Край “Зеления клин” горят кабели и гуми, минава интензивен трафик

Бележки по доклада за въздуха в Стара Загора на ст.н.с. Добринка Лолова

В предоставения днес на старозагорци анализ на въздуха, изготвен от ст.н.с. Добринка Лолова, се твърди, че военният полигон “Змейово” обгазява Стара Загора.

Ето някои от аргументите в доклада за това:

Относно пункт „Зелен клин”: “Най-висока стойност на серен диоксид се регистрира в 21:00 часа, а на фини прахови частици в 00:00 часа, което показва, че се извършва дейност на военен полигон Змейово, тъй като в този район няма други източници на замърсяване на атмосферния въздух, заявява доц.Лолова.

Ние обаче ще покажем, че в този район ИМА поне два други много сериозни източника на замърсяване, които кой знае защо уважаемата доц.Лолова не е взела под внимание.

Първо, не отговаря на истината многократно изтъкваното в доклада твърдение, че “пункт „Зелен клин” се намира в паркова обстановка в северната част на града, където няма промишлени предприятия и автомобилен трафик“.

Реалността е съвсем друга: На 20 метра източно и на 10 метра северно от автоматичната измервателна станция “Зелен клин” минават две оживени старозагорски улици. Северната – ул.”Димитър Подвързачов” – е връзката оттам с бул. “Патриарх Евтимий”, а  източната – ул.”Иван Вазов”, е с много интензивен трафик, включително и транзитен от Казанлък към Димитровград и обратно. На няколко метра северно от пункта излиза и изход от междублоково пространство. Така че в непосредствена близост до АИС “Зелен клин” има сериозно автомобилно движение.

АИС “Зелен клин” е не сред парк, а край оживена магистрала.

-

Всеки, който си направи труда да отиде дотам, ще си убеди, че при потегляне от двата стопа (на ул. “Димитър Подвързачов” и от междублоковото пространство), за да се включат в ул. “Иван Вазов”, колите отделят голямо количество дим, който попада в газанализаторите на станцията. По самата ул. “Иван Вазов” (бивша “Куйбишевска”) на час минават стотици коли, като в отделни моменти се образуват колони от по 5-6 автомобила. Всичко това става само на метри от измервателния пункт.

Денем – интензивен трафик край станцията на МОСВ.

-

В радиус от 300-500 метра от пункта има и многобройни гаражи-работилници, които използват бутилки с ацетилен, аргон и други сгъстени газове. Недалеч в парк “Бедечка” има и промишлен цех.

Така през деня и в ранните вечерни часове до газанализаторите на АИС “Зеленият клин” достига не чист въздух, а изгорели газове от интензивния автомобилен трафик. За паркова среда не може и дума да става.

Второ, нека видим какво се случва в този район нощем, когато автомобилното движение намалява.

Само на 260 метра североизточно от пункт “Зеленият клин” вчера открихме НЕРЕГЛАМЕНТИРАНО ГРАДСКО СМЕТИЩЕ – с изхвърлени строителни отпадъци, но и с нещо друго, което пряко касае чистотата на въздуха.

Входът на нерегламентираното сметище

Сметището е само на 260 метра от автоматичната измервателна станция на МОСВ “Зелен клин”.

-

Видяхме и заснехме, че ТУК СА ГОРЕНИ ГУМИ, КАБЕЛИ И КОЙ ЗНАЕ ОЩЕ КАКВО – а всичко това е първокласен източник на отровни вещества и фини прахови частици. Сред боклуците край пепелта от поне 5 големи огнища се виждаха разхвърляни парчета от обвивката на кабели и дунапрен от автомобилни седалки, който също може би е поддържал огъня, тровейки въздуха:


Огньовете са крити нощем зад бетонни стени

Пак там – източната бетонна стена

-

Сметището се намира в близкия парк “Бедечка” – в дива, трудно проходима през този сезон, обрасла с високи храсти и бучиниш местност около две високи бетонни стени с неизвестно предназначение. Бетонните грамади са опушени и почернели до върха, тъй като са били използвани като заслон за палените в основата им мощни огньове – вероятно за да не се виждат от ул. “Иван Вазов” и от блоковете по нея, както и от квартал “Самара” оттатък река Бедечка.

По разбираеми причини тези гуми и кабели са горени не денем, тъй като на светло димът би привлякъл веднага вниманието на властите, а нощем. А тъкмо нощни “залпови изхвърляния” на вредни газове в атмосферата са регистрирани от АИС “Зелен клин” на 4, 5 и 7 декември 2009 г. (фиг. 10 от доклада).


-

Мнозина вероятно помнят, че през зимата за един от случаите на регистрирано замърсяване на въздуха РИОСВ обясни, че димът е дошъл от запален стар диван. Ние открихме точното място, където е ставало това. То е само на 260 метра от автоматичната измервателна станция на МОСВ. Разстоянието е скандално близко, при това на североизток от нея. А както доц.Лолова отбелязва в анализа си, 30% от вятъра в Стара Загора е североизточен, а 20% – северен. Така че димът от гумите и кабелите е отивал право в газанализаторите на измервателната станция. При това нощем. Когато, между другото, на полигон “Змеево” не се работи.

Трето. Силно впечатление на много места в доклада прави значителното разминаване в стойностите на замърсителите, измерени  в един и същ час от пункт “Зелен клин” и пункт РИОКОЗ. Важното тук е, че тези два пункта се намират само на един километър един от друг.

При мощно обгазяване, идващо отдалеч по широк фронт, например от 10-15-20 км, колкото е разстоянието от Стара Загора до полигон “Змеево” с неговата 30-километрова дължина, заради близкото си взаимно разположение въпросните два пункта би трябвало да отчитат приблизително еднаква концентрация на замърсителя на въздуха. Но резултатите им показват друго. На 23 декември 2009 г. сутринта към 8-9 часа “Зеленият клин” регистрира около 460 микрограма азотен диоксид, докато пункт РИОКОЗ в същото това време отчита два пъти по-ниска стойност – около 230 микрограма (както е видно от фигура 3 от анализа на доц. Лолова).

-

Според нас такава разлика в пъти може да се получи само и единствено, ако пункт “Зеленият клин” е бил обгазен от близък и маломощен точков източник, като замърсяването се е разсеяло и намаляло, докато достигне след 1000 метра на юг до пункт РИОКОЗ. Което потвърждава тезата ни за обгазявания от зоната на нерегламентираното сметище в парк “Бедечка”.

Максим ДОБРЕВ

-

P.S.: Ето и още няколко снимки от сметището:


-


-


-


-


-

Изгорена гума. Една такава е в състояние да обгази половината град. Интересно какво е отчитала апаратурата на намиращия се само на 260 метра оттук пункт “Зелен клин”, докато тази гума е горяла.


-

И още веднъж – кръстовището край АИС “Зеленият клин”

-

сподели бутон

1 коментар on “Край “Зеления клин” горят кабели и гуми, минава интензивен трафик”

  • hahaha wrote on 17 юли, 2010, 15:44

    Вече и за децата е ясно, че всички знаят от къде е обгазяването, но тъй като нищо не могат да направят срещу Ковачки, гледат да използват ситуацията и да вземат земята на полигона. А ако някой реши да доказва от къде е замърсяването…това е най – лесното нещо. Но не е удобно…с подкупен експерт е по – лесно. И се очерта престъпна групичкаааааааа. Ето за такива неща е създаден ДАНС…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн