Медведев сравни с антифашистки фронт борбата на световната общност с кризата

Президентът на Руската федерация Дмитрий Медведев сравни борбата на световната общност с глобалната икономическа криза с борбата против фашизма в годините на Втората световна война. Медведев заявил, че сплотяването на целия свят за преодоляване на кризата е аналогично на съвместното противодействие на пряк военен агресор, а ефективността на ставащото внушава оптимизъм, съобщи РИА “Новости”.

“Спомняйки си историята на 20-ти век, си мислех: в каква ситуация цивилизацията толкова сериозно се е сплотявала за преодоляването на общи проблеми, но не намерих нищо по-близко от отразяването на агресията и борбата с врага в периода на Втората световна война”, казал Медведев по време на работна закуска с ръководителите на международни корпорации и представители на международното банково съобщество по време на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ).

По думите на Медведев, “никога още световната цивилизация, никога още човечеството не е приемало толкова координирани решения, освен в случаите на самостоятелна борба против неприкрит враг”.
“Това показва, че ние сме пълни с решимост да противостоим на кризата, и това внушава оптимизъм”, – казал Медведев.

Той благодарил на участниците в срещата за това, че са дошли на ПМИФ въпреки сложния за бизнеса им период.

“Ситуацията не радва никого. Независимо от редица положителни моменти… Мисля, че ние все още сме далеч от окончателния изход от зоната на кризата”, – казал Медведев.

Според думите му много важно е от сегашната криза да си направим верните изводи не само в сферата на макроикономиката, но и в “практическо измерение”. Той пояснил, че е необходимо да разберем какво следва по-нататък да прави световната общност, за да не остави проблема на бъдещите поколения, и по какъв начин да построим системата за регулиране в перспектива.

Медведев подчертал, че от гледна точка на историческите уроци това, което се случи, носи “безпрецедентен характер”. Според думите му съвещанията на G8 във Вашингтон и на G20 в Лондон са показали, че световната общност е способна да работи съвместно “при разбиране на общите цели и независимо от различието в икономическите системи”.

Снимка РИА “Новости”

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн