38-ми батальон на 2-ра Тунджанска бригада игра тактическо учение „Самарско знаме 2012”

STZAGORA.NET

Участие в отбранителна операция по член 5 на Вашингтонския договор за защита на териториалната цялост на съюзна страна от НАТО беше тематиката на тактическото учение „Самарско знаме 2012”, проведено за национална сертификация на декларираните формирования на Втора механизирана бригада.

Учението се проведе от 23 до 25 октомври 2012 г. на Гарнизонен учебен център „Люляк” край Стара Загора и в околностите на селата Люляк и Шаново. В него участва 38 механизиран батальон с командир подполковник Тихомир Димчев, усилен с подразделения от другите формирования на бригадата.

“Основната цел на учението беше да се провери готовността на декларираните формирования за участие в коалиционна операция по първата мисия на Въоръжените сили (защита на териториалната цялост на страната) съгласно методиката на НАТО за оценка на бойната готовност на формированията (CREVAL)”, каза командирът на Втора механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров. „Според сценария на учението декларираните формирования се предислоцират в съюзна държава от НАТО, заплашена от съседна държава, която подклажда етническо напрежение и размирици, и се подготвя за анексиране на територии. Формированията, включени в състава на многонационална бригада, получават задачата да участват в отразяване на агресията на противника.”

„Тематиката на учението не беше нова за нас, каза подполковник Димчев – но за първи път механизираният батальон беше усилен с всички допълнителни формирования, което е голям плюс, тъй като позволи пълна автономност на батальона и създаде всички условия за успешно провеждане на операциите”.

„Това беше първата сертификация на батальона съгласно методиката на НАТО за оценка на бойната готовност на формированията (CREVAL), сподели полковник Светослав Халваджиев, ръководител на оценяващия екип от Командването на Сухопътните войски. – Свършена е огромна по обем работа, като успешно е ползван опитът на други формирования, преминали през този сложен процес. Очевидно е, че се справиха добре”.

„Подготовката за тактическо учение „Самарско знаме 2012” беше по-дълга от обикновеното, като стремежът ни беше да бъдат обхванати всички въпроси, характерни за този тип операции”, сподели заместник-командирът на бригадата полковник Недялко Ников, който беше директор на учението. „Тактическата обстановка беше така подбрана, че да даде възможност да бъдат демонстрирани и проверени всички придобити способности. Протичането на учението ни показа, че учебния материал е усвоен в необходимия обем”, допълни той.

С тази ефективна форма за повишаване на полевата натренираност завършва заключителният етап от усвояването на бойна задача „Отбрана” през този периода на обучение.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн