Продължава хоспитализацията на болни от хепатит А

STZAGORA.NET
Нови граждани, заразени с хепатит А, са постъпили да лечение в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” през уикенда. По информация на завеждащия Инфекциозно отделение д-р Валерия Филипова, в събота – 8 януари, са били хоспитализирани 7 човека, а днес (неделя) до 18 часа – нови трима. За двата дни общо 27 са били изписани от болницата.

Според официалната информация на РИОКОЗ до 6 януари включително заразените от хепатит А са общо 299. Обобщените данни до снощи сочат,че бройната надхвърля 315 човека. Въпреки че заразата се води като “болест на мръсните ръце”, от началото на епидемичния взрив от Старозагорска област има само един заразен ром. В Хасковска област, където болните са малко над 100, от ромската общност няма нито един хепатитно болен.

До тази вечер не беше ясно дали епидемичният бум на хепатит А вече отшумява, тъй като през почивните дни част от хората са извън областния град. От МБАЛ “Проф. д-р Стоян Киркович” припомниха, че най-много пациенти – 53-ма, бяха приети в понеделник – 3 януари.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

Касата прави анализ за хепатита, болницата чака пари

Националната здравноосигурителна каса има готовност да заплати за отчетените случаи на болни от хепатит А в Стара Загора и Хасково до критериите, определени за епидемична обстановка, съобщават от пресцентъра на Касата. Регионалните каси в двата града правят анализ колко са случаите на заболели и с колко са надвишени предвидените бюджети на болниците по места. На базата на тези данни е разрешено в РЗОК – Стара Загора, да бъде направено преразпределение на средствата за болнична помощ, като в рамките на бюджета приоритетно те ще бъдат пренасочени към болниците, които приемат болни от хепатит А.

По клинична пътека за лечение на хепатитно болни НЗОК отпуска 800 лв. за 5-дневно лечение в болнично заведение. От началото на епидемичния бум до края на миналата седмица в МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” – единствената болница в Старозагорска област, която лекува заразени с хепатит, са били хоспитализирани над 300 човека. Според завеждащия инфекциозно отделение д-р Валерия Филипова при МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” единични са случаите на изписани пациенти на шестия ден.

Директорът на РЦЗ в Стара Загора д-р Златина Нанева коментира ситуацията пред “Старозагорски новини”:

“Финансите за приетите и лекувани болни в МБАЛ “Проф.д-р Ст. Киркович” се поемат от НЗОК, а не от МЗ. Нашата дирекция е представител на здравното министерство. Смятам, че изходът ще е благоприятен за най-голямата ни болница в областта, още повече, че на 9 януари заведението получи пререгистрацията си. С болницата за рехабилитация и долекуване в курорта Павел баня нашата област приключи този важен етап по лицензирането на здравните заведения съгласно новия закон за лечебните заведения”.

Епидемиолозите са категорични, че все още не е достигнат пикът на заразените с хепатит А. Пред БГНЕС националният консултант по епидемиология проф.Мира Кожухарова коментира, че броят им ще се увеличи до края на месеца. Тя обаче е категорична, че място за паника няма, тъй като и в предходни години са регистрирани такива случаи.

Тогава обаче лекуващите болници не бяха на делегирани бюджети, както сега.

Дани МИЛЕВА
-vvv

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн