Американците унищожиха балистична ракета с лазер от самолет


Лазерът е на носа на “Боинг”-а и може да се насочва в различни посоки. Снимка mda.mil/ВЗГЛЯД.РУ

Вчера (петък) САЩ проведоха изпитания в района на централното крайбрежие на Калифорния на лазер с въздушно базиране, с чиято помощ военните за пръв път успяха да унищожат балистична ракета с течно гориво, се съобщава на сайта на Управлението по противоракетна отбрана на САЩ, цитирано от руския сайт “Взгляд” .

Изпитанията са започнали в 07.44 часа московско време. В първата част на експеримента са участвали лазерна система, монтирана на самолет, и балистична ракета с течно гориво, която била изстреляна от подвижна морска платформа, според съобщение на РИА Новости.

По данни на управлението лазерната система с помощта на сензори само за няколко секунди открила ракетата и използвала нискоенергиен лазерен заряд за проследяването й. След това системата е пуснала втори заряд с ниска мощност, необходим за измерване на атмосферните смущения  с оглед на нужната корекция на огъня.

След тази подготовка системата е изпратила в проследената цел свръхмощен лазерен лъч, който загрял ракетата до критична температура и предизвикал необратимо нарушение на конструкцията й. Цялата операция по откриването, прицелването и по-нататъшното унищожение на целта е отнела по-малко от две минути от момента на изстрелването на ракетата.

Час по-късно от наземна платформа на остров Сан-Николас (Калифорния) е била изстреляна втора ракета, този път с твърдо гориво, и въздушната лазерна система отново я унищожила чрез свръхмощния лъч.

Управлението на противоракетната отбрана отбелязва, че по време на вчерашните изпитания за пръв път е унищожена балистична ракета на течно гориво с помощта на лазерна система с въздушно базиране.

“Революционното използване на насочена енергия е много привлекателно за противоракетната отбрана, тъй като то дава потенциал за атакуване на множество обекти със скоростта на светлината на разстояние от стотици километри”, се казва в прессъобщението на управлението.

Управлението на противоракетната отбрана на САЩ обръща внимание и на относително ниската себестойност на лазерните прехващачи в сравнение с обикновените технологии.

Президентът на Академията за геополитически проблеми ген.-полковник Леонид Явашов потвърди през септември 2009 г., че САЩ могат да заменят противоракетите и радара от системата на ПРО, които се планираше да бъдат разположени в Чехия и Полша с други средства за поражение, в частност – със самолети-носители на лазерно оръжие.

Между другото, в петък от космодрума Байконур руска ракета “Протон-М” изведе в геостационарна орбита американския комуникационен спътник Intelsat 16 . Това бе 353-ят старт на “Протон”, съобщи РИА Новости.

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн