“Августа Траяна фест”, двутомна история на Стара Загора и множество изложби планира новият директор на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев

STZAGORA.NET

Д-р Ангел Динев

Екип от специалисти от Регионалния исторически музей започва подготовка за написването на двутомна история на Стара Загора и региона от Праисторическия период (VI-то хилядолетие пр.Хр.) до ХХ век, съобщи на първата си официална среща с медиите днес новият директор на институцията д-р Ангел Динев. За приключване на обемната работа ще са нужни не по-малко от 2 или 3 години. След формирането на творческия екип ще се пристъпи към разработването на структура на мащабното научно изследване. Всеки от участниците ще получи глави и параграфи, по които ще започне работа. В хода й ще се осъществят контакти с БАН и другите научно-изследователски центрове в страната, от които се очаква съдействие. За рецензенти на бъдещата История на Стара Загора и Старозагорския регион ще бъдат поканени едни от най-видните български историци и археолози.

Извън този колективен труд всеки от специалистите и зав.-отделите на музея е заявил и разработването на по няколко научни теми.

Директорът д-р Ангел Недев ще завърши до края на 2014 г. темата за историята на 12-ти пехотен Балкански полк 1886-1945 г. Към приключване е и друга избрана от него тема – “Ген.-майор Никола Грозданов – живот и дейност”. На работен етап е и темата “История на 30-ти пехотен Шейновски полк 1900-1945 г.”

Гл.ас.Петър Калчев приключва темата “Култура “Марица” в Горнотракийската низина” и започва работа по “Ритуални раннонеолитни структури от спасителни археологически проучвания в местността “Герена” при село Калитиново”.

Ас.Мария Камишева работи по тема “Керамично производство на територията на “Августа Траяна-Берое” – II-VI в.”. След това ще пише за “Гражданската архитектура на Августа Траяна”. През 2014 г. ще подготви и “Каталог на античните лампи от фонда на РИМ – Стара Загора”.

Специалистът-нумизмат д-р Мариана Минкова продължава да работи по своята голяма тема “Монети и монетосечене на Августа Траяна”. Работата й е завършена до определен етап и през тази година, ако бъде осигурено финансиране, се очаква да бъде отпечатана нейната монография “Монетите на Августа Траяна”.

Доц.д-р Евгения Иванова подготвя “Етнографска карта на традиционната материална култура на Старозагорска област”.

Ваня Ценкова е посочила 3 теми за работа: “Културният живот в Ески Загра и Железник през Възраждането”, “Личностите през Възраждането, свързани със Стара Загора – Димитър Наумов, Зюмбюля Талимова, Анастасия Тошева, д-р Тодор Стоянович, Андрей Тошев” и “Старозагорското въстание като нов прочит на събитията около него”.

Иванка Петкова, най-младият музеен специалист в отдел “Най-нова история”, ще работи по две нетрадиционни научни теми през настоящата година: “Световните войни през погледа на българката” и “Втората световна война и човешкият фактор”.

Специалистът в Реставрационното ателие към Музея Ренета Караманова ще работи по една слабо проучена до момента у нас тема – “Консервация на мозайки в България – история и развитие”.

Д-р Стойка Кайракова ще приключи темата си “Историята на село Сладък кладенец”.

През годината специалистите от Регионалния исторически музей в Стара Загора ще участват и в научни конференции. Най-близката от тях е Регионалната конференция на археолозите в Югоизточна България на 14 февруари в Сливен.

За Празника на Стара Загора Пети октомври музеят ще покани авторитетни наши и чуждестранни учени на Международен симпозиум “Жилищно строителство през късната праистория – VI-III хилядолетие пр.Хр.”. Поводът за организирането на форума е навършването през тази година на 45 г. от началото на археологическите проучвания на селищната могила при Старозагорската окръжна болница (т.е. от проучването на Неолитните жилища). И същевременно на 35 г. от откриването на едноименния музей “Неолитни жилища” в настоящата защитна сграда.

2014 г. ще бъде подготвителна за пристъпване към планомерна реконструкция на отделните раздели от Постоянната експозиция на музея. За сметка на това е предвидено откриването на десетина временни или гостуващи изложби:

* На 4-то експозиционно ниво първата изложба, която ще бъде открита тази година, е “Бит, занаяти, традиции и празници на циганите” – съвместно с Дружество “Технитари”. Отговорник за изложбата е етнографът на РИМ доц.Евгения Иванова.

* Също на 4-то ниво ще бъде подредена и втората изложба: “Модата алафранга или как потурите станаха панталони, а сукманът – копринена фуста”, гостуваща от Регионалния етнографски музей в Пловдив. Отговорник е също доц.Иванова.

* Третата изложба на това ниво ще бъде “Долината на тракийските царе”, посветена на археологическите проучвания на покойния доц.Георги Китов в Казанлъшкия регион. Изложбата ще гостува от Историческия музей “Искра” в Града на розите. Отговорник е ас.Мария Камишева.

* Четвъртата изложба на 4-то ниво ще бъде “Аз съм Гошко хубавеца, или за мъжката суетност в миналото”. Гостуваща е от Регионалния исторически музей в Търговище. Отоговорници – Ваня Ценкова и Иванка Петкова.

* На II експозиционно ниво, в т.нар. “малка зала”, ще бъдат открити няколко временни изложби. Първата от тях, която ще се открие от 17,30 ч. утре, 12 февруари, е посветена на уникални експонати от тракийското културно наследство, които ще се показват за пръв път пред публика. Изложбата ще промотира частна колекция от колекционер, пожелал анонимност. Това ще бъде и първата нова изложба на Регионалния исторически музей в Стара Загора за 2014 г.

* “Амулети, талисмани и пергаменти”, съвместна с Музейния комплекс “Етъра” край Габрово, е следващата изложба на II експозиционно ниво. Отговорник доц.д-р Евгения Иванова.

* Тя ще бъде последвана от изложба “Казанлъшката роза” – гостуваща от ИМ “Искра” – Казанлък. Отговорник Иванка Петкова.

* На същото ниво ще видим и изложбите “Български традиционни накити”, “Живот във вечността” (ъсъвместна с Археологическия музей “Марица-изток” в Раднево. Посветена е на 20-годишнината от археологическите проучвания на Голямата могила край с.Мъдрец.) Експозиционната дейност за годината ще бъде закрита с традиционния “Нумизматичен салон 2014-та”.

В Архитектурния комплекс “Музей на религиите” през годината ще бъде експонирана изложбата “Ден и дом – светилище на 13 поименни безсмъртни българи”, съвместно с Общество “Път на мъдростта” и Фондация “Безсмъртни българи”, с които е работил покойният Ваклуш Толев. Изложбата ще се открие на 1 март. Подготвя се и изложбата “Възстановки на български ханове-воини”, гостуваща от Националния антропологичен музей. Третата изложба в Музея на религиите ще бъде “Икони и църковна утвар”, съвместно с Художествената галерия в Стара Загора. Съдействие за уреждането й се очаква и от Старозагорската митрополия.

В музейния обект “Хилендарски метох” е предвидено да се организира по повод 130-годишнината от смъртта на видния старозагорец Димитър Наумов временна изложба, озаглавена “Спомен за Димитър Наумов”.

Музеят ще подреди и една изложба на открито – на фототаблата в южния край на парк “Пети октомври” (Градската градина), под надслов “45 години от археологическите проучвания на селищна могила “Окръжна болница” в Стара Загора”.

Друга атрактивна гостуваща изложба ще обхване Регионалния исторически музей, Неолитните жилища и Музея на религиите. Организирана е от “Геоложки пулс” – София. Предвидено е да се открие в навечерието на Международния ден на музеите 18 май.

Сред основните акценти в дейноста на РИМ – Стара Загора ще продължи да бъде и популяризаторската му дейност. В нейните рамки е предвидена работата по проект “Insside” – разработване на иновативна технология за разкриване на неизвестни детайли по и над повърхността на двуизмерни и триизмерни обекти от културното наследство”. Ще бъде продължена, обогатена и доразвита инициативата на музея “Срещи в четвъртък” и др. Ще се наблегне и на популяризирането на дейността на музея в различните медии, особено по актуални теми, събития, годишнини и видни личности от историята и културното наследство на Стара Загора. Сериозно внимание ще бъде отделено и на подготовката и провеждането на станалата традиционна Нощ на музеите и изкуствата. Музеят ще участва и в туристически борси с цел популяризиране на дейността му.

С една от първите си заповеди като директор д-р Ангел Динев е отменил съществуващата до момента забрана за свободни медийни изявления на специалистите в Регионалния исторически музей.

“Надявам се с общите усилия на целия наш колектив, с коректното медийно партньорство и най-вече със съдействието на Община Стара Загора и останалите държавни и регионални културни институции, на бизнеса и неправителствените организации, през тази година Музеят да се насочи към голямата цел – да стане реална, търсена и примамлива туристическа дестинация, да привлича повече посетители, за да може по този начин да се помогне за устойчивото развитие на икономиката, а и за повдигане на целия жизнен стандарт на гражданите на Стара Загора. Всички имаме една обща цел – да живеем по-добре, да направим нашия град по-красив, по-привлекателен. А едно от лицата на града е Регионалният исторически музей и всичките му прилежащи музейни обекти. В общ интерес е това лице да става все по-привлекателно, да се превърне в любимо и желано място за нашите съграждани и за гостите на Стара Загора”, заяви в края на изложението си д-р Ангел Динев.

В отговор на поставените му от медиите въпроси директорът на музея уточни, че в институцията работят 28 души. Отчетът за миналата 2013 г. сочи, че приходите в размер на 490 241 лв. се формират от държавната субсидия по делегирани дейности (253 625 лв.) и по програми за временна заетост (27 087 лв.), от съфинансиране от страна на Община Стара Загора (107 163 лв.) и от собствени приходи (94 888 лв.). Разходите са също 490 241 лв., преходният остатък – 29 585 лв.

За изпълване със съдържание на културното пространство около Античния форум и Античната улица в концепцията си за развитието на институцията д-р Динев е заложил провеждането вбъдеще на “Августа Траяна фест” през летния сезон, но не и веднага за тази година, тъй като проектът, макар и завършен, предстои да бъде открит официално, предстоят и разговори с ръководството на Общината за осигуряване на финансиране. Затова новата инициатива не е включена в плана за 2014 г. Предложението му е във Феста да участва не само РИМ, но и цялата заинтересована културна общественост в града и региона – Операта, ДТ “Гео Милев”, детски ансамбли, музикални състави и др.

Съвместно с Община Стара Загора Регионалният исторически музей ще кандидатства през следващите години по общ голям проект за модернизация на цялостната инфраструктура около Неолитните жилища – защитна сграда, постоянна експозиция, изграждане на реплика на археологическите артефакти, довършване на разкопките южно от сегашния обект, изпълване с модерен реквизит и съдържание на бъдещата постоянна експозиция и пр., съобщи още директорът на музея.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн