Анализите показаха: Водата в Стара Загора не е заразена

STZAGORA.NET

“Резултатите от пробите вода, взети от наблюдаваните пунктове от водоснабдителната мрежа на Стара Загора, от трите контролирани водоизточника в квартал “Дъбрава” и водата от чешма “Три чучура” показват съответствие с изискванията на Наредба -9 на МЗ за качество”, съобщи за “Старозагорски новини” директорът на РИОКОЗ в Стара Загора д-р Елена Канева.

Резултатите от микробиологичния и химическия анализ бяха готови вчера и заключенията са, че водата от посочените водоизточници е годна за пиене.

В петък се очаква да бъдат оповестени и анализите на пробите от чешмата на Беш бунар. Както вече информира “Старозагорски новини”, заради усложнената ситуация с епидемичния взрив на вирусен хепатит тип А в Стара Загора хлорирането на водата във ВиК мрежата от края на миналата година е с максималните стойности – 0,3-0,4 мг на литър. Така според здравните инспектори питейната вода не е източник на зараза.

В РИОКОЗ вървят и засилени проверки за хигиената в санитарните възли на училищата. Взимат се проби – смилове (натривки) от редица обекти за обществено хранене, от хранителни продукти и готова храна, която се продава в търговската мрежа. Издадени са препоръки в хранителните магазини да се спре продажбата на неопаковани храни, които се консумират директно, без да се мият или обработват.

Вече е забранено да се предлагат малките неопаковани хлебчета, които всеки клиент може да си ги вземе с щипка от щандовете в търговските вериги, и от РИОКОЗ очакват сигнали за нередности от гражданите. От здравната инспекция следят също как се изпълнява и предписанието им за дезинфекция на обществените превозни средства – автобуси и тролейбуси.

Вчера началникът на отдел “Наздор на заразните болести” към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев също категорично опроверга неверните слухове за заразена вода и хляб, които не почиват на никакви сериозни данни. Според него имало опити за всяване на паника сред населението. Той обобщи, че са взети всички необходими мерки за ограничаване на заболеваемостта от хепатит в страната.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн