Живко Тодоров: Мащабни нови промени очакват Стара Загора през следващите 4 години

STZAGORA.NET
*
Тази вечер бе открита предизборната кампания на ПП ГЕРБ в Стара Загора
*
Слоганът на ПП ГЕРБ по време на започналата тази вечер предизборна кампания в Стара Загора е “Да продължим заедно напред!”. Това обяви кандидатът за втори кметски мандат Живко Тодоров пред пълната с граждани и симпатизанти на партията зала “Иван Вазов”, построена през първите 4 години от неговото управление заедно с много други придобивки за града.

Общинският председател на ПП ГЕРБ Емил Христов откри кампанията със следните думи:

“Преди 4 години ние с вас спечелихме една трудна победа. Тази трудна победа обаче ни даде възможност да започнем да изграждаме едно ново бъдеще на Стара Загора. Даде надежда на селата, че не са забравени. Даде надежда на всички, че добрите неща могат да се случват. И те могат да се случват тук, в нашия град, в нашата община. Ние направихме тогава правилния избор – избрахме човека, който може да събере мечтите на всички хора в едно. Сега ни чака нова, десета поредна победа. Човекът, който отново ще ни води, който отново ще даде надежди – Живко Тодоров, беше с нас през цялото време. Той ще движи нашия град и през следващите 4 години.”

След представянето на кандидатите за кметове на населени места в общината и кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ в залата бе прожектирано видео с най-ярките придобивки за Стара Загора през мандата 2011-2015 година. В тяхната пълнота те бяха представени преди две вечери в отчета на кмета . Днес Живко Тодоров очерта една още по-мащабна и по-вълнуваща картина на промени, които очакват старозагорци през следващите 4 години.

Ето какво каза Живко Тодоров:

“Всички досега говорят за промяна. Аз смятам, че градът ни се развива в правилната посока и че ако се движим по същия начин и запазим темпото на развитие, до няколко години Стара Загора ще навакса силно цялото изоставане на прехода, което за съжаление всички трябваше да изстрадаме. До 2020 година градът ни има възможност да добие истински европейски облик. Затова това, което ви предлагам, е да продължим напред със същата енергия и с още по-голяма мотивация, и с помощта на европейските пари, които ще дойдат до 2020 г. да направим така, че Стара Загора да стане едно още по-добро място за живеене. Съвсем простичко и ясно ще представя сега пред вас приоритетите през следващия мандат:

На първо място – инфраструктура и градска среда. Без тях никой бизнес няма да дойде в Стара Загора. Защото трябва да имаме чиста вода и канализация, трябва да имаме газификация и електричество, което да отговаря на съвременните изисквания, трябва да имаме, разбира се, и хубави улици и пътища, за да можем да предложим терени на инвеститорите и да им създадем добри условия.

Образованието – ключов елемент в нашата програма. Защото всеки лев, инвестиран в младите хора на Стара Загора, означава инвестиция в бъдещето, която ще се върне многократно. Тези млади хора, които ще излязат след нас, ще дадат разцвета на града ни през следващите години. Благодарение на тяхното образование и квалификация те ще могат да направят и повече хубави неща за Стара Загора.

Културата: Стара Загора е древен град, има прекрасна култура, един уникален културен интегриран център с Опера, музеи, с библиотеки. Сега се прави Музей “Литературна Стара Загора”. Античният форум беше завършен. Това, което ще направим през следващите години, е да подобрим сградния фонд и да продължим напред с мероприятията, които ще продължат да се случват в Стара Загора.

Транспорт: Ключов елемен за всеки голям български град. Благодарение на добре развития градски транспорт ще можем да преодолеем едни от най-сериозните проблеми, които имат съвременните градове – задръстванията, трафика – с които всеки ден се сблъскваме.

Привличането на инвеститори е приоритет, който ще използваме през следващите 4 години. Привличането на повече инвестиции в Стара Загора благодарение на това, което вече сме направили, ще даде възможност на младите хора за по-добра реализация – бизнесът ще открива повече работни места, ще има възможност да се развива и да повишава заплатите. Ето по този начин се стимулира икономиката, а не със създаването на общински фирми, в които да назначаваме наши хора, близки до управлението.

По отношение на инфраструктурата: Започваме с реконструкция на пешеходната зона на Стара Загора. Виждате какво трябва да се случи – с площада пред Общината, с цялата пешеходна улица. Стара Загора трябва да се гордее с един истински пешеходен облик. С атракции, с пейки и шадравани, със зони за различни младежки дейности на открито. Това трябва да бъде истинската пешеходна зона на Стара Загора, която ще се случи през следващите 4 години.

Реконструкция на площадното пространство зад Универсалния магазин. Знаете в какво състояние се намира. Проектът за него е минал през конкурс, одобрен е от Камарата на архитектите. Сградата на Стария съвет трябва да се събори, защото това е общественият интерес – там да има зелени площи, открити пространства, а не да строим поредната висока сграда, с която да създадем повече проблеми за града.

Реконструкция на парк “Пети октомври”. Искаме градът ни да бъде все по-зелен, все по-красив. Това означава специална грижа към парковете и зелените площи. Затова предлагаме да се реализира този проект, който е наистина добър. Да има нов шадраван, да има детски площадки, зони за отдих, озеленяване.

Реконструкция на парк “Александър Стамболийски” (Алана). Там ще има водни атракции, нови пейки, детски атракции, много различни забавления и за малките, и за по-възрастните хора.

Станционната градина: Едно в момента неуредено място, бих казал – и опасно. Там предстои да се реализира един много сериозен проект, по който ще се направи реконструкция на алеите, ще бъде осветен по подходящ начин, ще има атракции за децата и ще стане една прекрасна площ.

Нов облик за парк “Митрополит Методи Кусев” (“Аязмото”). Това е ключов проект за Стара Загора. Всички се гордеем с труда на Митрополит Методий Кусев. Неговото дело трябва да го продължим, да запазим този прекрасен парк. Концепцията е театър на открито, алейни връзки, екопътеки, веломаршрути, социални контакти, тих отдих, спорт, детски атракции. Беседки, пикник-маси, пейки и публично пространство. Това се предвижда да се направи на Аязмото. С помощта на европейски средства вярвам, че ще можем да реализираме този прекрасен проект.

Реконструкция на площад “Берое”. След като стадионът беше реконструиран и вече е едно красиво бижу за града ни, площадът пред него трябва да бъде направен със съвсем нова, съвременна визия, да се направи истинско кръгово движение и включванията там да бъдат урегулирани. Този проект също предстои да се случи и ние обещаваме, че ще го направим.

Цялостен проект за квартал “Три чучура-север”. Знаете в момента в какво състояние се намира кварталът. ВиК-мрежата е на повече от 40 години. Етернитови тръби – всеки ден се пукат, всеки ден аварии. Затова вече има изготвен проект за водоснабдяване и канализация. Общината пък е подготвила проект за цялостна реконструкция на улиците, тротоарите и междублоковите пространства. Отново с помощта на европейските пари ще направим така, че този квартал да добие един европейски облик и да може хората там да не се чувстват забравени.

Улична мрежа и междублокови пространства в квартал “Казански”. Основният проблем там, след като направихме парка, е инфраструктурата около него. Улиците, които не са в добро състояние, тротоарите и доста междублокови пространства, които трябва да бъдат оправени. След като направихме централната част на града, включително и тук около спортната зала “Иван Вазов”, в която се намираме, вече можем да обърнем много по-сериозно внимание и на кварталите на Стара Загора.

Улици и междублокови пространства в квартал “Три чучура-юг”. По същия начин ще ги реконструираме поетапно с помощта на европейските средства. Много е важно да продължим бул. “Христо Ботев” през новия парк, за да дадем една пряка връзка между централната част на града и кварталите “Казански” и “Три чучура-юг”. След като бъде готово следващата година кръговото движение на БИЛЛА, ще имаме още един пътен възел, по който ще може да се излиза и да се облекчи трафикът.

Изграждане на втория етап на новия парк. Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов обеща, че до няколко седмици държавата ще прехвърли на Общината и имота южно от парка. Това са 40 декара. Там отново ще направим така, че ще има спорт, атракции, зелени площи за всички хора на Стара Загора. А не апартаменти и кооперации, което сме виждали през 90-те години да се случва в града.

Цялостна реконструкция на квартал “Самара-3″, която вчера стартира. Отново – тежко състояние на ВиК-мрежата, която ще бъде изцяло подменена. Ще се направят нови улични настилки, нови тротоари и междублокови пространства, заедно с детски площадки. Много старозагорци ще усетят ефекта, понеже там има високи блокове.

Реконструкция на надлеза над булевард “Славянски”. Знаете, че вечер към 17-17.30 часа там се струпва голям поток от автомобили и е просто жизнено необходимо да изградим четвърто платно на този надлез и да го реконструираме като цяло, за да може да облекчим сериозно трафика и да се направи директно включване към ул. “Братя Жекови” източно от бул. “Патиарх Евтимий”. С всички тези мерки ще облекчим сериозно автомобилното движение в тази част на града.

Изграждане на ВиК в кварталите “Лозенец”, “Голеш” и “Дъбрава”. Ще си поставим тези цели и вярвам, че ще ги изпълним, защото има необходимост от това, да продължим да разширяваме ВиК-мрежата на града. В “Лозенец” е изключително важно да направим водоснабдяването и канализацията, защото при дъжд от него към центъра на Стара Загора се свлича земна маса – чакъл и кал. Трябва дъждовните води да се поемат още там, за да не се получават наводнения по останалите улици.

Реконструкция на ул. “Капитан Петко войвода” и пазара в кв. “Казански”. Знаете, че този пазар осигурява прехраната на стотици хора. Ще направим така, че да запазим тези работни места и същевременно да добие един истински европейски облик и тази част на Стара Загора, заедно с реконструкцията на самата улица.

Цялостен ремонт на детски градини, ясли и училища, каквито вървят и в момента. През този мандат успяхме да ремонтираме десетки ясли, градини и училища. Ще продължим по същия начин, докато не добият един прекрасен вид, от какъвто имат нужда децата на Стара Загора. Подпомагане на семействата с ниски доходи при посещаване на детските заведения в Стара Загора. Това ще бъде нашата социална политика – да подпомагаме тези млади хора, които получават ниски доходи, с цел решаване на демографския въпрос с политиката на Общината.

Промени в транспортната схема на градския транспорт. След като вече имаме общинско дружество, което ще работи и с автобусите, и с тролейбусите в града, ще можем да бъдем по-гъвкави и да се признават картите в двата вида транспорт. Да се направи едно точно и ясно разписание, така че да няма дублиране на тролеи с автобуси. И да осигурим до всеки квартал, до всяко населено място необходимия транспорт, и то на разумна и добра цена.

Въвеждане на автоматична система за таксуване на пътници, както е в цяла Европа. Интелигентни светофари за преодоляване на трафика, които с помощта на камери и броячи да четат във всеки един момент трафика и да могат да пускат зелената и червената светлина по тези улици, по които се създават задръствания в момента. Това е система, която ще работи в реално време и ще може да регулира тези процеси.

Нови места за паркиране в централната градска част. Виждате, че градът постоянно се задъхва от притока на нови автомобили.

Въвеждане на видеонаблюдение в Стара Загора. Много важно по отношение на сигурността, защото чрез него ще можем да преодоляваме значителна част от инцидентите, от престъпленията, които се случват, и, разбира се, да направим така, че да можем да контролираме голяма част от дейностите, от които Общината има необходимост. Създаване на денонощни екипи за реакция. След видеонаблюдението Общината ще създаде денонощни екипи, които ще могат да реагират моментално на това, което виждат чрез камерите в даден парк или определена улица, и да се предотвратяват евентуалните престъпления или нарушаването на обществения ред.

Разширяване на системата на доброволческите отряди, която беше развита през този мандат. За нас доброволчеството е много важно, защото благодарение на него се постигнаха значими резултати при погасяването на пожари, и при ликвидирането на последствията от различните кризи, които се създаваха. Засилване взаимодействието с МВР по проблемите с нарушаване на обществения ред. Имам предвид най-вече квартал “Лозенец”, където, знаете, че има постоянни оплаквания от шума и от дейностите извън закона, които се извършват там.

Продължаване на премахването на незаконните постройки. Тази политика Общината ще я продължи, докато не изчистим и последните незаконни къщи и не направим така, че в Стара Загора да се строи само законно.

В областта на културата предвиждаме реновиране на Театъра и на Художествената галерия. За тях има вече готови проекти. Летният театър, разбира се, е много важен за нас, както и концертната зала на индикалния дом. И да се надяваме, че следващия път ще можем да се съберем в нея.

Подобряване на сградния фонд на читалищата. Знаем, че това е изключително важно за кметовете, затова ще се постараем да заделим повече пари за тази дейност.

В областта на спорта се направи много, но това не означава, че ще спрем да работим. Ще направим така, че да има нови площадки за масов спорт, защото за професионалния се направи доста. Така че децата да могат да играят на баскетболни, футболни, волейболни игрища, стрийт фитнес. Ефектът се вижда веднага. Ремонт на училищните дворове и осветяване. Веднага, когато осветим един училищен двор, виждаме още на следващия ден деца, които играят в него вечерта до късно. Затова е важно да правим такива дребни, но полезни за града неща.

Нова многофункционална зала в новия парк. Привличане на нови големи спортни събития в Стара Загора. Следващата година благодарение на министъра на спорта в Стара Загора ще се направи световно първенство на глухите хора. Ще посрещнем хиляди гости, които ще останат тук, ще напълнят хотелите и след това ще разказват навсякъде къде са били и какво са видели. Ще имаме отново европейско първенство по Ушу, за което благодаря на зам.-областния управител г-н Маноил Манев.

Амбицията ни е оше през следващия месец да привлечем една нова голяма инвестиция в Стара Загора – на територията на квартал “Зора”. Там бившето Опитно поле има около 200 декара, които Общината вече е предложила. Разговорите са в напреднала фаза и очакваме да финишираме там с един прекрасен инвеститор, който ще създаде и качествени работни места.

Бъдеще за летището на Стара Загора. Водят се също много сериозни разговори със зам.-кмета ще бъдем на посещение в Лондон след няколко дни, за да се уточни какви са точно намеренията на инвеститорите за летището в Стара Загора, след което ще бъде направено, разбира се, допитване сред хората и обществено обсъждане на всичко това, което предстои като инвестиция.

Запазване на ниските данъци и такси. Няма да ги вдигаме, за да стимулираме бизнеса. Така се създават нови работни места – когато един град има ниски данъци и добра инфраструктура.

На следващо място - пълни електронни услуги за бизнеса и гражданите. Защото бизнесът иска да има бързина на услугите и колкото може по-малко да вижда администрацията, а всичко да се случва по електронен път.

Изграждане на съвременна инфраструктура в Индустриалната зона на Стара Загора. Знаете, че по Интегрирания план за градско възстановяване и развитие градът се дели на три зони – централна (старият център на града), социална зона (с новите квартали, в които хората живеят), и Индустриална зона, която тепърва предстои да се развива. За нея ще имаме специално отделени средства от европейските програми, за да можем да направим улици, канализация, водоснабдяване – всичко, което е необходимо на бизнеса, за да продължи да инвестира и да се развива.”

Живко Тодоров сподели тази вечер с 500-те старозагорци в зала “Иван Вазов” и следното: “Преди четири години влязох в Общината като Живко. Днес много държа, влизайки в борбата за втори мандат, отново да съм Живко за вас. Никога няма да бъда г-н Тодоров за моите съграждани. Не защото институцията не заслужава уважение, а защото за мен един кмет трябва да е близо до хората, да показва всеки един миг, че не се величае, че е близо до тях и до проблемите им.”


#

социални мрежи

1 коментар on “Живко Тодоров: Мащабни нови промени очакват Стара Загора през следващите 4 години”

  • Таня Михсйлпв wrote on 26 септември, 2015, 0:23

    Дерзай, Живко! От изключително значение е екипът, с който ще реализираш намеренията си!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн