БСП откри предизборния си клуб в Стара Загора с пресконференция на Сергей Станишев

STZAGORA.NET
Лидерът на БСП и водач на листата на Коалиция за България обеща възстановяването на 250 000 работни места и 450 лв. минимална заплата

На преден план - Георги Гьоков и Сергей Станишев.

Председателят на БСП и президент на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев – водач на листата на БСП за 27-ми Старозагорски ногомандатен избирателен район, вторият в кандидатдепутатския списък Георги Гьоков – директор на Бюрото по труда, както и други кандидатдепутати от листата, откриха днес с близо едночасова пресконференция предизборния клуб на социалистическата партия в Стара Загора. Той се намира на “Цар Симеон Велики” 118, на югозападния ъгъл с ул.”Петър Парчевич”.

“Кандидатирах се за народен представител от Стара Загора заради важността на региона за страната. Тук имате силна енергетика, земеделие, образование, туризъм. Регионът е много перспективен. Идвам тук, за да покажа и моя ангажимент към развитието на българската енергетика, особено на държавните дружества – ТЕЦ “Марица-изток 2″ и Мините, които са жизнено важни за поминъка и икономическото развитие в региона и в България”. Така Станишев обясни избора си да оглави тукашната листа, заедно с тази в 25-ти МИР в София, където ще се сблъска с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Същевременно той отчете, че кризата е нанесла сериозни удари върху икономиката в Старозагорска област.

“Тук има много силен дребен и среден бизнес, а в нашата предизборна програма основният акцент е върху икономиката, създаването на работни места, доходите на хората и социалната ангажираност”, каза още Станишев.

Лидерът на БСП категорично отхвърли възможността партията да се коалира следизборно с ПП ГЕРБ, но не стана съвсем ясно как точно ще стане това, ако, както се очаква, ГЕРБ и БСП се окажат и след изборите първата и втората политическа сила.

Ако вземе властта, евентуалното правителство на БСП с вече анонсирания за премиер Пламен Орешарски ще води такава икономическа политика, че в рамките на мандата ще създаде 250 000 работни места като частична компенсация на закритите в годините на кризата 400 000, обеща Станишев, като отчете крайно острото обедняване на българските семейства. Сред първите приоритети на социалистите ще бъде и приемането на закон за младежката заетост, особено за младите хора, които завършват висшето си образование, който да пребори с подкрепата на държавата и на европейски фондове сегашната 40-процентна безработица сред младите.

“В резултат на едногодишна кампания на Партията на европейските социалисти, която водя през последната година и половина, Европейския съвет се ангажира с 6 млрд. евро специализирана програма за младежка заетост, като евросредствата ще бъдат насочени към всички страни от ЕС” – отчете Станишев. Според него евентуалното ляво правителство ще се ангажира с достигането на минимална работна заплата в страната от 450 лева, а от 1 януари 2014 г. да освободи от Данък общ доход близо 1 милион българи, които имат доходи до размера на минималната работна заплата. Социалистите имат и ясната воля да възстановят швейцарското правило за индексация на пенсиите, използвано по време на последния им управленски мандат, както и да водят нова цялостна политика в подкрепа на майчинството и отглеждането на децата, чиято раждаемост в периода на проточилата се криза пада с по 20 хиляди годишно. През миналата година новородените са малко над 50 хиляди. “Това е пълна катастрофа и трагедия за страната, ние изчезваме”, каза Станишев.

“Възнамеряваме да водим кампания, основана на истината, почтена, позитивна и с ясни ангажименти към хората, кампания лице в лице”, обобщи Сергей Станишев.

Поставеният на второ място в листата на Коалиция за България Георги Гьоков обърна внимание на това, че Стара Загора е уникален град, в основата на чиято успешна икономика са хилядите малки и средни фирми, наред с определящия за региона комплекс “Марица-изток”. През последните 2-3 кризисни години обаче тези малки и средни фирми са силно затруднени, въпреки че в Стара Загора негативните тенденции дойдоха малко по-късно, отколкото в другите градове, благодарение точно на местния дребен и среден бизнес. С малко странична помощ, каквато се визира в предизборната програма на БСП, резултатите за тези фирми няма да закъснеят, каза Георги Гьоков.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн