичко, държава, която се намесва и засяга основни и демократични права на гражданите. Това е единият извод, който може да бъде направен. И няма защо управляващите да се чудят, че при това масово използване на СРС-та от страна на държавата, на Министерство на вътрешните работи, на ДАНС, няма да изтичат тези материали. Очаква се в следващите седмици да се обяви броят СРС-та за 2010 г. И експерти твърдят, че са близо 20 хиляди, 20 хиляди за една малка България, за една година. Това е двойно увеличение по сравнение с 2009 г. когато вече ГЕРБ наложиха едно сериозно увеличение. Какво се чудят? Ако те злоупотребяват със СРС-та, при толкова много хора въвлечени в процеса, не е чудно, че някакви други центрове, институции или хора, организации по-точно, или хора могат да злоупотребят с това.

ГЕРБ се вкараха в свой собствен капан, в своя собствен начин на правене на политика от СРС-та и от него бяха засегнати и са засегнати вече ключови фигури в ГЕРБ, ключови министри, в т.ч. министърът на вътрешните работи, към който шефът на митниците отправя обвинения за покровителство на контрабанда и министър-председателят. Такова нещо не е имало за 20 години демократична история! Всяко едно управление е било упреквано в корупция, всяко едно управление е било упреквано, че не върши достатъчно в борбата срещу нея. Но никога не е отправено публично обвинение чрез конкретни разговори към премиера на държавата. И това е безкрайно тежко за страната. И не може да бъде подминато само с едно лековато обяснение на премиера, който освен това затъна в противоречия. Защото в изказването на премиера вчера в парламента, което беше почти изнудено от опозицията, стана ясно, от една страна – че това е манипулиран запис, от някакъв външен център, който е много мощен технически, от друга страна – че е правен такъв разговор, което не се отрича по същество. Не конкретното съдържание, но това, че е имало разговор някъде по нощите. Лошото е, че и заместник-шефът на митниците г-н Странджев, който е бил след това освободен, потвърди вчера, че е имало разговор негов с Ваньо Танов, което говори, че е имало и предишен разговор.

Затова смятам, че БСП трябва да предприеме поредица от действия. Те не трябва да бъдат, от моя гледна точка, действия на самоцелна опозиционност. Трябва да показват ясната ни загриженост и оценка на тази тежка ситуация, създадена от самите управляващи от техния начин на управление.

Разбира се, трябва да проведем поредица от срещи с други политически сили – и парламентарни, и извънпарламентарни, за тяхната оценка на сегашната създала се ситуация, която създава реални предпоставки за цялостна политическа криза, криза на доверието. Вчера казах в парламента на управляващите: и 240 души да имате подкрепа за правителството, това не премахва проблема. Това е едно нещо, което трябва да направим много спешно.

Второ, в изтеклите телефонни разговори има достатъчно данни за извършени престъпления, в т.ч. престъпления по служба от високопоставени представители на държавата. И трябва да отправим искане към прокуратурата и да направим среща на парламентарната група, на нейното ръководство, с главния прокурор за това да се проведе обективно и безпристрастно разследване. Не само на това, което заявиха управляващите, автентичността на един или друг запис, това има ли основание в тези подозрения, които се изнесоха за покровителство на контрабанда?

Трето, ние вече сме предприели действия и по линия на парламентарната група с подкрепа на други депутати и парламентарни групи за изслушване на Ваньо Танов, министъра на финансите, министъра на вътрешните работи по всички тези въпроси, които се засягат в съответните записи. И тази последователност на действие трябва да изясни нещата действително в тяхната пълнота. Тук най-сетне след 18 месеца парламент, действащ по указание отвън, с дисциплицирано мнозинство, което обаче не е готово за истински дебати, трябва да положим усилия в тази ситуация кризисна, когато стои въпросът за доверието към правителството изобщо, защото във всяка нормална държава при подобна ситуация правителството си отива, парламентът да си влезе във функциите на контролиращ правителството и поставящ въпросите.

Съвсем логично е да имаме готовност и за вот на недоверие. Но както разбирате, всеки един вот на недоверие има два ефекта. Той повдига един въпрос – обществено важен, за който има чуваемост, казва мнението на опозицията, но, разбира се, и консолидира мнозинството. Това, към което без съмнение се стремят, вече много целенасочено и добре организирано, тази тема е да бъде потулена, потулена максимално бързо. Искам да кажа много ясно – това не е в интерес на обществото, това не е в интерес на българската държава и на хората и ние не бива да го допуснем.

Вече сме поискали среща и с Държавната агенция за национална сигурност, с нейното ръководство, защото тази полицейщина и използването на службите за политически цели, не може да бъде подмината. Извинявайте, това, което се случи тези дни, за мен също е прецедент – използване на тайни служби за явно политически цели. Явно съм бил много наивен, когато при предишния мандат опозицията внесе, спомняте си, една подписка за отстраняването на предишното правителство, когато с невъоръжено око се виждаше, че тези подписи немалка част са фалшиви – само да дам политическа оценка на това, което беше сторено от ГЕРБ тогава и от дясната опозиция. Тези хора сега действат по друг начин.

Чука се по вратите на хората, оказва се натиск върху тях и аз питам оттук нататък, когато за всяка една подписка и обществена инициатива ще се намесва ДАНС, кой човек в България, в тази България, която днес се създава, ще рискува да сложи своя подпис?

Така че ситуацията е действително сложна и тежка за българската държавност, със сериозни последици във всички случаи и БСП трябва чрез действията и на парламентарната група, и на Изпълнителното бюро, и на Националния съвет разбира се, да се покаже като ясна опозиция, опозиция която не подминава и не допуска да бъдат заметени под килима явни скандални действия на управляващите на най-високо ниво в т.ч., и наред с това да не изглеждаме като опозиция, която е самоцелна, действаща едва ли не компроматно, стремяща да оклевети добрия, а той в държавата е един, както е известно. И ми се струва, че тази поредица от действия показва действително много сериозно отношение към този проблем, към видимата тенденция за срастване на икономическа и политическа власт, която си е типична олигархия, и наред с това да мисли за последиците и за страната.

Това е предложението, което бих формулирал пред Националния съвет.

15.01. 2011 г.
Гр. София

-

Позиция на Българската социалистическа партия

След 18 месеца управление на ГЕРБ България се намира в тежка и всеобхватна криза – политическа, икономическа, духовна, морална, ценностна; криза на държавността. В последните седмици се оголи същността на това управление, което е пълно отрицание на фалшивите претенции и високопарни заявления на ГЕРБ за морал, принципи и прозрачност на управлението.

ГЕРБ наложи политически модел на управление, който е пълно отрицание на европейските и демократични ценности и изтласква страната в така наречената сива зона на държавите-аутсайдери.

ГЕРБ и правителственото мнозинство изгубиха моралната опора за легитимно управление.

ГЕРБ на власт означава постоянна злоупотреба със службите за сигурност, с репресивния апарат, с полицията за чисто политически цели, включително – за кампания срещу професионални съсловия, опозиционни партии и бизнес субекти.

ГЕРБ на власт означава подмяна на конституционната уредба, възкресяване на авторитарния режим, зачеркване на 21 години от най-новата история на България, заличаване на цялото демократично развитие на българската държава.

ГЕРБ на власт означава тотален контрол над обществото, над независимата съдебна власт, над всички власти, над всички институции, над всеки отделен гражданин.

ГЕРБ на власт означава управление на паралелните и престъпни сенчести структури, защото ГЕРБ управлява като групировка. Доказателство за това са „диалозите на властта” със специалното участие на министър-председателя Бойко Борисов, на неговия вицепремиер Симеон Дянков, под покровителството на вицепремиера Цветан Цветанов.

ГЕРБ на власт означава безконтролна употреба на специални разузнавателни средства и мащабна злоупотреба с тях.
ГЕРБ на власт означава унижение и злепоставяне на независимата съдебна система, произнасяне на присъди през и чрез медиите преди и въпреки съда.
ГЕРБ на власт означава драстично погазване на гражданските права.
ГЕРБ на власт означава срив на държавните институции.
ГЕРБ на власт означава страх и несигурност за всеки отделен български гражданин, полицейщина и диктатура.
ГЕРБ на власт означава тотален контрол и цензура над българските медии.

ГЕРБ на власт означава ерозия на истинското европейско развитие на България.
В резултат на управлението на ГЕРБ ние се намираме пред разпад на българската държавност.

За Българската социалистическа партия и за демократично мислещите граждани е недопустимо това правителство и този министър-председател да управляват българската държава. Поради което оставката на това правителство е преди всичко от национален интерес.

Българската социалистическа партия ще предприеме серия от политически действия и инициативи като:

- ще използваме всички политически и процесуални възможности на парламентаризма и парламентарния контрол за изясняване на цялата истина за съучастието на властта в контрабандните схеми;
- консултации с политически партии (парламентарни и извънпарламентарни), неправителствени организации, синдикати и работодатели за реална оценка на същността на управлението на ГЕРБ, в това число и искане на вот на недоверие на правителството;
- ще информираме главния прокурор за драстичните закононарушения, документирани в изтеклите „диалози на властта”;
- ще информираме Висшия съдебен съвет за тежките злоупотреби със специалните разузнавателни средства и масовото и безконтролно подслушване;
- тъй като според нас управлението на ГЕРБ застрашава националната сигурност на страната, ще предложим на президента на Републиката да свика спешно заседание на Консултативния съвет по национална сигурност.

(Приета с решение на НС на БСП
от 15 януари 2011 г.)

-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн