Карго летище, два нови енергоблока в ТЕЦ “Марица-изток 2″ и тунелът под Шипка са приоритетите за Областната управа

STZAGORA.NET

Недялко Недялков

Областният управител Недялко Недялков отчете днес пред медиите успешна година за работата на Областната администрация в Стара Загора. Визирайки приоритетите на работа, той отбеляза изграждането на тунел под вр.Шипка, създаването на нови енергийни мощности в ТЕЦ “Марица-изток 2″ и възраждане на летище Стара Загора чрез привличането на инвеститор в него. Такъв се търси от създаденото държавно еднолично акционерно дружество “Летище Стара Загора”. Целта е създаването на карго летище, през което ще преминават по 200 000 тона товари от Азия към Западна Европа. Нужната инвестиция ще е за не по-малко от 500 млн. евро, а в строителството ще бъдат ангажирани 3-4 хиляди души от региона. Вече има идеен проект, но инвеститорът ще бъде избран в края на март 2013 г. Удължаването на пистата на летището до 3200 метра ще позволи на него да кацат и най-големите самолети.

Ново дружество е създадено и за изграждането на 9 и 10-ти блок на площадката на ТЕЦ “Марица-изток 2″. За този проект също се търси инвеститор. Очакванията на областния управител са строителното разрешение да бъде издадено към лятото на следващата година. Държавата е с намерение да запази дела си от 51%, а от инвеститора ще се очаква да вложи към 500 млн. евро за нови мощности от 500 мегавата.
*

бутони за социални мрежи

6 коментари on “Карго летище, два нови енергоблока в ТЕЦ “Марица-изток 2″ и тунелът под Шипка са приоритетите за Областната управа”

  • Леля ви Пенка wrote on 18 декември, 2012, 17:14

    Не е ли прекалено скъпа тази нова мощност, колко би струвала електроенергията от тези блокове? Решен ли е въпросът с доставката на въглища? Да не се забравя, че рудник “Трояново-север” се отдалечава от ТЕЦ “Марица-изток 2″, а в полетата на другите два рудника няма достатъчно запаси!

  • Пасажер wrote on 19 декември, 2012, 0:48

    Летището е много близко до града и самолетите ще завишат замърсяването на въздуха.

  • Анонимен wrote on 19 декември, 2012, 9:17

    Ще го завишат, ако са по 5 на час. Но ако са по 1-2 или 5 на ден, няма да променят нищо.

  • Златко Тодоров wrote on 19 декември, 2012, 10:54

    Хайде успех за изграждането на летището!

  • Анонимен wrote on 20 декември, 2012, 11:32

    Какво ще стане със селата?

  • Анонимен wrote on 20 декември, 2012, 16:27

    Солидна програма на приказки, ама дали нещо от нея ще се изпълни?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн