Затварят след ремонт още два котела на “Брикел”

При авария Гълъбово остава без парно

След 1 декември не са извеждани от експлоатация допълнителни мощности от ТЕЦ “Брикел”, съобщи вчера за “Старозагорски новини” директорът на РИОСВ инж.Пенка Начева. В момента се ремонтирал 6-ти котел, който заедно с 4-ти били най-надеждните от техническа гледна точка и щели да работят през зимата. След приключването на ремонта предстояло запечатването на 3-ти и 1-ви.

Припомняме, че на 1 декември със заповед на инж. Пенка Начева бяха изведени от експлоатация 2-ри и 5-и котел на топлоелектрическата централа “Брикел” АД. Мотивите – липса на сероочистващи инсталации и изтекло комплексно разрешително за работа без тях.

На въпрос на медията ни на какво основание директорът на РИОСВ е издал заповед за извеждане от експлоатация на четири от шестте котела, след като в решението на Министерския съвет от 17 ноември т.г. (цитирано като мотив в заповедта) липсва подобно условие, инж. Начева отговори, че запечатването на мощностите се извършва по график, спуснат от МИЕТ. Тя се е съобразила с този график и се надява от министерството да са отчели риска от затварянето на четирите котела.

Според изпълнителния директор на “Брикел” АД Георги Златев, двата котела са достатъчни, за да се осигури парното на Гълъбово, но при авария в някой от тях щяло да има сериозни проблеми. В тази връзка, според инж. Начева, от ръководството на централата са отправили питане към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Вероятно най-разумното решение е да остане поне един котел в студен резерв, на който да се разчита при екстремни ситуации. Предстои да разберем дали министерството ще се съгласи на този компромис заради жителите на Гълъбово, както и какво предложение ще направи местната власт до МС за спешното решаване на проблема с парното за следващата зима.

Емил НИКОЛОВ
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн