Военният министър пак писа на старозагорските старейшини

Аню Ангелов. Снимка bgarmy.eu

В рамките на десет дни министърът на отбраната Аню Ангелов изпрати второ писмо до 32-мата общински съветници на Стара Загора, които поискаха от министър-председателя Бойко Борисов налагане на едногодишен мораториум върху всички дейности, извършващи се на полигон “Змейово”, във връзка с обгазяванията на Стара Загора. В него министър Ангелов за пореден път се обявява в защита на полигона и изразява мнение, че е безсмислено да се хабят усилия и време за експерименти.

Вчера писмото беше прочетено пред Общинския съвет от доц.Бойчо Биволарски, който е прекият адресант и човекът, който лично депозира искането за мораториума в Министерския съвет. Поради значимостта на проблема публикуваме пълния текст на писмото без редакторска намеса:

Уважаеми доц. Биволарски,
В моето отворено писмо поставям конкретни въпроси относно замърсяването на въздуха на Стара Загора, на които за съжаление нито аз, нито гражданите на града получихме отговор от общинските съветници.

Благодаря Ви за поканата да поживея една година в града. Живял съм в Стара Загора 5 години – от 1980 г. до 1982 г. и от 1984 до 1987 г., когато работеше Азотноторовият завод, ТЕЦ-овете без филтри за пречистване и много по-активна дейност на полигон “Змейово”. Точно затова изпитвам още по-голяма загриженост и влагам лично отношение в отговор на безпокойството на старозагорските граждани.

Ако просто изчистим името на полигона чрез спиране на дейността му, както Вие, г-н Биволарски, разяснявате сега искането на декларацията на общинските съветници, не виждам с какво добрият му имидж би помогнал за чист въздух на Стара Загора. Това, от което гражданите на региона се нуждаят, е да се открие истинският виновник за замърсяването.

Мерките за прозрачност и откритост на полигона, които вече предприехме, са най-доброто средство за изчистване на образа му. Не бива да хабим усилия и време за експерименти – 1 година за мораториум над дейността му. И досега твърде много време и енергия са загубени в насочване на вниманието на обществеността в грешна посока. Належащо в момента е заедно да потърсим отговорите на поставените от мен въпроси за други възможни източници на замърсяване.

Самият факт, че в отговор на моето отворено писмо Вие, г-н Биволарски, разяснявате, че в декларацията Ви “никъде не се посочва, че полигонът е основният замърсител на Старозагорския въздух”, е стъпка в правилна посока. Призовавам Ви да поискате реципрочни мерки за прозрачност и същото високо ниво на обществена критичност и към другите възможни източници на замърсяване.

По отношение на това кой отговаря на Вашата декларация, мисля, че изказването на премиера Бойко Борисов беше ясно: той очаква доказателства, че полигонът замърсява въздуха, за да наложи мораториум. При положение, че самият Вие посочвате в отговор на моето писмо, че общинските съветници на Стара Загора не са сигурни, че полигонът е основният замърсител на въздуха на града, смятам, че очакванията Ви към премиера за налагане на мораториум са необосновани.

Още веднъж Ви уверявам в решимостта ми като министър на отбраната и на правителството да прекратим дейността на ЦАТИП “Змейово”, ако се предоставят реални доказателства, че той замърсява въздуха, а не само медийни спекулации и внушения.

Министър на отбраната: /п/
Аню Ангелов

Още по темата: Екопроблемите на Стара Загора обгазиха и Брюксел. Нашият коментар.

Отворено писмо на министъра на отбраната Аню Ангелов до общинските съветници от гр. Стара Загора, подписали се под декларация относно полигон „Змейово“

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн