427 са вече регистрираните с хепатит А в областта

STZAGORA.NET
“Днес (13 януари) до 16 часа приехме в отделенията на МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” с диагноза вирусен хепатит тип А нови 16 пациенти. Изписаните са 11.” Това съобщи за “Старозагорски новини” д-р Николай Колев, изпълнителен директор на болницата.

Ден по-рано новите регистрирани случаи със заразата са 21. Така от началото на епидемичния взрив на 27 декември м.г. до 13 януари т.г. общият брой на хоспитализираните с жълтеница е 427 души.

От ежедневната информация на РИОКОЗ – Стара Загора, става ясно, че от 27 декември до 12 януари болните с тежката диагноза от Стара Загора са най-много – 291, следвани от Казанлък – 43, Чирпан – 41, Раднево – 18,Гълъбово – 9. Засега само в община Гурково няма нито едни болен от хепатит тип А. С по 1 заразен са общините Николаево и Павел баня, Опан и Братя Даскалови са с по 2-ма, а в Мъглиж са 3-ма.

Все още заразените от мъжки пол са почти двойно повече от жените – 271 срещу 119. По възрастов показател отново най-много са пациентите от 30 до 39 години – 117 души. Случаите при деца и непълнолетни са 53, като най-малките – от 1 до 9 години, са само 9.

Според епидемиолозите разпространението на хепатита съвсем не е отминало. Нормално било през уикенда новопостъпилите в болницата да са по-малко, както бе отчетено в края на миналата седмица, защото хората изчакват почивните дни и не търсят лекарска помощ.

От РИОКОЗ обаче препоръчват всеки, който почувства обичайните симптоми за вирусен хепатит да потърси незабавно лекарска помощ. Спазването на личната и обществената хигиена, както и ограничаване на общуването са препоръчителни мерки срещу разпространението на заразата.

Дани МИЛЕВА
-

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн