На 20 и 21 април ще се проведе ежегодното пролетно почистване на Община Стара Загора

STZAGORA.NET

На 20 април сутринта започва голямото пролетно почистване на Стара Загора. То ще продължи и на 21 април. В Стара Загора всяка година има много голяма активност от граждани, институции и фирми. Първи са заявили участие 100 души от студентските съвети, а за първи път тази година ще участват и жители на кв. Лозенец, съобщи на пресконференция на организаторите кметът Живко Тодоров. Той отправи призив към гражданите, фирмите и жителите на всички населени места в общината да подкрепят инициативата. „Да не превръщаме природата в сметище!“, призова Тодоров, съобщавайки, че вчера е получен сигнал за ново нерегламентирано сметище край Бедечка.

На 20 април инициативата ще се слее с кампанията на bTV “Да изчистим България за един ден”. Ресорният зам.-кмет Йордан Николов увери, че е създадена отлична организация, а с писмо от ековедомството са съобщили, че всички отпадъци, които ще се изхвърлят на Мандра баир, няма да бъдат санкционирани заради все още неизграденото депо. Днес в общината отварят офертите на кандидатите за строителен надзор, а в скоро време ще се проведе и обществената поръчка за изпълнител на депото, информира зам.-кметът.

По време на пролетното почистване миналата година са били събрани 500 т отпадъци, включили са се 56 организации, плюс тези по селата, съобщи Елка Бонева, началник на административните бюра. Община Стара Загора осигурява чували и ръкавици на всички, които искат да участват.

Резултатът от миналогодишното почистване бе впечатляващ.

От концесионера „Нелсен чистота“ осигуряват допълнително по 2 000 чувала и ръкавици. Ще бъде осигурен транспорт и за едри битови отпадъци, които хората трябва да оставят до контейнерите. Заявки се приемат на тел. 042 638 418. Цялата налична техника ще бъде включена в почистването, съобщи Стоян Димитров. Той уточни, че е започнало миенето на кварталите- Железник, Три чучура – юг и север, Казански и др. Улиците в централната част на града ще бъдат измити, когато приключат ремонтите, стана ясно още по време на пресконференцията.

Всички кметове и кметски наместници в общината са направили заявка за необходимите им чували и ръкавици. Служители на общината изготвят графиците с участниците и местата за почистване. Те се свързват и с регистриралите се в сайта на bTV доброволци. Всички културни институции и училища ще бъдат поканени да вземат участие в пролетното почистване, като за първи път тази година общината ще осигури награда за училището, което се е включило най-активно в кампанията. В кампанията, както и миналата година, ще се включат и лишени от свобода, които са на лек режим.

На 20 април кампанията в Стара Загора ще стартира с почистване на територията на Парк Бранителите на Стара Загора. По традиция в почистването ще се включат всички служители на общинска администрация, работниците от звено „Чистота” към общината и звено „Благоустрояване и озеленяване”.

ТЕЛЕФОНИ ЗА ЗАЯВКИ НА ЧУВАЛИ И РЪКАВИЦИ В АДМИНИСТРАТИВНИТЕ БЮРА

1. ЕЛКА БОНЕВА 042 614 601
2. АБ ЦЕНТЪР 602 859; 626098
3. АБ ИЗТОК 268 072; 269 023; 267 146
4. АБ ЗАПАД 603175; 645 117; 626 234
5. АБ ЖЕЛЕЗНИК 277 176; 279 198
6. АБ КОЛЬО ГАНЧЕВ 607 093
7. АБ ЛОЗЕНЕЦ 603 401
8. АБ ЗОРА 690 006; 690 009

Община Стара Загора призовава всички граждани, неправителствени организации, пенсионерски организации, фирми и политически партии да се включат активно в пролетното почистване на междублоковите пространства, градинките и парковете, за да бъде Стара Загора най-зеленият и чист град в България.

дните на общоградското почистване всеки един гражданин ще може да се освободи от старите електроуреди, батерии и акумулатори по начин, който няма да навреди на околната среда, като ги предаде на специализираните фирми за оползотворяване или обезвреждане.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн