Ст.н.с. д-р Светла ДИМИТРОВА, директор на Регионалния исторически музей в Стара Загора: Лъвче ще броди в събота при нас, каним всички да го видят

Билетите ще са на по-ниски цени от обикновено – от 3 и от 1 лев

Ст.н.с. д-р Светла Димитрова

- Г-жо Димитрова, напоследък правите енергични усилия да извадите музея от финансовия колапс, който го грози. Какви са очертанията на проблема?
- Проблемът е, че не сме акумулирали средства за заплати за декември и все още не сме намерили средства за два месеца за издръжка на музея и музейните обекти. Ако смятаме грубо, това са някъде около 30-33 хиляди лева, които ни липсват. В момента имаме към 9000 лв. от делегираните държавни дейности за заплати и около 13 000 лв. собствени приходи. Но през зимните месеци отоплението, което е на газ и на ток заради климатизацията на експозицията и всички други такси, които плащаме – за пожароизвестяване, телефони, интернет и т.н., варират около 9-10 хиляди лева. И затова решихме, че трябва да стартираме с нещо различно.
- Вече знаем, че то се нарича “Уикенд в музея”. Разкажете повече за тази ваша инициатива.
- За разлика от всички други държавни институции, които затварят учрежденията или пускат работниците си в неплатен отпуск, при нас положението е по-различно. Единствената ни възможност да имаме постъпления е да посрещаме повече хора. За тези тематични уикенди, които стартират утре с първия, ще предложим редуцирани цени на билетчето в сравнение с тези през седмицата. Ако в делничните дни посетителят влиза в музея на цена 5 лв. (2 лв. за пенсионерите, 1 лв. за учениците и студентите, 4 лв. за групи над 10 душии и преференциални цени за семейства), то уикендовите билети ще са по 3 лв. за възрастен и по 1 лв. за ученици над 7 г., студенти и пенсионери. Със същия билет на следващия ден може да се посети и Зоопаркът. И ако се окаже, че има интерес, ние тази инициатива ще си я надграждаме. През ноември и декември ще експериментираме колко работеща е тя, за да знаем дали си заслужава да я залагаме за следващата година, доколко можем да я разширяваме, какво тя ни коства като финансови ресурси и физическо присъствие. И на базата на това ще направим и годишния си план за 2011-та.
- Как ще протече първият уикенд утре?
- Нарекли сме го “История с лъвче”. Ще има възможност децата и възрастните да си правят снимки с лъвчето Симбанджи. То ще се разхожда в лапидариума, а не по античната улица, тъй като има екстремен момент в срещата с него, макар че е 5-месечно. То ще има придружител, ще му донесат храна и вода. Предвидили сме и лекция на автора на герба на Стара Загора Христо Танев с начален час около 11 ч. Ще разкажем защо този емблематичен експонат – каменната плоча на лъвица с лъвче – е станал част от герба на Стара Загора, как е намерен навремето в района на Зоопарка. Обявили сме и игра-състезание “Открий експоната с изображение на лъв”. Трябва да се обикалят всички етажи в музея, да се гледат внимателно експонатити и да се даде отговор. Имаме предвидено състезание по редене на пъзели, свързани с известното изображение на лъвица с лъвче, станало емблема на Стара Загора. Ще работи и ателие “Моят проект за герб на Стара Загора”, след което ще направим импровизирана изложба с рисунките. Ангажираният персонал ще бъде по-голям от обикновените дни. Затова догодина най-вероятно уикендите ще бъдат месечни. Много ще се радваме, ако получим подкрепа от дирекцията по туризъм към Общината, защото тя има ресурс, различен от нашия и би могла да ни помогне с организирането на транспорт. Например за 20-21 ноември темата на втория уикенд е “Разходка из праисторията”. Добре би било да има възможност посетителите да могат да пътуват на една символична цена до Медните рудници или до Берекетската могила – емблематични праисторически обекти на нашата територия.
- Третият уикенд определен ли е вече?
- Да, той ще бъде свързан с инициативата “Народната памет разказва”. Точно на 27 ноември е денят, посветен на народната памет и ние смятаме да организираме събития, свързани с различни легенди от нашия край, с устната традиция. Ще потърсим мнението на науката по въпроса, ще поканим и няколко разказвачи. Времето е кратко и екипът, който разработва уикендите, работи на много високи обороти.
- В събота в колко часа каните посетителите?
- В 10.00 часа. Тогава ще бъде доведено и лъвчето от Зоологическата градина. То ще си тръгне малко по-рано – към 16 часа, а музеят затваря в 18 часа. Час по-рано би трябвало да е приключила играта “Открий експонатите с лъвско изображение” и да са раздадени наградите.
- Дайте жокер колко са въпросните изображения. Знаем, че числото е двуцифрено. С коя цифра започва?
- А, няма да го кажа. Просто трябва внимателно да се гледат експонатите. Мисля, че няма да е трудно. Когато нещо има състезателен характер, то предизвиква по-голям интерес. За съжаление разполагаме с много малък финансов ресурс, за да рекламираме достатъчно добре инициативата си.
- Финансовата стагнация започна да се разчупва за Вас още в Нощта на музеите. Какви приходи донесоха на музея посещенията в нея?
- От билети получихме 5250 лв. Като приспаднем разходите, ни останаха към 3600 лв. На фона на месечните ни чисти приходи от билети и сувенири, които са от порядъка на 3-4 хиляди лева, резултатът от Нощта на музеите бе отличен. И за посетителите имаше ефект – с карта от 3 лв. те получиха възможност да посетят 7 музейни обекта, за всеки от които цената на билетчето е от 3 до 5 лв. За съжаление в никакъв случай не можем да конкурираме моловете, но и музеят е нелоша възможност за добре прекарано време на топло, и то с експонати, които са уникати не само за България, но и в европейски мащаб.
- Припомнете какво може да се види в музея.
- Всичко, например, което е свързано с античния град Августа Траяна. Посетителят може да разгледа Античността на две експозиционни нива. Друга част от експозицията ни е посветена на българското Средновековие и българското Възраждане. Имаме и изключително интересна изложба “Праисторическа Тракия” с експонати, предоставени от няколко музея – от Пазарджик, Ямбол, Нова Загора и събрани в Стара Загора като средищно място. Тя е разположена на четвъртото експозиционно ниво. В рамките на един ден има достатъчно неща, които биха заинтересували всеки, който си купи карта за Уикенд в музея. Тук ще отворя една малка скоба. Това е първа инициатива и специално каним на нея онези, които държат да са първи на първата проява.
- Колко общо експонати притежава Регионалният исторически музей?
- Като цяло – с основните, спомагателните и полевите фондове – около 170 000. В експозициите влизат обикновено от 15 до 30% от тях.
- Значи можете да ги въртите, за да има винаги нещо ново за разглеждане.
- Да, точно така. Второ, правим и тематични изложби. Например историята на Стара Загора след 1879 г. не е влязла в постоянните ни експозиции, а с експонатите от този период можем да правим много интересни изложби. Същото е и с експонатите от най-новата ни история. Имаме много богати колекции, свързани с нея и продължаваме да събираме експонати. Догодина ще направим изложба например с колекцията от детските играчки през годините, която имаме събрана, или с експонати, свързани с развитието на Старозагорската опера. Имаме и много етнографски експонати, свързани не с градския бит, който може да бъде видят в Къщата-музей “Градски бит 19-ти век”, а със селския бит. Това са носии, посуда, инструменти и т.н. Затова четвъртото ниво на музея не е заето с постоянна експозиция, а е мобилно и дава простор за най-различни интересни изложби. Само изложбата за Втората световна война например, която направихме миналата година от май до септември, бе видяна от над 3600 посетители.
- Можем да предоставим на музея парче от червената вътрешна облицовка в Дома-паметник на БКП на връх Бузлуджа, известен още като “Летящата чиния”, което намерихме през лятото там. Темата интересува ли Ви?
- Това е един изключително интересен обект и аз лично съжалявам, че толкова немъдро постъпихме всички българи, като допуснахме той да се разруши. Водих преди 3-4 години разговор с една фотографка от Франция, която беше дошла тук на обмен с нашата община. Тя беше много впечатлена от паметника и каза, че това е голяма атракция и с удоволствие би го снимала и популяризирала по света. А ние с лека ръка го оставихме да бъде разрушен и похитен. В тази връзка искам да кажа, че приветствам идеята на Димитровград да направи изложба на тоталитарните паметници. Те са отражение на една епоха, в която така или иначе сме живели, а и са правени от големи майстори. Нашият паметник на Ленин например е правен от проф.Мара Георгиева, която е голямо име в скулптурата. Някак си другите държави се организираха – и Унгария, и източните германски провинции, и държавите от бивша Югославия, запазиха онова, което имаха като наследство от тоталитарната епоха. А то е много интересно за западния турист, защото при него то не се е случило и на него му е интересно да гледа нещо, което му е малко познато. А ние като че ли изпуснахме тази възможност. Но за паметника на Бузлуджа мисля, че не всичко е изгубено. И може да се направи една много интересна експозиция, ако има воля за това. Тук ще посоча и още едно направление за работа: заедно с Регионалната библиотека “Захарий Княжески” догодина искаме да се върнем и да възродим, като го изчистим от всякакви политически пристрастия, към онова, което е извисявало града ни и го е правило различен от останалите в България и на Балканите. Една от тези теми е научната слава на Стара Загора. В областта на астрономията и космическите изследвания например имаме съхранени много експонати – и при нас, и в Обсерваторията, и в сградата на някогашния Ситуационен център. Копието на българския спътник вече е в библиотеката и около него ще разгърнем различни сюжети. Мисля, че мина достатъчно време, за да се делим на различни бои и цветове. По-скоро е дошъл моментът да се обединим около онова, което носим като душевност, познания и опит.

-   Още за музея прочетете ТУК.

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн