Серия метеобалони бяха забелязани над Стара Загора днес

ПУБЛИКАЦИЯ НА STZAGORA.NET

Поне десетина метеобалона бяха забелязани във въздуха над Стара Загора днес около и след 14.30 часа, съобщиха очевидци, наблюдавали ги от Аязмото. Балоните били бели на цвят. Забелязвало се и удължението под тях, на което обикновено висят прикачени датчици и високочестотен предавател.

Балоните се виждали като малки точки, на височина около 500-1000 метра. Тази сравнително малка височина, при която те все още се забелязват добре, говори, че са били пуснати някъде в района на Стара Загора, вероятно от летището.

При наблюдението на балоните над Стара Загора времето е било слънчево и тихо, а приземната температура – около 15 градуса. Видимостта е била отлична, като съвсем ясно от Аязмото са се виждали отдалечените на около 30 км по въздуха от Стара Загора ТЕЦ-ове в комплекса “Марица-изток”, разказаха очевидците.

Балоните са били носени бързо от въздушните течения във височина в северозападна посока, като са се загубвали от поглед за около 1-2 минути.  Един от балоните е летял много бързо и почти хоризонтално на северозапад, а друг е забелязан като съвсем малка точка на очевидно много по-голяма височина.

Подобни метеосонди обикновено се използват за замерване на скоростта и посоката на вятъра на различни височини, температурата и влажността на въздуха, както и въздушното налягане.  Пълнят се с хелий или водород, и достигат на височина 30-40 км. Неотдавна подобен балон бе пуснат от испански ученици. Той се издигна на 30 км и направи серия снимки на земята, преди да се спука и да се приземи в безлюдна местност.

Засега не разполагаме с информация кой е пуснал наблюдаваните днес над Стара Загора балони.

-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн