Старозагорци покараха тестово два електромобила и електрически скутери

STZAGORA.NET

Както предварително оповестихме, днес в центъра на Стара Загора се състоя първият контакт на старозагорци със серийно произведени електромобили на фирмата “Vromos”, модел “Kiwi”. Количките, може би малко по-големи от “Смарт”, са сглобени в България, както бе видно от голям плакат с различните предлагани разновидности на ековозилата. Това става в производствена база в Бургас на фирмата, организирала представянето им – Вромос.Ком ООД. Съдействие за презентацията оказаха Търговско-тромишлена палата – Стара Загора, СНЦ Гражданско обединение Екоцентър – Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора.

Десетки старозагорци се възползваха от възможността да шофират автомобилите и мотопедите по централната улица в Стара Загора. Всеки получи и изчерпателна информация за възможностите на превозните средства. Стана ясно, че колите се задвиждат от 8 оловни акумулатора с гел, които издържат 800 презареждания (4-5 години). По два акумулатора има отпред и отзад, а 4 – под пода на колата. Смяната им след това струва 2400 лева. С едно зареждане изминават 150 км при максимална скорост 85 км/ч. Ако им се сложи климатик (+1400 лева), пробегът се ограничава с 30% – на 100 км с едно зареждане. Като опция могат да се монтират литиево-йонни акумулатори, но те са значително по-скъпи от оловните.

Колите са с доста добро качество на изработка. Компактни са, но са достатъчни в тях удобно да пътуват двама едри пасажери. Зад двете седалки има малък багажник. Ускорението им е нормално, воланът е с електрическо серво и е изключително лек. Двигателят е един и върти едновременно двете предни колела чрез диференциал. Имат само два педала – спирачка и “газ”, и лост, с който се превключва за движение напред и назад. Спирачките отпред са дискови, отзад – барабанни. Купето е изцяло метално. Сертифицирани са за движение в ЕС. Продават се на цена 19 950 лв. без ДДС, като им се признава данъчен кредит. Скутерите са на цена 1600 лв. без ДДС.

“Електромобилите, които предлагаме на пазара, са новост за България – уточни управителят на Вромос.Ком ООД Борис Червенков. – Най-голямото им предимство е цената на ползваната енергия. Изминаването на 100 км с такъв автомобил струва 1 лев. Машините са напълно безшумни и възможно най-екологичните. Разходите за подръжка също са значително по-малко (около 10 пъти) в сравнение с превозни средства с бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене. Електромотопедите също са изключително подходящи за предвижване в градски условия.”

Вромос.Ком ООД е лидер в търговията с електрически превозни средства в България. Показаните в Стара Загора модели реално могат да бъдат поръчени и закупени, съобщи Борис Червенков.

(Видео от тест драйва – тук.)


*vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн