Боен вертолет МИ-24 в парк “Артилерийски” напомня от днес за 20-годишната история на 23-та авиобаза в Стара Загора

STZAGORA.NET
В присъствието на стотици старозагорци и официални гости в новия старозагорски парк, именуван неотдавна “Артилерийски”, днес с тържествена церемония беше открит военен мемориал в чест на 20-те години (1982-2002), през които на летище Стара Загора беше дислоцирана 23-та вертолетна база. На бетонен пиедестал в югозападния край на парка е експониран боен вертолет МИ-24, борд 109 от състава на бригадата.

Почетната рота, строена за церемонията, бе поздравена от командира на 24-та авиобаза в Крумово бриг.ген. Петьо Мирчев Той и зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова откриха паметната плоча, монтирана върху планинска скала, с изписани върху нея годините на дислокацията на авиобазата в Стара Загора. Това стана в присъствието на Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Иво Антонов – директор на Дирекция “Социална политика” в Министерството на отбраната и много други гости.

С приветствие към участниците в церемонията по откриването на военния мемориал се обърна председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов. “Българският воин остава воин на Родината си докрай. Той винаги е готов да я защити. Затова не деля българските офицери на действащи и такива от резерва. Всички оставаме мъжете на България с пагони. Благодаря на Инициативния комитет, който направи необходимото с много труд, със сърце и душа, да имаме още един паметник на българската воинска слава, достойнство и чест. Нека всички да сме заедно и да браним България така, както са я бранили дедите ни!”

Приветствия към присъстващите ветерани, гости, граждани и представители на различни патриотични и воински организации поднесоха още бригаден генерал Петьо Мирчев, Иво Антонов от МО, полк. Веселин Евтимов – щурман на авиобазата и др.

За историята на 23-та авиобаза в Стара Загора разказа о.р. полк. Димитър Съйков, председател на Инициативния комитет за поставянето на военния мемориал. “През 1982 г. със заповед на министъра на отбраната се сформира 13-ти вертолетен полк бойни вертолети в състава на 10-ти смесен авиационен корпус – Пловдив. За командир на полка е назначен подп. Григор Дамянов Георгиев, който е сред нас, и началник-щаб тогава Съби Иванов Събев, който също е сред нас днес. През годините командири на авиационното поделение бяха подготвени летци и ярки личности като полк. Георги Владимиров Георгиев, полк. Георги Евгениев Георгиев, полк. Спас Петров Димитров, полк. Неделчо Димитров Минчев, полк. Иван Денев Денев и полк. Георги Радоев Георгиев. Голяма част от тях са тук сред нас също. През 1984-1985 и 1986-та на авиополка три пъти е присъждано званието “Полк-отличник”. От 1994 г. авиополкът и осигуряващите батальони се реорганизираха в 23-та вертолетна база “Бойни вертолети” с командир полк. Спас Петров Димитров и нач.-щаб майор тогава Димитър Ненков Съйков. Авиобазата беше в състава на ВВС на Република България. През 2002 г. авиобазата беше закрита и част от летателния състав и техниката преминаха в състава на 24-та авиобаза на летище Крумово.” Полк. Съйков благодари за изключителното съдействие от страна на Община Стара Загора и фирма “Металика АБ” ООД за създаването на монумента.

Близо 70 са пилотите от Българската армия, управлявали бойните Ми-24. Днес в Стара Загора присъстваха почти половината от тях, дошли да засвидетелстват своята воинска вярност и дълг към армията. Тук бе и нейният първи командир полк. Григор Георгиев, който припомни, че средната възраст на летателния състав на базата е бил 28 години. Ми-24 е брониран съветски щурмови вертолет. Той респектира с внушителните си размери от 21.35 м дължина и височина от 5.47 метра. Максималната му скорост е 335 км/ч, а максималната височина на полета му е 4500 м.

За създаването и развитието на вертолет МИ-24 като бойна машина разказа един от първите зам.-командири по авиационна техника на 23-та авиобаза, о.р. полк. Румен Неделчев. Моделът се развива от конструкторското бюро “Мил”. В България влиза на въоръжение през 1979 г., като Българската армия е разполагала с 44 бойни машини от този модел. През годините са доставяни все по-съвършени модификации – от МИ-24Д до мощните и съвременни МИ-24В. В момента мощна държава като САЩ разполага с 6 от българските МИ-24, и то все още летящи.

Ритуалът бе посветен на 16 октомври – празника на авиацията и Военновъздушните сили, когато ще се навършат 104 години от бойното кръщение на бойната ни авиация. В него участваха деца от 11-то СОУ „Н. Лилиев“ и 13-то СОУ „Кл. Охридски“. На финала малкият талант Теодор Палазов изпълни песента „Моя страна, моя България“.


#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн