Хепатитът не намалява в областта

STZAGORA.NET
“Не може да се каже, че вече има намаляване на заразените с вирусен хепатит тип А. За периода от 27 декември до 10 януари са хоспитализирани 361 души. Най-голям е броят на заболелите от Стара Загора – 259 души, което е 71 на сто. В Казналък заразените са 39, а в Чирпан – 36. Липсват данни за епидемична връзка между тях, нито на професионален, нито на териториален принцип.” Това коментира вчера по време на брифинг директорът на РИОКОЗ д-р Елена Канева.

Тя увери, че се полагат максимални усилия от страна на инспекцията и действащия към нея оперативен щаб за ограничаване разпространението на болестта. Д-р Канева апелира към гражданите на региона, че най-важна е личната и обществената хигиена, за да се ограничи разпростарнението на вирусния хапетит тип А.

Досега са регистрирани 11 семейни огнища. 74 на сто от заболелите са от 20 до 50 години, а 69 на сто от тях са мъже. Повечето от болните са с професии, свързани с общуването с много хора.

Хоспитализираните болни са в единствената болница в региона с инфекциозно отделение – МБАЛ “Проф. д-р Ст. Киркович” в Стара Загора. Още от началото на епидемичния взрив болните препълниха леглата на специализираното отделение и в момента се лекуват и в Урологично отделние и в още три Вътрешни отделния на болницата. До 18 часа снощи в МБАЛ “Проф. Киркович” са приети нови 18 пациенти, заразени с хепатит А, съобщи завеждащият на Инфекциозно отделение д-р Валерия Филипова.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн