КНСБ в Стара Загора се включва в протестите

STZAGORA.NET

Иванка Данаилова

Подписка за провеждане на еднодневна национална предупредителна стачка започна от вчера Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора. Решението за протестите бе взето на съвместно заседание на ръководствата на КНСБ и КТ “Подкрепа” и националните стачни комитети на двете централи в неделя.

“На заседание на Регионалния съвет в сряда ще решим колко човека ще участват в протестния митинг в София на 30 ноември, ще се съобразим с желанията и възможностите на хората. От региона ще тръгнат 8 автобуса”, каза председателят на РС на КНСБ Иванка Данаилова. Членовете на организацията в региона са около 22 хиляди, но в подписката могат да се включат и нечленуващи в синдиката.

До решението за протест се стигна след обявените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов намерения да се отменят договорености от Националното споразумение за финансовa стабилизация на ДОО и пенсионна реформа.

“Искането за увеличение на възрастта за пенсиониране с 1 г. за жени и мъже от 1 януари 2012 г. и премахването на допълнителното възнаграждение за стаж практически са едностранно денонсиране на това споразумение, то нарушава правилника за работа на Националния съвет за тристранно сътрудничество, с което се обезсмисля дейността му. Стачката не е решение на проблемите, но е начин да се привлече вниманието върху тях. Според нас промените в една консервативна система, каквато е осигурителната, трябва да се правят плавно, в условия на диалог. Целта на правителството е да се намалят разходите, а ние смятаме, че е необходимо да се увеличат приходите. Предложили сме редица мерки за това – запазване на заетостта, повишаване на събираемостта на данъците и осигуровките, повишаване на осигурителните вноски, ограничаване на кешовите плащания. И когато имаме повече приходи, може да се мисли и за други промени”, коментира Иванка Данаилова.

В четвъртък сутринта членовете на Регионалния съвет на КНСБ и представители на синдикатите от други браншове ще се присъединят към ефективната стачка на железничарите, която започва от 8 часа и ще продължи до 16 часа.

Таня ИВАНОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн