Последствията за помпената станция край Ягода от вчерашния “взрив” се оказаха 2-3 счупени стъкла. Нашата версия. Снимки.

Днес (четвъртък, 11 ноември) на място видяхме, че са били счупени стъклата на 2-3 прозореца на помпената станция, които очевидно са били оставени отворени по време на жарките и слънчеви обедни часове в сряда, по време на силния вятър. Затворените прозорци са оцелели, както се вижда на снимката. 1-2 кофи счупени стъкла са изхвърлени до входа на помпената станция.

Новият помпиер Иван Петров, когото днес в късния следобед заварихме на смяна, бе категоричен, че в сряда на обед не е чул никакъв взрив или дори по-силен гърмеж, въпреки че живее в с.Ягода – на 1-2 км от помпената станция.

Самата помпена станция днес работеше с пълната си мощност и тласкаше по 1100 литра питейна вода в секунда от Ягода към Стара Загора, без каквито и да било проблеми или последствия от докладваното от вчерашния помпиер произшествие.

По-рано през деня на оглед са минали от полицията. На място е дошъл и началникът на полигона полк.Сергей Марков. От пресслужбата на “Змейово” потвърдиха, че в сряда са изпитвали само противотанкови мини  и снаряди за 152-мм гаубица, които няма как да причинят ударна вълна, способна да чупи стъкла на километри разстояние. На полигона няма счупени стъкла. (В петък военните уточниха, че ударната вълна от мина може да счупи стъкло на прозорец на дистанция до 64 метра от взрива. Докато полигонът е на километри разстояние, а самата огнева позиция е заобиколена от възвишения.)

Дали пък не е станало нещо такова, се питаме след видяното днес:

Сряда по обед. Необичайно горещ ноемврийски ден, по обед слънцето напича право в големите южни прозорци на помпеното помещение. Температурата на сянка е 23 градуса, на слънце скача над 30. Помпиерът е отворил за проветрение няколко от прозорците. Те се открехват, доколкото видяхме на място, с помощта на скоби, като се надига долната им част (вижте първата снимка по-долу). Но необичайно силен порив на вятъра (който по същото време вилня и в Стара Загора, така че знаем за какво става дума) ги затръшва и чупи няколко стъкла.

Стреснат от вероятността началниците му да го укорят за непредвидливостта и, не дай си Боже, да го накарат да плати стъклата, дежурният помпиер, който до момента вече е чул с ушите си, че на полигон “Змейово” се изпитват големокалибрени снаряди, т.е., гърми се яко (макар и не по-различно от много други дни), си съставя план за измъкване от ситуацията. След което звъни и лансира версията, че силен взрив, прогърмял на полигона, е поломил стъклата. Защо да не му повярват? Гърмяно ли е на полигона? Гърмяно е. Битуват ли обществени настроения спрямо “Змейово”? Битуват. Е, защо да не заложи и той на тази карта. Мнозина биха я възприели като съвсем правдоподобна.

Дали е станало точно така? Не твърдим. Само предполагаме. Нашето предположение има точно толкова място под Слънцето, колкото и първоначално тиражираният слух за сериозни поражения върху помпената станция III подем Ягода-Стара Загора. А може би дори и повече, защото действителността го потвърждава. А както знаем от класиците, единственият критерий за истинността на дадено твърдение е именно действителността. Нищо друго.

STZAGORA.NET

-

Помпиерът Иван Петров, когото заварихме днес следобед на смяна, показа за какво става дума. “Живея наблизо, в с.Ягода – каза той. – В сряда на обед си бях вкъщи, но не чух никакъв силен гърмеж”.

-

Стъклата на затворените прозорци са оцелели. Счупени са предимно тези, които са били отворени.

-

-

-vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн